Необична прича из Врања: Беба наследила мамина антитела

Млади брачни пар из Врања, Милена Јованчић и Марко Јовић ове седмице добили су друго дете. То је свакако лепа вест за њих и њихову фамилију и пријатеље, али су они специфични по томе што су обоје у претходних неколико седмица имали коронавирус и излечени су. Беба нема вирус, али је наследила мамина антитела. Мама Милена и беба Лазар су још у болници, па је за РТС говорио тата Марко.

Јул је за обоје био месец борбе против коронавируса. Тридесетогодишња Милена и две године старији Марко имају ћерку Софију, а почетком августа добили су и сина Лазара. 

Мајка и дете су још у породилишту, обоје су негативни на коронавирус, а тест је показао да беба има антитела.

"Сада смо сви добро, сада смо сви срећни јер се родио Лазар, здрав дечак, велики 4,7 килограма и 55 центиметара дугачак, сад је добро, још увек су са мамом у болници", каже Марко.

Додаје да је симптоме добио крајем јуна месеца – изгубио је чуло мириса након чега се одмах самоизоловао.

"Баш смо се доста пазили док траје ова борба, супруга није буквално излазила уз куће, а ја сам морао због природе мог посла , и нажалост инфицирао сам се. Након тога, одмах смо одрадили и Милени тест и после четири дана је и њој нажалост стигао тест са позитивним резултатом на ковид", сећа се Марко.

У почетку страх и неизвесност

Уследио је страх, пре свега због онога што се догодило неким породиљама уз Врања.

"Све то је много и за докторе и све нас, били смо се престравили. Али хвала Богу, све је прошло како треба, Милена није имала никакве симптоме, ни температуру, само је била позитивна", наводи Марко.

И код људи из околине такође постоји страх.

"Сада кад се Милена породила, кад сам добио сина, зову ме телефоном и честитају. Разумем људе, и они кажу, првенствено због вас, и због нас, тако да мало је ситуација... па није нормална. Морамо да живимо са тим, то је то. Вирус је свуда око нас, морамо да се пазимо, да слушамо савете лекара, да носимо заштитне маске, да држимо дистанцу, то је најбољи превентивни лек", каже Марко.

Савет грађанима 

Грађанима поручује да буду храбри.

"Поред тога што се човек бори са вирусом, ту је много велика доза страха јер сваког дана из медија чујемо десило се ово, десило се оно. Морају да буду психички јаки, да се држе и слушају савете лекара. Ко осети некакве симптоме, да се одмах јави, да се после не искомпликује. Морају да буду јаки и да победе, морамо да се боримо, да живимо са тим", истиче Марко.