Очекује се нови извештај Кризног штаба

Због повећања броја оболелих у више од 30 градова у Србији проглашена је ванредна ситуација. Епидемиолози упозоравају да би тај број био много већи да не примењујемо мере превенције. Очекује се нови извештај Кризног штаба.

Још 13 заражених у Подунавском округу

Према данашњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу број оболелих од ковида 19, повећан је за 13.

У Смедереву је регистровано седам новооболелих, па је укупан број позитивних од почетка епидемије у том граду достигао цифру од 326.

По три нова случаја регистрована су у Смедеревској Паланци и Великој Плани, тако да укупан број у тим општинама од почетка епидемије износи 233 у Смедеревској Паланци и 93 у Великој Плани.

Са подручја Подунавског округа до сада су на тестирање послата 5804 узорка.

У Шумадијском округу још 87 новооболелих

Од 296 узорака, који су данас до 12 сати стигли у Институт за јавно здравље Крагујевац у претходна два дана, још 98 особа позитивно је на коронавирус, од којих је 87 из Шумадијског округа.

Међу новозараженима, је 71 Крагујевчанин, шест особа из Раче, пет из Кнића, по две особе из Аранђеловца и Баточине и једна из Лапова.

Остали резултати су за особе из: Београде, Јагодине, Сјенице, Горњег Милановца, Рашке, Врњачке Бање, Нове Вароши, Рековца и Младеновца.

Институт за јавно здравље Крагујевац је од почетка пандемије, тестирао је 12.911 узорака.

Од почетка епидемије до данас, у Шумадијском округу 1.403 лица, позитивно је на корона вирус.Највише у Крагујевцу-1.129.

У крагујевачком Клиничком центру, хоспитализовано је 90 пацијената који се лече од ковида 19, од којих је 15 на респиратору.

Отпуштена су три пацијента, по један из Крагујевца, Аранђеловца и Новог Пазар, саопштио је Институт за јавно здравље у Крагујевцу.

У Новом Пазару хоспитализовано 218 пацијената

Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и ЗЗЈНП стање на дан 18. јул 2020 у регионалном ковид центру у Новом Пазару укупно је хоспитализовано 218 пацијената.

Било је 11 нових пријема, а отпуштено је 13 особа са лечења. У Ургентни центар Крагујевац транспортован је један пацијент. На респираторима је седам пацијената, на "хај флоу" апарати четири. Нема преминулих пацијената.

Према подацима из Дома здравља укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 299 (укупно први и контролни прегледи).

У Дому здравља урађено је 129 лабораторијских анализа, РТГ 134, серолошких брзих тестова 129, од чега је 63 било позитивно, и 30 пи-си-ар тестова.

Војска завршава опремање привремене болнице у Крагујевцу, за два дана спремна за пацијенте

Опремање привремене болнице за ковид пацијенте у простору "Шумадија сајма" у Крагујевцу иде по плану. Ако буде потребно, већ за два дана може да почне са радом. Новоформирану болницу је обишао и министар одбране Александар Вулин.

Директор Клиничког центра Крагујевац др Предраг Саздановић рекао је да је привремена болница "Шумадија сајам" део Инфективне клинике и да ће бити опремљена са 150 до 170 места за пацијенте који излазе из Клиничког центра Крагујевац, али који нису за кућну негу.

Доктор Саздановић је објаснио да ће у привременој болници радити лекари и техничари из Дома здравља Крагујевац, Медицине рада "Застава", домова здравља Топола, Рача, Баточина, Лапово.

Опремање болнице је у току (Фото: Министарство одбране)

Трудница из Врања прикључена на респиратор у КЦ Ниш

Тридесетчетворогодишња трудница из Врања која је са ковидом 19 примљена у нишки Клинички центар због наглог погоршања стања прикључена је на вештачку вентилацију.

То је друга трудница којој је због критичног стања неопходна респираторна потпора.

Трећа трудница је пребачена у стационарни део Новог клиничког центра и доброг је општег стања.

Још 38 инфицираних у српским срединама на Косову и Метохији

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа оболело је још 38 особа, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Новоонфицираних је највише у Звечану - 10, у Косовској Митровици девет, Гњилану седам, Лепосавићу шест, Зубином Потоку три и по један у Грачаници, Косовској Каменици и Штрпцу.

Хоспитализовано је 113 особа а у изолацији 317.

Од поновне појаве вируса у српским срединама средином јуна преминуле су четири особе.

У општини Грачаница још један случај ковида 19, укупно 43

На територији општине Грачаница регистрован је један пацијент који је позитиван на коронавирус, саопштио је Кризни штаб општине Грачаница.

Током протеклих 24 сата обављено је 37 прегледа у ковид амбуланти, од чега је један позитиван на коронавирус, чиме се укупан број оболелих попео на 43.

Свим контактима је одређена мера самоизолације.

На Одељењу за инфективне болести КБЦ Приштина-Грачаница хоспитализовано је 14 пацијената.

Из Кризног штаба Општине Грачаница поручују да сви грађани морају поштвати прописане мере у циљу сузбијања вируса јер је епидемиолошка ситуација нарушена.

"Позивамо грађане на одговорно понашање, ношење заштитиних маски и руквица, поштовање физичке дистанце и одржавање личне хигијене".

Општинска инспекција свакодневно на терену проверава да ли се поштују мере заштите и препоруке епдиемиолога.

Четири корисника дома за старе у Гаџином хану заражено коронавирусом

У дому за старе у Гаџином Хану имамо мало жариште корона вируса, изјавио је министар за рад и социјална питанна Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је за ТВ Прва рекао да је за сада ковид 19 потврђен код четири корисника тог дома, и најавио да ће сутра отићи у Гаџин Хан због те ситуације.

"Лекари из Клиничког центра Ниш урадили су тестове јуче, видећемо стање осталих корисника. Битно је да немају тешке слике у смислу заразе, стабилно су, нема повишених температура", казао је Ђорђевић и додао да је битно да је на време примећена ситуација и да мого да се примене одговарајуће мере.

Ђорђевић додаје да "постоји индиција да има још заражених у том дому, тестови су урађени, видећемо резултате".

Поновио је да су посете домовима за старе забрањене и позвао директоре приватних домова да ту меру поштују. (Танјуг)

Пет објеката у Београду прекршило мере у петак и суботу

Милош Димитријевић из Комуналне милиција каже за РТС да грађани у највећој мери поштују прописане епидемиолошке мере.

"Наша контрола мера ношења маски у јавном превозу је индиректна. Само неки изоловани случајеви су ту где можете видети да неко не носи маску"

Казни има, углавном за угоститељске објекте.

"Синоћ и прексиноћ имали смо синоћ два објекта која су прекорачила меру, а у петак три објекта. То је мали број објеката који је прекорачио меру, с обзиром на то да смо све објекте на територији Града Београда преконтролисали", истакао је Димитријевић.

Ситуација у Новом Пазару се стабилизује, опада број пријема

Мирсад Ђерлек, координатор опште регионалне болнице у Новом Пазару наводи да подаци трећи дан заредом показују да ситуација у Новом Пазару улази у мирнију фазу.

"Број прегледа у ковид амбулантама се смањује било је раније по 400 људи, а јуче смо имали између 200 и 250 прегледа. Раније смо имали и до 98 пријема, а сада је сведено на двадесетак пријема дневно. Ја сам по природи оптимиста и ови подацими ме радују, али не желим да се опустимо", објашњава Ђерлек.

Како каже, ситуација се стабилизује и у Тутину. 

"Ситуација у Тутину је боља него што смо очекивали - Највећи проблем имамо у Сјеници, тренутно имамо преко 70 пацијената из Сјенице", наводи Ђерлек.

"Трећи дан нас прати тренд и статистички подаци показују да улазимо у мирнију фазу, међутим с обзиром на то да се ради о невидљивом противнику који нас је много пута изненадио ми се понашамо као да имамо 400 пацијената у болници и како да ће нас сутра задесити 100 пријема. Хоћу да кажем да нема опуштања, тражим озбиљост, дисциплину и рад", наводи Ђерлек.

У Арени 225 пацијената

Пуковник Вељко Милић, координатор привремене болнице Београдска арена каже за РТС да је јутрос у 6 часова у тој привременој болници 225 пацијената.

"Кроз Арену је прошло 345 пацијената, сада је део још унутра. Ради се о лакшим према средње тешким пацијентима. Углавном су покретни сви. Погоршање се детектује и на време се одводе у ковид болнице", истакао је Милић.

Према његовим речима, у Арени су пацијенти са тежом сликом, од оних који су били на Београдском сајму.

Најмлађи пацијент, истиче, има 21 годину, а најстарији 85.

Стабилна епидемиолошка ситуација у Вршцу

У Вршцу је епидемилошла ситуација стабилна. Код 50 људи потврђено је присуство коронавируса, а 25 је хоспитализовано у градској ковид болници.

Надлежни у болници кажу да има довољно места за пацијенте.

У Лесковцу и даље несигурна епидемиолошка ситуација

У Лесковачкој ковид болници 144 пацијената, а 71 на кисеонику.

Лекари кажу да је њихова клиничка слика врло нестабилна. Јуче је један пацијент из Власотинца преминуо.

Укупно у Јабланичком округу 1.100 пацијената је инфицирано, од тога преко 800 из Лесковца. Све је мање гужви у ковид болницама, па се ситуација полако стабилизује.

Јуче је отпуштено 13 пацијената, а 13 је примљено.

Стижу и резултати тестова који су послати са територије Јабланичког округа. Око десет посто је позитивних.

"Тренутно смо у другом врху првог таласа. Тај врх је у Лесковцу био 7-8. јула. Сада долази до осцилације и пада броја пацијената. Ситуација је и даље несигурна, али те дневне осцилације дају нам знакове да ће полако јењавати у наредном периоду", рекао је др Часлав Недељковић, заменик директора Дома здравља Лесковац.

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац рекао је да је спремно још једно одељење у приземљу неурологије на коме ће бити још 40 места.

Ситуација је, додаје, лоша, на кисеонику има доста људи, али не и на респиратору.

Према последњем пресеку, у Србији је умрло 9 оболелих од ковида 19, а зараза је потврђена код још 389 особа. Тренутно се у болницама лечи 4.776 особа, а на респиратору је 187 пацијената у најтежем стању. 

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да не смемо да се опуштамо јер је ситуација и даље нестабилна, али је јасно да на ширење вируса можемо и треба да утичемо.

"Да не примењујемо мере превенције, које све већи број становника примењује, имали много већи број оболелих од ковида", рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

Истиче да је сваки град потенцијално жариште, а ефекте мера треба да очекујемо наредних дана.

Имунолог и члан кризног штаба Срђа Јанковић је рекао да се тек очекује долазак до максимума другог пика првог таласа епидемије и да вирус није посустао.  

Због повећања броја оболелих у више од 30 градова у Србији проглашена је ванредна ситуација.

Број заражених у Новом Саду се не смањује, ковид позитивне пацијенте прима и Војна болница на Петроварадину са 30 кревета.

Према последњем извештају, у Нишу је хоспитализовано 358 оболелих.