Под којим условима грађани Србије могу да уђу у Мађарску

Мађарска влада увела је рестрикције за улазак особа из земаља где се стопа инфекције коронавирусом сматра умереном или високом, укључујући и Србију која улази у категорију земаља са умереном заразом и чијим држављанима се уводи двонедељни карантин.

Грађани Србије налазе се на жутој листи земаља, онима којима је дозвољен улаз у Мађарску, али под посебним условима.

Сваки путник из Србије који долази на гранични прелаз према Мађарској мора да се подвргне здравственој контроли. Уколико показује симптоме ковида 19, мери му се температура и тада му није дозвољен улаз у суседну земљу. У случају да не показује симптоме коронавируса одређује му се карантин у трајању од 14 дана, али ће моћи да изађе из карантина ако добије, два негативна теста у размаку од 48 сати.

Све ово се може избећи уколико грађанин Србије дође на гранични прелаз са два негативна теста на ковид 19 који су рађени у последњих пет дана, а размак између њих је 48 сати.  

Мере мађарске владе се не односи на транзитни и теретни саобраћај. За њих је одређен посебан хуманитарни коридор, може се ући на два гранична прелаза - Хоргош односно Реске и Келебија Томпа. 

Одређена је и тачна линија по којој се мора ићи ауто-путем, не може се излазити са те трасе, може се боравити само на одређеним одмориштима, стајати на посебним бензинским станицима које су за то одређене.

Грађанима који раде у Мађарској или имају земљу у кругу од 30 километара од границе је дозвољен улаз у Мађарску на 24 сата, након чега морају да напусте земљу.

Због нових мера обустављен је међународни путнички воз који саобраћа од Новог Сада до Будимпеште, а такође су обустављене локалне аутобуске линије од Суботице до Сегедина