Почела прва тестирања вакцине на људима, када ће бити доступне у Србији

На Оксфорду је почело тестирање вакцине на људима. Како наводи Павле Зелић из Агенције за лекове, ово је само једна од вакцина која се тренутно најављује, а да је, према подацима СЗО, шест вакцина ушло у клиничко истраживање, односно испитивање на људима.

Испитивања се, када уђу у прву фазу, спроводе на здравим добровољцима и, како је рекао Павле Зелић, тада је најбитније да се дефинише безбедност лека.

"Желимо да апсолутно будемо сигурни да су користи далеко веће од ризика, да ризици буду апсолутно познати и да онда идемо у другу, трећу фазу испитивања", навео је Павле Зелић из Агенције за лекове гостујући у Београдској хроници.

Према његовим речима, истраживачи у овим околностима скраћују период испитивања вакцине и да је раније за испитивање било потребно и више од деценије, а да се сада говори о периоду од 12 до 18 месеци.

"То је невероватан напор. Целокупна светска научна заједница и огроман број организација се удружује. Удружују своје знање и своја искуства која несебично размењују. Хиљаде и хиљаде чланака излазе сваког дана. То је невероватно и незапамћено у историји науке", рекао је Зелић и додао да информационе технологије доста помажу научницима.

Квалитет, ефикасност и безбедност – најважнији критеријуми за нове вакцине

Када је реч о одобравању вакцине на тржишту Србије, Зелић је навео да Агенција за лекове издаје одобрење за вакцину, а за коначну примену задужена је надлежна институција за имунизацију.

"Ми ћемо проценити квалитет, ефикасност и најбитније од свега безбедност и Агенција за лекове, у сарадњи са Институтом ‘Батут’ наставља да прати безбедност и нежељене реакције на вакцине да бисмо у било ком тренутку били сигурни шта се дешава са одређеним леком", истакао је Зелић додајући да постоји и веза са светским базама података која помаже да Агенција одреагује уколико постоје нова сазнања.

Зелић је рекао да је имала добру стартну позицију, пошто је у питању био вирус грипа, док је нови коронавирус неистражен.

"Ово је неистражена територија у коју је огроман број истраживача храбро ушао и открива сваког дана нека нова сазнања", рекао је Зелић и додао да мисли да ће почетком следеће године бити конкретнијих података и одговора на пандемију.