"Први српски респиратор биће направљен у рекордном року"

Српски респиратор, заштитна одела, нова врста маски са ХЕПА филтером који може да се мења, кабине за дезинфекцију на јавним местима – то су нека од 12 решења која ради сузбијања ефеката пандемије изазване коронавирусом финансира Фонд за иновациону делатност.

Владимир Војводић навео је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да ће у кратком периоду бити развијена и доступна за коришћење решења попут првог српског респиратора, нове врсте заштитне маске, кабине за дезинфекцију, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори...

"Први српски респиратор ћемо дефинитивно направити у рекордном року за овакав тип уређаја. Циљ је да се заврши у наредне четири недеље јер је то стратешки важан уређај који ће омогућити да у Србији имамо експертизу да правимо нешто овог типа и што ће бити од користи не само у овој пандемији већ и у сваком наредном сценарију овог типа", објашњава Војводић.

Додаје да је на јавни позив стигло око 300 предлога иновативних пројеката, а да је стручна комисија Фонда дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најбољи, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. 

"Оно што се показало је да српска микро, мала и средња предузећа која су могла да се пријаве на овај јавни позив поседују знање, ресурсе и изузетно велику жељу да помогну. Фактички ставили су све своје капацитете на располагање. Стигло је око 300 пријава у размаку од седам дана и ми смо радили даноноћно како бисмо све пријаве обрадили и изабрали оне које су најрелевантније за ситуацију у којој се тренутно налазимо. Фонд је бирао пројекте на основу приоритета које је дефинисала Влада Србије", објашњава Војводић.

Истиче да је идеја да се одабрана решења што пре ставе у употребу како би се околина учинила безбедном и спасли многи животи.