Гувернерка НБС: Динар стабилан, довољно девизних резерви и у земљи и у иностранству

Динар ће и даље бити стабилан, промена не само да нема већ НБС готово да није ни морала да интервенише, рекла је за РТС гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Од почетка године НБС је продала свега 215 милиона евра од чега је 90 продала када су грађани бурно реаговали током прва два дана због појаве коронавируса.

Када је почетна реакција прошла, и грађани увидели да нема потребе за бригом јер је НБС спремна да одржи систем стабилним притисак је престао, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. 

Гувернерка је рекла да ће реаговати тако да се очува стабилност валуте али и целог система и да располажемо са довољним девизним резервама и у земљи и у иностранству.

"Има довољно у готовини и у динарима и у девизама, и за штедише и за текуће потребе. Такође, ако буде потребе средства могу да се повуку и из девизних резерви које се налазе у иностранству", рекла је Јоргованка Табаковић.

Што се кредита тиче, гувернерка НБС каже да нису чекали да се грађани боје већ су снизили референтну каматну стопу.

"Прва од мера је, на предлог председника Вучића, да на три месеца замрзнемо доспеле обавезе за све. То важи и за привреду и за грађане, и за физичка правна лица и за предузетнике", нагласила је гувернерка Табаковић.

Према речима гувернерке банке ће продужити рок за отплату кредита.

"Грађани могу а не морају да користе ове могућности а банке морају да се томе прилагоде. НБС је припремио механизме у складу са потребама банкарског система", рекла је Табаковићева.

Гувернерка НБС је за РТС нагласила да је сада важно да сачувамо и људе и систем јер ће они подизати привреду када ова ситуација прође.