Читај ми!

„Кјуриосити“ коначно дошао до циља

Две године након слетања „Кјуриоситија“ на Марс, ровер је коначно дошао до свог циља – гигантске планине назване Шарп, а главни део мисије почео је да се остварује. Сада почиње најзанимљивије поглавље у животу овог робота.

Слетање „Кјуриоситија“ на Марс 6. августа 2012. године, био је један од највећих подухвата истраживања свемира, пише Дејли мејл.

Однедавно се, међутим, цела мисија налази на удару критика због тога што је напредак у истраживању Црвене планете од тада значајно успорен.

Међутим, две године након слетања, ровер је коначно дошао до свог циља - гигантске планине назване Шарп, а главни део мисије почео је да се остварује.

Пет километара висока планина Шарп одабрана је као циљ због интересантних падина које би требало да дају одговоре на питања о геолошкој историји Марса и томе да ли је та планета икада била насељена.

Након пређених девет километара од места слетања, „Кјуриосити“ је коначно спреман да истражи ове фасцинантне пределе.

„Сада почиње најзанимљивије поглавље у животу 'Кјуриоситија'“, каже директор Одељења за планетарне науке у Наси Џим Грин.

„Кјуриосити“ је у последње две године истраживао кратер Гејл у коме се налази и планина Шарп. Ипак, у недавном прегледу седам активних планетарних Насиних мисија, „Кјуриосити“ је последњи.

Разлог за то је што ровер нема „специфична научна питања и проверљиве хипотезе“, као основу за наредне две године свог рада.

Такође, у ровер је уложено невероватних две и по милијарде долара, што је много новца за тако недефинисане циљеве, закључак је анализе извештаја.

Упркос оваквим критикама, мисија је до сада била успешна.

У првој години је испунила највећи научни циљ - да провери да ли је Марс некада имао одговарајуће услове за живот микроба, тако што је пронашао доказе да је на Марсу некада постојало велико језеро.

Следећи корак је да утврди какви су били услови на Марсу и да ли Земљи може да се догоди његова судбина.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. сеп 2014, 04:35) - anonymous [нерегистровани]

Izgleda kako buldozer

Tacno je tako. Ovaj Rover nemoze sam sebi da se snimi na Marsu. Ovo je Holivudska namestaljka.

(недеља, 14. сеп 2014, 20:53) - ***** IDEMO SRBIJO ***** [нерегистровани]

6:4 u zlatim medaljama


I mi smo konačno dočekali početak meča!

(недеља, 14. сеп 2014, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

Selfi

Tada to nije postojalo na mesecu

(недеља, 14. сеп 2014, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

???

kako ga snimiše na Marsu. Tako su i Amstronga snimali kada je silazio iz Apola na Mesec.