Читај ми!

Тајна нит која повезује Пирот и Хиландар уткана у сваки ћилим

У ризници манастира Хиландар налази се збирка пиротских ћилима непроцењиве вредности. Верници су Светој српској лаври даривали најлепше примерке, али су многи уништени у великом пожару 2004. године. Ових дана поново се ткају ћилими за највећу српску светињу.

Веште руке пиротских ткаља у сваки ћилим уткивају велику љубав, веру, наду, емоције... Ипак, постоје прилике када се ванвременске шаре ћилима раде са страхопоштовањем.

„Седамдесет година се дружим са разбојем. Не знам колико сам ћилима урадила. Али, први пут ми је да ткам за Хиландар и велика ми је част што сам то доживела“, каже ћилимарка Светлана Манић.

„Интересантно је да су се овде на овом зиду, у овом простору већ радили ћилими за Хиландар. Тај први ћилим који је овде рађен за Хиландар, радила је моја мајка“, наводи Славица Јовановић из Удружења ткаља.

Пиротске ткаље ће за Хиландар изаткати 25 ћилима различите величине. Процес ће пратити стручна комисија, јер се ови примерци раде на основу елабората о географској ознаци порекла.

„То су Гугутке на диреци, то је једна традиционална пиротска шара, практично нешто што је везано за наше поднебље. Она има своју позитивну симболику - гугутка као птица и весник многих позитивних ствари у животу“, објашњава историчарка уметности Радмила Влатковић.

Град Пирот је из буџета издвојио два и по милиона динара за ткање 30 метара квадратних ћилима који ће красити манастирску трпезарију.

Ово није први пут да пиротске ткаље разбојем и тупицом исписују историју. Векови пролазе, уметнице се смењују, али нит која повезује пиротски ћилим и Хиландар је нераскидива. И зато ће опет ускоро, Гугутке на диреци полетети ка највећој српској светињи.