Читај ми!

Грандиозни мозаик на сводовима Цркве Светог Марка

У Цркви Светог Марка на Ташмајдану настављено је уређење олтара. Делове грандиозног мозаика површине 100 квадратних метара, мајстори постављају на висину од тридесет метара. Радовима руководи сликар-мозаичар, професор Ђуро Радловић, који је мозаиком украсио више храмова у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Задивљујући мозаик са представом Христа Пантократора красиће простор изнад олтарске апсиде у храму подигнутом по угледу на краљевску Грачаницу.

Тренутно се ради Христос на престолу. То је око 100 квадратних метара мозаика који се диже изнад олтарске апсиде. До сада је урађено – Богородица Ширшаја, Причешће апостола и Архијереји – пет васељенских и пет српско-васељенских. Међу њима је Свети Сава, Свети Василије Острошки, Свети Николај Велимировић и Свети Павле, патријарх српски.

Цела олтарска апсида биће у мозаику. То ће после Светосавска лавре и цркве Светог Ђорђа на Опленцу бити највећа светиња са представама у техници мозаика.

„Мозаик је једна од најстаријих и најтрајнијих техника, који има привилегију да очитава прошлост. То је једна техника која малтене не мења своју боју кроз време. То је њена привилегија трајности. Једна је од споријих сликарских техника где мора много труда да се уложи, да би се тако нешто израдило“, објашњава протојереј-ставрофор Трајан Којић, старешина Цркве Светог Марка.

У мозаик површине сто квадрата уграђено је близу милион и по коцкица од венецијанског стакла.

„Мозаик је монументалних димензија. Почели смо да радимо у јануару прошле године. Радимо од природног камена и неки делови су од венецијанског стакла. То је најбољи материјал који се користи у изради мозаика, има и делова који су урађени од витражног стакла“, наводи Татјана Бендераћ Вучићевић, академски сликар.

Пре више од деценије урађен је и мозаик Крунисање цара Душана изнад саркофага владара Стефана Душана Силног из династије Немањића.