Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 39

Вучић у Јагодини: Гласајте за слободарску Србију; завршне конвенције Наде, Националног окупљања и Народне странке у Београду

Тридесет девети дан кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији. Странке и коалиције настављају да шаљу поруке бирачима.

Вучић у Јагодини: Гласајте за слободарску Србију; завршне конвенције Наде, Националног окупљања и Народне странке у Београду Вучић у Јагодини: Гласајте за слободарску Србију; завршне конвенције Наде, Националног окупљања и Народне странке у Београду

Јеремић: До победе са два циља

Носилац листе “Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи” Вук Јеремић рекао је данас да је та странка једини истински органски производ који се нуди народу на предстојећим изборима, јер није “прскана, генетски модификована и намирисана”, те да ће зато и победити.

Јеремић је на завршној конвенцији у Београду поручио да се у фокусу Народне странке налази "одбацивање француско-немачког плана” и спречавање копања литијума у Србији, оценивши да су то најзначајнија питања у земљи.

“Оно што народ мори су високе цене, неправда, чињеница да су у страху за будућност, да ће им деца отићи, да ће остати сами. Народ никад није у криву, али се народу не говори и не допушта да схвати колико је опасно оно што је испред нас – француско-немачки ултиматум и то око литијума”, нагласио је Јеремић.

Кандидат Народне странке за градоначелника Београда Владимир Гајић рекао је да је та странка у “медијском запећку” и да се налази “између чекића и наковња”.

“Нисмо миљеници медија, али мислим да је то наша предност, јер нисмо давали празна обећања”, поручио је Гајић.

Говорећи и о томе шта би Народна странка и он као градоначелник Београда урадили за град уколико би добио поверење, Гајић је рекао да тим има стручњаке у области саобраћаја, заштите животне средине и корупције, и да би ти проблеми били убрзо решени.

Фото: Фонет/Милица Вучковић
Опширније Краће

Завршна конвенција Националног окупљања у Београду

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је, са велике завршне конвенције Националног окупљања у Београду, да што се тиче Националног окупљања, европске интеграције Србије и пут у Европску унију су завршени.

"Постоје дивни стихови Душка Трифуновића који гласе: 'Има нечег у том што ме нећеш и у томе што ја тебе нећу' и они најбоље осликавају наш однос према ЕУ и Бриселу“, истакао је председник Двери.

Обрадовић је послао поруку да "нећемо да будемо понижени и да нећемо да будемо колонија и депонија Европске уније".

Обрадовић је представио осам тачака новог српског суверенизма међу којима су одбацивање француско-немачког ултиматума, залагање за Европу отаџбина, кандидатура за БРИКС, суверена просветна и културна политика, обнова домаће привреде.

''Наш приоритет је очување светиње брака, породице и традиционалних вредности. Ја сам мушкарац, муж, отац, деда, Србин и Европљанин, ми смо потомци Светог Саве и владике Николаја Велимировића, Тесле и Пупина, Надежде Петровић и Милунке Савић, ми смо из народа шампиона као што је Новак Ђоковић. Ми смо поносан народ који није одустао од своје земље", закључио је Обрадовић.

Прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски је поручила да се "упркос медијским блокадама и масовним пропагандним ударима пробриселских снага у власти и опозицији”, глас о националном окупљању чуо и прочуо, “народ га је препознао, прихватио и одазива се позиву своје отаџбине".

”У нашем отпору Бриселу, нисмо усамљени у Европи. Као што знате, јачају суверенистичке снаге. Данас смо имали госте из немачког, бугарског и мађарског парламента, који су се заједно с нама, поклонили споменику Милице Ракић", а онда је додала да је тај чин доказ да се Европа нација и слобода буди.

Фото: Танјуг/Заветници/Никола Живановић
Опширније Краће

Владимир Ковачевић: Да производимо оно што највише увозимо

У фокусу листе "Србија на западу, да се струка пита" је економски развој.

“Економски интегритет се постиже индустријализацијом, производњом оних добара која смо до сада масивно увозили и треба увозити увозне царинске тарифе и установити за шта највише трошимо новац и само то производити”, сматра Владимир Ковачевић са листе "Србија на западу, да се струка пита".

Опширније Краће

Мариника Тепић: Толико нам мало фали, а толико пуно можемо да изгубимо

Коалиција "Србија против насиља" у наставку кампање поруку шаље из Новог Сада.

“За седам дана бирамо да ли ће ова власт владати још четири године или још седам дана, и толико је мало потребно да дођемо до циља, толико нам мало фали, а толико пуно можемо да изгубимо ако изгубимо ову прилику. Потребно је само пет посто више изашлих бирача на овим изборима него прошле године да дођемо до свог циља“, поручила је Мариника Тепић са ове листе.

Опширније Краће

Вучић у Јагодини: Гласајте за слободарску и демократску Србију

Ако поверење дате листи "Александар Вучић – Србија не сме да стане", у мандату нове владе просечна плата ће бити 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, колико и минимална зарада, изјавио је председник Србије Александар Вучић у Јагодини, позивајући грађане да изађу у што већем броју и гласају за "слободарску и демократску Србију".

"Није ситуација у земљи идеална и нико вам не каже да живите као бубрег у лоју. Знам да тешко живите и да имате проблеме", рекао је донедавни челник Српске напредне странке на конвенцији листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане".

Избори су озбиљна ствар, држава није играчка, држава није шала, нагласио је он и истакао да свако треба да размисли ко је тај који гарантује сигурну будућност.

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић поручио је да је земља ојачана привредно, политички, војно и инфраструктурно, али да се јачају и у области образовања и културе.

"Стварамо заједницу одговорних, самосвесних и образованих појединаца. Улажемо више у културу него што је то чињено раније. Не затварамо установе културе, већ их обнављамо и отварамо нове", рекао је Ристић.

Редовна професорка на неурологији Медицинског факултета у Београду докторка Јелена Друловић изјавила је да је јако поносна на своју земљу, пре свега зато што као лекар данас може да лечи своје пацијенте на најбољи могући начин.

Како је истакла, пацијенти у Србији данас добијају терапију као пацијенти било где у у развијеном свету, попут оних у Немачкој или САД.

Педијатар Ненад Ђуровић рекао је да је брига о најмлађим пацијентима и новозапослени медицински кадар, као и улагање наше државе у иновативне лекове и диагностичке процедуре, довела до тога да им је рад олакшан, а самим тим и повећане су и могућности напредовања у лечењу оболеле деце, чак и са ретким болестима.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић
Опширније Краће

Вулин: Србија коју води Вучић и влада коју подржава ПС неће признати Косово

Оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин истакао је на предизборном скупу те странке, која подржава листу „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, да Србија коју предводи председник Александар Вучић неће признати тзв. Косово, неће увести санкције Руској Федерацији и неће одустати од Републике Српске и Срба у Црној Гори.

Вулин је истакао да је данашња Европска унија скуп територија и да је Србија држава зато што је води слободни лидер.

Фото: Танјуг/Антон Антанасијевић
Опширније Краће

Листа "Мора другачије" за укидање пореза за запослене у ИТ сектору

Листа "Мора другачије" предлаже укидање пореза за запослене у ИТ сектору.

“Десет милијарди евра годишње тај сектор наше привреде створи, две милијарде дођу у Србију, осам остану на рачунима Малте, Дубаија, Естоније јер се тамо не плаћа порез, ја кажем – дај тим људима да укинемо порез, да покушамо да направимо од Србије земљу у којој ће бити нулта стопа пореза као што је то у Ирској, Естонији, на Малти, у том Дубаију, да они не иду одавде, него да остану овде да раде”, поручује носилац листе Чедомир Јовановић.

Опширније Краће

Јевгениј Осенков подржао Руску странку

Подршку Руској странци пружио је Јевгениј Осенков, лидер покрета Руско-српског дијалога из Вороњежа.

“Ко може заштитити руску мањину, ја мислим да то може урадити Руска странка и Слободан Николић. Желим да имате добар и прави избор у децембру и са своје стране и са стране реда од пријатеља и наших колега желео бих да гласате за Руску странку”, поручио је Јевгениј Осенков.

Опширније Краће

Добрица Веселиновић: Безбедна школа је приоритет

Приступачна и безбедна школа мора бити стандард за све ђаке у Београду, изјавио је носилац листе "Србија против насиља" на београдским изборима Добрица Веселиновић.

Београдска општина Чукарица има 170.000 становника и 18 основних школа, од којих се ниједна не налази на Чукаричкој падини, рекао је Веселиновић и додао да у том делу Београда, не само да нема довољно школа, већ се не одржавају ни оне које постоје.

Политика ове власти, која је неспособна и корумпирана, не може да одговори на потребе наших грађана, рекао је Веселиновић.

Он је додао да ће приоритет листе "Србије против насиља" бити безбедна школа која прати најновије стандарде образовања деце.

Имамо пројекат за изградњу школе на Чукаричкој падини и санацију постојећих објеката, рекао је Веселиновић и у име Зелено-левог фронта и коалиције "Србија против насиља" позвао суграђане да изађу на изборе 17. децембра.

Опширније Краће

Проф. др Несторовић: Дошло је време да народ Србије влада Србијом

У успех на изборима уверени су у коалицији "Ми – глас из народа".

"Ми ћемо сигурно бити власт брзо јер је то власт народа Србије, дошло је време да народ Србије влада Србијом, доста је било јер та грудва коју смо закотрљали је незаустављива, не постоји ништа што више могу да ураде и да побију нас, готово је јер ми смо постали ви и ми смо сви ми и ми немамо право да не успемо, немамо право на неуспех, на одустајање", поручио је носилац листе проф. др Бранимир Несторовић.

Опширније Краће

Тадић: Интерес ЕУ је да овај простор буде интегрисан, то не зависи од француско-немачког плана

Председник Социјалдемократске странке (СДС) и кандидат на изборној листи "Добро јутро, Србијо" Борис Тадић поручио је да је интерес Европске уније да овај простор буде интегрисан у ЕУ, саопштила је та листа.

Тадић је на трибини у Крагујевцу навео да није истина да ће европски пут Србије бити заустављен и да зависи од прихватања француско-немачког плана о нормализацији односа Београда и Приштине.

"То зависи од наших преговарачких способности и способности да убедимо саговорнике. Интерес ЕУ је да овај простор буде интегрисан", оценио је Тадић.

Фото: Фонет/СДС
Опширније Краће

Завршна конвенција коалиције Нада у Београду: За корените промене у Србији

Кандидат за премијера коалиције Нада, Милош Јовановић, рекао је на завршној конвенцији у МТС дворани у Београду да ће уколико Нада добије поверење грађана одмах и у целини одбацити француско-немачки предлог нормализације односа Београда и Приштине, јер је сецесионистички и антиуставан, и да је признање незвисности Косова кривично дело.

Изјавио је да једино та коалиција има програм какав подразумева да се у Србији догоде корените промене.

Нема ништа од чланства у Европској унији, јер се ЕУ неће ширити у догледно време. Последње што се догодило у ЕУ није ширење, већ сужење, изјавио је Јовановић.

Јовановић је рекао да се новац који се троши на разне субвенције, а неретко завршава и у партијским касама, мора сачувати и уложити у домаће пољопривреднике и фирме.

Никада нећу бити за истополне заједнице и да усвајају децу, поручио је Јовановић.

Један од лидера Наде Војислав Михаиловић рекао је да та коалиција за противника има неспособну и накарадну власт, која је заузела све институције и упрегла страначку војску.

"Имамо дужност да такву власт испратимо у политичку историју, јер то не може више да се трпи. Грађани гледају сваки дан како распродају све ресурсе Србије, читавих 12 година, као да је то њихова приватна имовина", изјавио је Михаиловић.

Бивши кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац, који је кандидат Наде за градоначелника Београда, изјавио је да је некада био мали дебељушкасти дечак коме су рекли да ништа неће урадити у животу и кошарци, што би се и обистинило да им је поверовао.

"Данас је Србија тај мали дечак без наде за успех, али не знају они да смо вредни, паметни, упорни и да када се ујединимо, ништа им не дамо. Време је да се ми питамо, радимо и не одустајемо, да идемо на тај пут наде и промене", поручио је Штимац.

"Чини се да би у овом одсудном часу проглас за успоставу краљевине потписали милиони Срба и грађана Србије. Тај захтев не би обрадовао само Србе, већ све грађане Србије и сав демократски свет", поручио је Матија Бећковић.

Фото: Фонет/Милица Вучковић
Опширније Краће

Угљанин: Врата СДА Санџака отворена за све који се суочавају са уценама и притисцима

Председник СДА Санџака Сулејман Угљанин посетио је штанд те странке у Новом Пазару, где је разговарао са грађанима о изборима, програму странке, али и о актуелним проблемима.

Угљанин је нагласио да демократско друштво гарантује сваком грађанину право и слободу гласања.

"Међутим, има оних који то своје право не могу да остваре, због притисака актуелног режима. Имајући то у виду, СДА Санџака основала је бесплатан правни тим саветодавне помоћи, који ће бити на услузи онима који буду изложени разним застрашивањима, притисцима, губитком посла и слично", изјавио је Угљанин, саопштила је СДА Санџака.

Поручио је да се не може дозволити да било ко у Новом Пазару и Санџаку уцењује и застрашује људе.

"Слобода гласања је основно људско право и од сутра врата Странке демократске акције Санџака биће отворена за све оне који буду изложени оваквој врсти притисака", закључио је Угљанин.

Опширније Краће

Јеремић у Чачку: Ако прође план за независност КиМ, следи план за укидање Републике Српске

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да ће ако прође "француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије и Србија "то прогута“, пре краја 2024. године на сто у Београд доћи "француско-немачки план 2“, с тим што ће то бити план за ревизију Дејтонског споразума.

"То значи укидање Републике Српске“, рекао је Јеремић на предизборној конвенцији у Чачку.

"Зато је неопходно одбацити ’француско-немачки’ план за независност Косова и Метохије, а потом сести и испреговарати, пре свега са Европом, о будућности наших односа“, додао је Јеремић.

Председник Градског одбора Народне странке Александар Радојевић рекао је да је недопустиво да грађани јужне српске покрајине не могу на својој територији изаћи на предстојеће изборе, већ ће морати да гласају у Рашкој, Тутину, Куршумлији и Врању.

"Грађани Србије ће моћи на предстојећим изборима да гласају и у Немачкој и у Француској и у Италији, али неће моћи да гласају на Косову, то је нешто што је недопустиво, то је нешто што је трагедија и то је нешто што ми у Народној странци мислимо да не сме бити услов ни за какве интеграције и ни за шта што је везано за нас грађане Србије", рекао је Радојевић.

Фото: Фонет/НС
Опширније Краће

Дачић: Београдски избори прилика да покажемо да нам је стало и до Београда и до Србије

Носилац листе СПС-а Ивица Дачић нагласио је у Београду кључну улогу предстојећих градских избора.

"Београд је центар културног, спортског, образовног и друштвеног живота, али поред питања инфраструктуре и свих других за једну метрополу важних питања, мора да се освести и нагласи најважније питање и најважнији став за сваког грађанина Србије. Београд и Београђани морају да имају јединствен однос према националном питању, интересима своје државе Србије и свих људи без обзира где живе. Београђани имају емпатију према свима и отворено срце за сваког ко у Београд дође, али на овим изборима морају да покажу да највећу љубав имају према својој земљи" рекао је Дачић.

"Сигуран сам да ће част Београда бити сачувана, а то могу и да гарантујем јер сам са председником Вучићем потврдио заједничку политику. Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије ће заједно водити, градити и чувати главни град. Заједно ћемо наставити борбу против антисрпске коалиције", додао је Дачић.

Дачић је нагласио да су београдски избори прилика да покажемо да нам је стало и до Београда и до Србије.

"Поносан сам што као кандидата за градоначелника СПС-а заједно са својим коалиционим партнерима, Јединственом Србијом, Покретом Зелених, удружењем Наша Дрина и Савезом пензионера Србије, имамо господина Тому Филу, који је својим именим и презименом изнад свих политичких и професионалних функција. Тома Фила је човек изузетног искуства који уз образоване, стручне и енергичне младе људе као што је Никола Никодијевић може да се  беспрекорно и ефикасно бави свим питањима главног града", истакао је Дачић.

Фото: Танјуг/СПС
Опширније Краће

Вацић: Град да плати лечење ЛГБТ особа у Москви и Техерану

Миша Вацић, кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати", која се на гласачком листићу налази под бројем 8, каже да градска власт треба да обезбеди новац за лечење ЛГБТ особа у иностранству.

"Када будем био градоначелник Београда нове градске власти ће свим особама ЛГБТ поопулације које желе добровољно да оду на клинике у Москви и Техерану обезбедити средства за пут и лечење. Сматрам да су ЛГБТ особе најугроженија категорија јер им њихова држава њихово стање не признаје као болест", објаснио је Вацић.

Он каже да не треба никог присиљавати на лечење, али указује да је део ЛГБТ особа јако несрећан и пати због свог стања, а да у Србији не могу да добију медицинску помоћ за своје стање и да им треба помоћи.

Вацић је подсетио да од ове године, указом председника Владира Путина, у руским болницама раде сексолози "који помажу хомосексуалцима да излече своје стање".

Опширније Краће

Шешељ: Србија да одустане од ЕУ и окрене се БРИКС-у

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика Александар Шешељ оценио је на предизборној трибину у Нишу да Европска унија третира Србију као своју периферију и да би наша земља требало да одустане од европског пута. Он сматра да су Србију на том путу увек чекала понижења и тврди да ће тако бити у будућности.

"Мислимо да је зрело у народу да се Србија окрене својој будућности", рекао је Шешељ и навео да би требало да се окрене Русији и Кини и да се придружи земљама БРИКС-а.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија је усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима бити 6.500.165, а претходно је  утврдила збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина..

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО

13. ВОЈВОЂАНИ – Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић.

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике Народне скупштине почело је 6. децембра у штампарији ЈП "Службени гласник".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

среда, 21. фебруар 2024.
7° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво