Читај ми!

Почела изборна трка, предаја листа најкасније 20 дана пре избора

Председник Србије Александар Вучић расписао је ванредне парламентарне изборе за 17. децембар, а од тренутка објављивања одлуке у Службеном гласнику почела је да тече и изборна трка за освајање 250 посланичких мандата.

Александар Вучић је претходно на образложени предлог Владе Србије, распустио Народну скупштину. Како је предвиђено Уставом, избори треба да се окончају најкасније за 60 дана од дана расписивања, а у овом случају до избора остаје 46 дана.

Подношење изборних листа – 10.000 оверених потписа 

Према Закону о избору народних посланика, странке и коалиције изборне листе треба да поднесу Републичкој изборној комисији на прописаном обрасцу и то најкасније 20 дана пре дана гласања, у овом случају до 28. новембра.

За подношење изборних листа потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа. Бирач може потписом подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника или у општинској, градској управи или суду.

Изборну листу може поднети политичка странка уписана у Регистар политичких странака, коалиција политичких странака и група грађана, а на њој мора бити најмање 40 одсто припадника мање заступљеног пола.

Изборна листа садржи назив подносиоца изборне листе, назив изборне листе, редни број кандидата за народног посланика, име, презиме. Ако изборну листу подноси коалиција, на изборној листи се за сваког кандидата за народног посланика наводи пун или скраћени назив политичке странке која га је кандидовала.

Након проглашења изборне листе, подносилац изборне листе не може да мења распоред кандидата на листи. 

Републичка изборна комисија дужна је да донесе одлуку о изборној листи у року од 48 часова од њеног подношења, а листе се проглашавају по редоследу испуњавања услова за проглашење.

РИК доноси одлуку којом утврђује збирну изборну листу и објављује је у Службеном гласнику Републике Србије најкасније 15 дана пре дана гласања.

Редослед изборних листа на збирној изборној листи утврђује се према редоследу којим су проглашене, а збирна изборна листа мора бити видно истакнута на бирачком месту за време гласања.

Посланици се бирају у Републици као једној изборној јединици

РИК у року од 96 часова од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања доноси и објављује укупан извештај о резултатима избора.

У расподели 250 посланичких мандата у парламенту могу да учествују само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова од броја бирача који су гласали, док изборна листа националне мањине учествује у расподели мандата и онда када добије мање од три одсто гласова.

Народни посланици бирају се у Републици Србији као једној изборној јединици. Посланички мандати расподељују се изборним листама сразмерно броју добијених гласова, а број мандата који припада изборним листама утврђује се применом система највећег количника. Посланички мандати које је освојила изборна листа додељују се кандидатима за народне посланике према њиховом редоследу на изборној листи.

Предизборна тишина почиње 48 часова пре дана гласања и траје и на дан гласања до затварања бирачких места.

Законом је предвиђено и да у спровођењу избора општи надзор над поступцима политичких странака, подносилаца проглашених изборних листа, кандидата за народне посланике и јавних медијских сервиса у току изборних активности спроводи Надзорни одбор за изборну кампању.

Које надлежности остају Скупштини и Влади 

Народна скупштина која је распуштена може да врши само текуће или неодложне послове одређене законом.

Распуштањем Скупштине престаје и мандат Владе, а Влада којој је престао мандат може, такође, да врши само послове одређене законом, до избора нове владе.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара