Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 40

Вучић у Прокупљу: Просечна плата до 2027. биће већа од 1.400 евра; Обрадовић: Ми смо заштитници кључних националних и државних интереса

Четрдесети дан кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији који се одржавају 17. децембра. И последње недеље предизборних активности странке и коалиције покушавају да придобију подршку директном комуникацијом са бирачима на штандовима, на трибинама и конвенцијама.

Вучић у Прокупљу: Просечна плата до 2027. биће већа од 1.400 евра; Обрадовић: Ми смо заштитници кључних националних и државних интереса Вучић у Прокупљу: Просечна плата до 2027. биће већа од 1.400 евра; Обрадовић: Ми смо заштитници кључних националних и државних интереса

Мариника Тепић: Бирамо хоће ли ова власт трајати четири године или још само неколико дана

Једна од носилаца листе "Србија против насиља" Мариника Тепић поручила је на конвенцији у Пожаревцу да се у недељу бира хоће ли ова власт трајати још четири године или још само неколико дана.

"Остало је још само шест дана до избора и хајде да то буду последњи дани овог режима, хајде да коначно ослободимо нашу земљу од овог великог зла, и то без страха и без одустајања под притисцима да им нико ништа не може и да су несмењиви", рекла је Тепићева.

Она је истакла да се то дешава "зато што су се уплашили и зато што знају да ћемо, ако изађемо у великом броју, за шест дана коначно ослободити Београд, Крагујевац, Крушевац, Краљево и целу Србију".

"У недељу бирамо између тога да ли ће нас и даље увлачити у мржњу, поделе, страх, у трговину туђом крвљу или ћемо их послати на политичку, радикалску депонију, на којој им је место. Бирамо да ли ће о нашој будућности одлучивати увезени гласови однекуд или ћемо сви до једног гласати да наша деца не би отишла некуд", казала је Тепићева.

Додала је да бирамо да ли ће се и даље земљом управља по правилима мафије и партије или да се зна ред и да се управља по законима и по Уставу.

"Бирамо да ли ће наша свакодневница бити да у основним школама буду присутни дрога, оружје и насиље или ће школе бити сигурно место за децу, наставнике, знање и васпитање", навела је Тепићева.

Указала је да су прироритети коалиције "Србија против насиља" да правда буде брза и достижна, да се врх полиције и тужилаштва не плаши криминалаца и партије, него да буде обрнуто, да се усвоји прави закон о пореклу имовине, да се одузме имовина стечена из кривичног дела и да се усвоји закон о специјалном тужиоцу за борбу против корупције високих функционера.

"Веома смо близу тог циља, само пет посто више изашлих на изборе биће довољно да га оставримо и сменимо власт и зато вас молим да у недељу поведете за руку своје познанике, породицу, пријатеље, комшије, саборце и да их убедите да је смена могућа", поручила је Тепићева.

Опширније Краће

Представљање странака на РТС: Др Војислав Шешељ - СРС

Представљање странака на РТС: Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини

Представљање странака на РТС: Заједно за будућност и развој - коалиција за мир и толеранцију

Градски одбор СНС-а у акцији пошумљавања и озелењавања у Обреновцу

У акцији пошумљавања и озелењавања у Обреновцу, у којој је учествовала повереница Градског одбора СНС-а Ана Брнабић, посађено је 190 садница платана, јавора, бреза и смрча, које су обезбеђене из личних средстава чланова Савета за екологију ГО Београд, саопштено је из СНС-а.

Брнабићева је навела да је ово једна од традиционалних акција Градског одбора СНС Београд, као и да је Српска напредна странка једина странка која се искрено и посвећено бавила заштитом животне средине у Републици Србији.

Истакла је да од 2014. годиње, када је председник Владе био Александар Вучић и када је Србија добила први закон о енергетици, Српска напредна странка посвећено ради на очувању животне средине.

"Уколико желите да економија настави да се развија, да животни стандард и даље расте, да наставимо да пошумљавамо и озелењавамо град, да се бринемо о квалитету ваздуха и о животној средини, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" је прави избор", казала је Брнабићева.

Опширније Краће

Обрадовић за РТС: Ми смо заштитници кључних националних и државних интереса

Један од носилаца изборне листе "Национално окупљање, Заветници-Двери", Бошко Обрадовић рекао је у емисији Око да они имају три проблема са актуелном влашћу.

"Ми као опозиција претендујемо да заменимо једну лошу власт бољом. Први проблем је што је ова власт прихватила француско-немачки ултиматум о признању лажне државе Косово и тиме прекршила Устав. Зато ми штитимо Устав и као будућа Влада Републике Србије одбацићемо француско-немачки ултиматум“, рекао је Обрадовић.

Са друге стране, како каже, ова власт је обећала економски бољитак. "Добили смо огромну инфлацију, немаштину, поскупљење свих основних животних намирница, закупнина станова, комуналија, три поскупљења струје и гаса за годину дана“, каже Обрдовић.

"Дакле, од обећаног економског тигра дошли смо до тога да је инфлација појела сва повећања плата и пензија. Изневерили су и тај економски део својих обећања, као што су изневерили и косовску политику, где су обећавали да ће одбранити Косово и Метохију у саставу Србије. Коначно, криминал и корупција су толико велики, огроман број напредњачких новобогаташа и тајкуна практично на намештеним тендерима и јавним набавкама одлива народне паре у приватне џепове. И то су три ствари због којих ова власт треба да оде“, истакао је Обрадовић.

Каже да су они "заштитници кључних националних и државних интереса“.

"То значи, очување Косова и Метохије у саставу Србије, 'не' санкцијама Русији и 'не' чланству Србије у НАТО-у, и подршка Републици Српској и свим Србима у региону и расејању“, навео је Обрадовић.

Рекао је да грађанима можда није довољно позната информација да Милица Ђурђевић Стаменковски и он имају забрану уласка на простор КиМ, зато што су од "сепаратистичких власти у Приштини још пре седам-осам година проглашени непријатељима њиховог устава и њихове лажне државе, што ми заиста и јесмо".

"Тако да нисам имао могућност да одем на Косово и Метохију, али оно што мислим да је важно, да у будућој Влади Србије, ако грађани дају свој глас нашем Националном окупљању, Дверима и Заветницима, могу да буду сигурни да неће бити трговине националним и државним интересима, и да ми нећемо прихватити ништа што је супротно Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН", каже Обрадовић.

Предлаже да се преговори из Брисела, где "немамо савезнике у бриселској администрацији, врате назад у Савет безбедности УН, јер тамо имамо савезнике - у Русији и у Кини“.

Упитан на који начин би изместили преговоре поново из Брисела у Уједињене нације, Обрадовић каже: на исти начин на који су измештени из УН у Брисел, тако што би се о томе изјаснила Генерална скупштина.

"Већина држава света није признала косовску независност, дакле једна озбиљна српска дипломатија би могла да издејствује тај повратак тамо где је и место преговорима, и по важећој Резолуцији 1244 Савета безбедности", подвукао је Обрадовић.

Не може се радити само оно што је Бриселу прихватљиво, мора нешто бити прихватљиво и Србији, напомиње Обрадовић.

Према Обрадовићевим речима, Србија има проблем са ЕУ. "Она нас уцењује новим ултиматумима. Треба се окренути новом договору са ЕУ", додаје.

Подсећа да Норвешка, Исланд, Швајцарска нису чланице ЕУ, а имају нормалне споразуме и сарадњу са Европском унијом.

"Европска унија нас не жели у чланству. Хајде онда да разговарамо о неком другом модалитету сарадње. Наравно, постоје и алтернативе, као што је БРИКС, то су најмоћније земље света. Зашто ми не бисмо били прва европска земља која би тражила да буде посматрач у БРИКС-у, а можда једног дана да дамо и кандидатуру за чланство у БРИКС-у", каже Обрадовић.

"Време је за нове људе и неку нову политику", закључио је Обрадовић.

Опширније Краће

Дачић за РТС: Циљ је да освојимо већину са СНС-ом, кандидата за премијера имаће онај који освоји највише гласова

Председник Социјалистичке партије Србије и носилац листе "Ивица Дачић – премијер Србије" рекао је у емисији Око да је њихов политички циљ да освоје парламентарну и одборничку већину заједно са СНС-ом и Александром Вучићем.

"Мислим на Скупштину Србије, на Скупштину Војводине, на Скупштину града Београда, јер мислим да је то кључ политичке стабилности. Наравно, ту су и ове локалне средине, али мање више оне немају такав значај, али јесу значајне. Али избори у Београду, у Војводини су свакако кључ политичке стабилности", сматра Дачић.

Не постоје чуда која би могла да се десе да дође до победе опозиције на републичком нивоу, сматра Дачић и оцењује да ће се таква ситуација пренети и на Београд.

"Логично је да и Београд на неки начин прати Републику, односно да би то било добро, да не би било добро да постоји разлика у власти између Београда и Републике", додаје Дачић.

Када је реч називу листе "Ивица Дачић – премијер Србије", лидер социјалиста каже да су још прошле године направили такав предлог, пошто су подржали Александра Вучића као заједничког кандидата за председника, као циљ бирачком телу, шта је понуда СПС-а у случају да добије поверење народа.

"Како ће народ одлучити, наравно, имаће кандидата онај који освоји највећи број гласова", додаје Дачић.

Председник СПС-а се осврнуо и на опозицију. "Имате с једне стране Ђиласову коалицију, где имате многе ствари које су, по мом мишљењу, дубоко антисрпске, као што је, на пример, однос према Републичкој Српској, где стално помињу да треба да се смање надлежности, да је геноцид, геноцидна творевина итд. Неће да се баве Косовом, малтене као да је то питање већ решено, односно да је Косово независна држава, да треба да уђемо у НАТО, да треба да се уведу санкције Русији", каже Дачић.

"Са друге стране, пошто знају да та политика не може да прође, па ни у Београду, ви сад имате ситуацију да лажни десничари, односно патриоте, треба да прикупе десне гласове, а да касније иду у коалицију, као што је Коштуница радио, са том коалицијом коју предводи Ђилас и да се спроводи антисрпска политика", сматра Дачић.

Два су, наглашава Дачић, кључна приоритета СПС-а – социјализам и патриотизам..

"Социјализам, али не у класичном смислу једнопартијског система, него неких идеја социјалне правде, јер социјална неправда је нешто што погађа наш народ, вековима је то тако, чак и Уставу пише да је Србија правна држава, али и држава социјалне правде. Наравно, нисам социјалиста утописта и сагласан сам са Вучићем да то може да се дешава само у држави која је економски развијена и онда ће бити социјално праведнија. Друго је питање патриотизма. За разлику од ових Ђиласових странака, ми имамо јасну политику и ова влада и председник Вучић. Ја мислим да ми имамо јасне циљеве, а то је да нема признања Косова, нема уласка Косова у Уједињене нације, наставићемо политику повлачења признања, Република Српска је историјска тековина српског народа", навео је Дачић.

Упитан како види улогу Руске Федерације у региону, оцењује да се та улога преувеличава. "Сви говоре о неком негативном утицају и ми не треба да се бавимо тим питањима. Оно што је за нас важно, то је да се трудимо да имамо добре односе са Западом. Са друге стране, да не нарушимо односе са нашим традиционалним пријатељима, као што су Русија и Кина", каже лидер социјалиста.

Сматра да је позиција коју су заузели председник Вучић и Савет за националну безбедност, веома важна. "То је да се базирамо на српским националним и државним интересима, да водимо суверену и независну спољну политику", закључио је Дачић.

Гостовање Ивице Дачића у емисији Око
Опширније Краће

Вучић: Просечна плата у Србији до 2027. биће већа од 1.400 евра, у Топлици више од 1.000

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић рекао је да људи неретко мисле да су избори неважна ствар, али да су избори и држава сувише озбиљна ствар да би неодговорни људи могли њоме да управљају.

Он је на предизборном скупу у Прокупљу казао да је опозиција у кампањи причала само о томе да ће да сруши Вучића, али не и о свом плану и програму, јер нема никакав план и програм.

"Они су од Србина успели да направе Француза, то је Милош Јовановић, а ми од Француза Србина, то је Арно Гујон", нагласио је Вучић, додајући да се првог стиде и Србија и Француска, а да се другим поносе обе земље.

Вучић је нагласио да је опозиција претила свима који су подржали његову листу и малтретирали их сваки дан, што Српска напредна странка никада није радила.

"Сметам свакоме ко би да сруши слободну, слободарску и независну Србију и наставићу да сметам и чуваћу нашу отаџбину по сваку цену", поручио је Вучић.

Како је рекао, у свакој општини у Топлици очекује више од 60 одсто подршке.

Према његовим речима, у Прокупљу је данас боља ситуација него пре 10 година.

Још једном је обећао је да ће до 2027. године у Србији просечна плата бити већа од 1.400 евра, а у Прокупљу већа од 1.000 евра, као и да ће просечна пензија бити 650 евра.

Кандидат са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Арно Гујон рекао је да се на предстојећим изборима не бира само Влада, већ и будућност и правац у ком желимо да држава иде.

Говорећи о опозицији, Гујон је казао да уколико она победи, већ 18. децембра ће прихватити независност Косова, увести санкције Русији, раскинути добре односе са Републиком Српском и прогласити Србе геноцидним народом.

Нагласио је да се опозиција крије иза слогана и билборда.

Прва на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" у Прокупљу Јелена Марковић рекла је да је Српска напредна странка по доласку на власт у том месту морала да почне од нуле, јер је затекла катанце на фабрикама, поприлично попуњен списак незапослених и огроман дуг у општинској каси.

"Прокупље је данас леп и модеран град за живот", казала је Марковић и обећала да ће СНС наставити да се бори за тај град.

Опширније Краће

Јеремић: Ако пропадне француско-немачки план, нових ултиматума у овој генерацији неће бити

Народна странка је за одбацивање француско-немачког плана.

"Верујте да ако то буде урађено Народна странка ће предводити спровођење у дело одбијања ултиматума и очувања Косова и Метохије у саставу Србије. То ће бити последњи такав ултиматум у нашој генерацији. Ако пропадне француско-немачки план, нових ултиматума у овој генерацији неће бити“, рекао је Вук Јеремић са листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“.

Опширније Краће

Несторовић: Грудва коју смо закотрљали је незаустављива

У победу на изборима је уверена листа  "Ми глас из народа".

"Јер та грудва коју смо закотрљали, она је незаустављива, не постоји ништа што више могу да ураде. Ми смо постали ви и ми смо сви ми. Ми немамо право да и ми немамо право да одустанемо. И ми ћемо сигурно бити власт врло брзо, то нема дилеме, зато што је то власт народа Србије“, рекао је проф. др Бранимир Несторовић.

Опширније Краће

Заједно за будућност и развој: Позив свима којима је Црна Гора у срцу

Данас у кампањи и коалиција Заједно за будућност и развој.

"Позивам све којима је Црна Гора у срцу. И Црногорце и Србе и Бошњаке и Албанце и Хрвате. Сви они који живе у Србији да гласају за колалцију број 10 - Заједно за будућност и развој, коалиција за мир и толеранцију", каже Маријана Ивовић Вукотић са листе "Заједно за будућност и развој – Коалиција за мир и толеранцију".

Опширније Краће

Тадић о кључним питањима који следе после избора

“Добро јутро Србијо“ о кључним питањима који следе после избора.

"Јер ови избори се нажалост не одржавају због насиља у Рибникару и Младеновцу, већ зато што ће из света бити постављено то питање. И наш парламент, институције и странке ће морати да се изјасне“, рекао је Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке Србије и представник изборне листе "Добро јутро, Србијо" .

Опширније Краће

Алексић: Да изаберемо нормалну Србију

У финишу кампање је листа "Србија против насиља".

"Више од шест месеци смо сви заједно шетали и у Београду и широм Србије, борећи се за Србију без насиља, за нормално и уређено друштво. На крају смо се изборили да добијемо прилику да на изборима изаберемо нормалну Србију", рекоа је  Мирослав Алексић са листе "Србија против насиљаМирослав Мики Алексић – Мариника Тепић“.

"Позивамо вас све да у што већем броју у уторак, 12. децембра, дођете на завршни скуп коалаиције Србија против насиља у Београд на Тргу републике у 18 сати“, рекла је Мариника Тепић са листе "Србија против насиљаМирослав Мики Алексић – Мариника Тепић“.

Опширније Краће

Владимир Ковачевић о пољопривреди

Владимир Ковачевић са листе "Да се струка пита“ о пољопривреди.

"Изјашњавали смо се често у јавности о стању пољопривреде. Годинама слушамо наше пољопривреднике, а посебно сточаре да су незадовољни, да су често на губитку и да немају интерес да више чувају и одгајају стоку. Због тога нам је сточни фонд преполовљен задњих година, а након свињске куге последњих неколико месеци доведен је на једну трећину некадашњег“, рекао је Ковачевић.

Опширније Краће

СВМ за очување идентитета

Савез војвођанских Мађара се залаже за очување идентитета.

"Невероватно је видети у овом делу Баната, јужном Банату где смо бројчано мањи колико се у КУД-овима одржава традиција, како и млади и стари чувајући обичаје, традицију и језик одржавају културу и идентитет и у томе им дајемо сву подршку“, рекла је Елвира Ковач,  потпредседница СВМ-а.

Опширније Краће

Јовановић: Србија прва по броју фриленсера у ИТ сектору на хиљаду становника

Носилац листе "Мора другачије", Чедомир Јовановић рекао је да је Србија прва у свету по броју фриленсера у ИТ сектору на хиљаду становника и да се залаже за нулту стопу пореза у том сектору како би се ти људи задржали у земљи.

Он је рекао и да је за промену образовног система и формирање центара за преквалификацију како би и старији могли да се баве пословима који су профитабилнији.

"Ово је Србија која не постоји у нашем јавном животу. Србија које нема ни у овој изборној кампањи. Ово је Гамес.цон, место где се окупљају најталентованији, најпаметнији људи нашег друштва. Они стварају 10 милијарди евра годишње, од којих само два завршавају у Србији, а осталих осам у пореским рајевима, од Ирске преко Малте, Дубаја, Естоније", рекао је Јовановић у видеу који је објавио у склопу изборне кампање, на фестивалу сајму гејминга и поп културе одржаном на Београдском сајму.

Опширније Краће

Зукорлић: Победа СПП-а једини пут за уједињење бошњачког народа

Председник Странке правде и помирења и носилац листе "Уједињени за првду" Усаме Зукорлић казао да је на скупу у Прибоју да је потпуна доминација и победа СПП-а једини пут за уједињење бошњачког народа.

Истакао да Бошњаци више себи не смеју дозволити уситњавање преко великог броја изборних листа.

Опширније Краће

Угљанин: Бошњачке партије да удруже резултате после избора

Председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин навео је да је прихватио позив Бошњачког националног већа да после избора удруже резултате са другим бошњачким политичким партијама које су, како се наводи у саопштењу СДА, "спремне да задрже гласове у Санџаку".

"Сматрамо да само заједно можемо заступати питања и интересе од виталног значаја за Бошњаке, те да заједничким деловањем Бошњаци могу постати јак политички фактор за национални и економски просперитет Санџака", навео је Угљанин.

Он је позвао све бошњачке политичке странке да се формира бошњачка скупштинска већина у градовима и општинама Санџака и бошњачки посланички клуб у Скупштини Србије, наводи се у саопштењу СДА Санџака.

Опширније Краће

Брауновић: Да Дрина више не буде граница, већ стуб и кичма српског народа

Испред Коалиције СПС-ЈС-ЗС, председник удружења "Наша Дрина" Игор Брауновић, обратио се грађанима у Вишеграду.

Брауновић је том приликом послао јасну поруку: да Дрина више не буде граница, већ стуб и кичма српског народа" и да ће се 17. децембра показати колико је јака коалиција коју чине Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и Зелени Србије.

Опширније Краће

ОЕБС ће имати око 75 посматрача на изборима у Србији

Око 75 посматрача Парламентарне скупштине ОЕБС-а доћи ће у Србију ове недеље како би посматрали изборе 17. децембра, што ће бити 12. пут да њихови парламентарци посматрају изборе у Србији од 1997. године.

Портпарол парламентарне скупштине ОЕБС, Рајнолд Лопатка из Аустрије, именован је за специјалног координатора који ће да води посматрачки тим ОЕБС-а, док ће Фарах Карими из Холандије бити шефица делегацију ОЕБС.

"Уз повећане изазове, како унутрашње, тако и спољашње, ови избори долазе у важном тренутку за Србију, стога једва се чекам да присуствујем националним изборима у недељу. Сигуран сам да ће наша посматрачка мисија пружити непристрасну и садржајну процену за корист српског народа и власти", навео је Лопатка, пренео је ОЕБС.

Шефица Карими каже да ће присуствовати мирним изборима током којих ће се нација ујединити у демократији.

"Надам се да ће ови избори пружити Србима шансу да изразе своје погледе на отворен и конструктиван начин и да ће довести до већег јединства и мање поларизације. Присуство великог броја посматрача ОЕБС-а у мисији показује нашу солидарност са народом Србије", поручила је Карими.

Осим ОЕБС-а, своје представнике имаће и Савет Европе и Европски парламент, а закључке ће објавити на конференцији за новинаре дан после избора, 18. децембра.

Опширније Краће

Костреш: Са нама ће се чути глас Војводине

Председник Лиге социјалдемократа Војводине – Војвођани Бојан Костреш позвао је грађане да масовно изађу на изборе 17. децембра и гласају за ту листу наводећи да су они једина политичка опција која се бави проблемима Војводине.

Костреш је нагласио да ће се с њима "глас Војводине чути" и да би се Војвођани свуда залагали да се обезбеди што више посла за младе да би остали овде.

"Војвођани на изборе не иду по туђе. Идемо по своје, на равне части са Београдом", рекао је Костреш.

Кандидати изборне листе Војвођани посетили су јуче Јужни Банат.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски: Савез Заветника и Двери гарант да ће Србија одбранити свој Устав

"Нико нема мандат да тргује Косовом и Метохијом", поручила је прва на листи Националног окупљања Милица Ђурђевић Стаменковски на завршној конвенцији ове коалиције у Београду.

Ђурђевић Стаменковски рекла је да је државотворни савез Заветника и Двери гарант да ће Србија одбранити свој Устав и сачувати стратешке ресурсе у рукама народа.

Опширније Краће

НАДА: Грађани ће гласати за промене 17. децембра

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, позива грађане да гласају за промене.

"Грађани Србије не могу да трпе више ни њихове батинаше, не могу да трпе ни да им децу васпитава ријалити, не желе да живе у партијској држави где је све везано за једну странку, која није заслужила да води ниједну самоуслугу, а камоли државу и зато ће гласати за промене. Коалиција НАДА је гарант промена у свим овим областима које сам набројао. Народ хоће државу у којој ће се осећати сигурно и која ће му бити мајка, а не маћеха", изјавио је председник ПОКС-а и један од лидера коалиције НАДА Војислав Михаиловић.

Опширније Краће

Руска странка: Деца су он или она, нема трећег пола

Марко Петровић, кандидат за народног посланика листе под редним бројем 16, Руске странке, обећава да се ако они буду у парламенту "неће десити да се деци даје трећи пол".

"У складу са традиционалном Србијом и примером Владимира Путина, обећава грађанима Србије да се уласком Руске странке у парламент неће десити да се деци даје трећи пол, већ ће бити он или она, као и да не постоји могућност промене у родитељ 1 и родитељ 2. Срби имају мајку и оца а не родитеља 1 и 2", поручио је Петровић.

Опширније Краће

СКОЈ: Инцидент у Кнез Михаиловој, нападнути активисти Руске странке

Активистe Руске странке, НКПЈ-а и СКОЈ-а напала су три непозната хулигана док су паковали штандове у Кнез Михаиловој улици у Београду, саопштио је Секретаријат СКОЈ-а.

Истичу да је до напада дошло након дељења летака и пропагандног материјала, агитујући за листу "Руска странка – Слободан Николић" – на којој се налазе 7 кандидата НКПЈ и СКОЈ-а.

"Три насилника која су напали наше активисте посебно су претили првом секретару СКОЈ-а Милошу Каравезићу који се налази на 6. месту на листи Руске странке за парламентарне изборе. Они су рекли Милошу Каравезићу 'да ће завршити као комунисти у Дому синдиката у Одеси', и да му неће помоћи ни Удба, ни КГБ након 17. децембра", саопштио је СКОЈ.

Истичу да ће инцидент бити пријављен организацији ЦРТА, која прати регуларност избора.

"Ми знамо да смо на овим изборима једина антиимперијалистичка листа која је за јасну сарадњу са братском Русијом, за чланство у БРИКС-у и за прекид билатералне сарадње са ционистичким Израелом, те из тог разлога наша политика смета многима", саопштавају из СКОЈ-а.

Опширније Краће

Шешељ: Хоћемо слободну Србију

Александар Шешељ, заменик председника СРС-a и кандидат за народног посланика Српске радикалне странке, поручује да се радикали боре за просперитет Србије.

"Ми хоћемо, браћо и сестре, да водимо Србију у будућност, у слободу, у суверенитет, у просперитет. Нећемо да Србија буде ничија колонија, нећемо да нам било који амбасадори издају наредбе и упутства. Хоћемо слободну Србију са поносним народом који брине о себи, који не дâ на себе, не дâ на своје. Туђе нећемо, али своје не дамо", поручио је Шешељ.

Опширније Краће

Вучић: Србија, као и увек до сада, посвећена унапређењу изборног процеса

Председник Србије Александар Вучић примио је представнике Канцеларије ОЕБС-a за демократске институције и људска права (ОДИХР) задужене за посматрање ванредних парламентарних избора у Србији расписаних за 17. децембар.

"Добар разговор са представницима Мисије ОДИХР-а у вези са предстојећим изборима у Србији. Наша земља је, као и увек до сада, посвећена унапређењу изборног процеса, у складу са тежњама усмереним на укупну демократизацију друштва, а у оквирима закона и уз поштовање преузетих обавеза", написао је Вучић на свом Инстаграму.

Председник је изразио очекивање да ће предстојећи избори протећи фер, у демократским условима и да ће глас народа показати јасан пут Србије.

Опширније Краће

Миша Вацић: Деца заслужују патриотско васпитање

Миша Вацић, кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Да се војска на Косово врати" која се на гласачком листићу налази под бројем 8, каже да ће испред сваке средње и основне школе у Београду поставити паное са натписом "Да се војска на Косово врати".

"Сва деца заслужују да расту са пробуђеном патриотском свести. Чак и ако су им родитељи издајничког опредељења, деца заслужују патриотско васпитање", рекао је Вацић.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија је усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима бити 6.500.165, а претходно је  утврдила збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина..

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО

13. ВОЈВОЂАНИ – Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић.

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике Народне скупштине почело је 6. децембра у штампарији ЈП "Службени гласник".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

среда, 21. фебруар 2024.
7° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво