Ко ће председавати конститутивној седници Скупштине Србије, а ко помагати у њеном вођењу

Конститутивна седница Скупштине Србије заказана је за уторак, 6. фебруар. На дневном реду је потврђивање мандата нових посланика, избор председника и потпредседника, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела и сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Од 18 листа које су учествовале на изборима 17. децембра 10 је освојило посланичке мандате.

Првој седници, до избора председника Народне скупштине, председава најстарији народни посланик.

Угледни математичар био је посланик и у одлазећем сазиву.

Захваљујући броју научних радова у најпрестижнијим часописима и високој цитираности, професор Стојан Раденовић сврстан је међу 100 најутицајнијих у области математике.

Каже да сада мора да "набуба" и научи неке нове ствари, али и да има малу трему.

"Ићи ће по својој процедури, протоколарно, нисам ја ту уопште значајан нити заслужан, заслужни су моји родитељи који су мало пожурили", каже проф. Раденовић са листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане", алудирајући на то да је тек неколико месеци старији од др Наде Мацуре која ће бити посланица у овом сазиву.

Председавајућем у раду помаже по један, најмлађи, посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

Најмлађи посланик у новом сазиву са листе "Србија против насиља" долази из странке Ново лице Србије.

Настасја Баковић каже да је она пре свега "представник младих, некомпромитованих људи који се боре за своје вршњаке".

"Верујем да ниједна држава не може да функционише уколико нема стручни кадар, који ће радити и својим радом допринети бољем стању у држави", рекла је Настасја Баковић.

Десет листа у парламенту

У нови скупштински сазив улази десет парламентарних листа од којих је пет мањинских.

Листа "Александар Вучић Србија не сме да стане" имаће 129 посланика, Србија против насиља 65, коалиција СПС – Јединствена Србија 18, по 13 посланика имаће коалиције НАДА и МИ – Глас из народа.

Савез војвођанских Мађара имаће шест посланика, по два СДА Санџака и коалиција Странка правде и помирења и Демократски савез војвођанских Хрвата, а по једног посланика имаће албанска Партија за демократско деловање и Руска странка.

После полагања заклетве и потврђивања најмање две трећине од 250 посланичких мандата биће конституисан и 14 сазив Скупштине Србије од обнављања вишестраначја. Конституисањем скупштине почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове владе.

Након верификовања мандата следи избор председника Скупштине Србије.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво