Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 27

РИК: Проглашене још три листе, а одбијене две

Двадесет седми дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. До сада је за парламентарне изборе проглашено 18 листа.

РИК: Проглашене још три листе, а одбијене две РИК: Проглашене још три листе, а одбијене две

РИК: Проглашена листа "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина"

Републичка изборна комисија одбила је вечерас због недостатака који нису отклоњени да прогласи листу "Доста, европски пут" коју је поднела истоимена коалиција, а као последњу за учешће на изборима заказаним за 17. новембар, прогласила је листу "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина".

Листа "Доста, европски пут није проглашена", како се могло чути на седници јер у законом предвиђеном року, није отклонила недостатак и РИК-у није доставила недостајући број правно ваљаних изјава бирача који подржавају листу.

Подносилац листе, према речима представнице РИК Јасмине Милошевић, није поступио по свему наложеном и није отклонио недостатак који је сметња за проглашење листе.

Након изјаве члана комисије Јелене Миленковић да је листа "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина" исправила недостатак, те имала довољан број правно ваљаних изјава бирача за учешће на изборима и проглашење, РИК је утврдила да та листа, која је последња проглашена за учешће на парламентарним изборима заказаним за 17. децембар, има положај националне мањине.

Именовани су члан и заменик комисије које је предложила коалиција "Албанска демократкса алтерантива - уједињена долина".

Према подацима на сајту РИК, до сада је проглашено 18 листа.

Опширније Краће

ГИК прихватила именовање заменика члана ГИК испред листе "Ћале, ово је за тебе"

Градска изборна комисија је на вечерашњој седници усвојила Решење о именовању заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 12.

Група Грађана "ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ“, за изборе за одборнике Скупштине Града Београда, расписане за 17. децембар. ГИК је саопштила да је у наставку 17. седнице одбила, као неоснована, три приговора бирача.

Опширније Краће

Шешељ за РТС: БРИКС шанса за развој привреде, енергетску независност и чување територијалне целине Србије

Александар Шешељ је, у предизборном програму емисије Око, рекао да је београдски одбор странке одлучио да радикали на београдским изборима наступају са СНС.

У коалицији са напредњацима, како каже, иду и у још неким местима у Србији, док ће у појединим градовима и општинама изаћи самостално - попут Прокупља, Куршумлије, Шапца, Богатића, Куршумлије, Краљева.

“Спољнополитичка оријентација коју ми сматрамо да Србија треба да има много је различита од политике актуелне власти и због тога ми не можемо никада да будемо на истој изборној листи“, каже Шешељ.

Радикали, истиче, виде себе у влади која је против чланства Србије у ЕУ, која се залаже за борбу за очување КиМ у саставу Србије.

“И која ће да направи један храбар искорак у будућност у 21. веку и да се ангажује и заложи да Србија постане прва европска земља која се придружује БРИКС-у. Ми сматрамо да је то будућност, да је то перспектива и да је то шанса коју Србија не сме да пропусти, да је то шанса за развој наше привреде, за сигурност, дугорочну енергетску независност Србије, као и за чување наше територијалне целине“, рекао је Шешељ и истакао да је БРИКС у експанзији.

Према његовим речима, чланство у БРИКС-у не би било објава рата ЕУ. Србији је, како каже, потребна билатерална сарадња са свим европским земљама, али на, напомиње, што равноправнијим основама – без политичког условљавања.

“Ако ће нам теме као што су некакав геноцид у Сребреници, независно Косово, ликвидација Републике Српске, ЛГБТ права или било шта слично бити теме које треба да буду предуслов да би ми остварили некакву економску сарадњу, онда се поставља питање где су наши интереси“, рекао је Шешељ.

Што се тиче односа према Русији, истиче да ће њена моћ тек да јача, као и моћ руско-кинеске алијансе, те да је то нешто што је на дужи рок исплативо за Србију.

Сматра да не постоји независна спољна политика све док је у фокусу политика европских интеграција. Напомиње да радикали нису за прихватање ниједног плана који предвиђа тзв. независно Косово, па тако ни, како каже, француско-немачког плана.

“Ми сматрамо да Србија мора да има дугорочне националне циљеве којима тежи и према којима је упућена, на начин на који је Азербејџан решио питање свог територијалног интегритета, да једног дана и Србија реши питање свог територијалног интегритета. То не значи ратове и наоружавање или не знам шта. Србија треба да се развија, и Србија треба да се обогати, и Србија треба да буде независна”, рекао је Шешељ и навео да то мора да буде циљ – да ли за 10, 20 или 50 година.

Истиче да Београд мора много више да се ангажује на међународном плану, да преговоре врати у СБ УН, јер ће тако, напомиње, имати већу моћ да заштити Србе на КиМ.

Опширније Краће

Радуловић за РТС: Треба да нам сване, а то значи да уведемо ред у многе области

Један од носилаца листе "Добро јутро Србијо" Саша Радуловић рекао је у емисији Око да су сви избори питање животног стандарда грађана, плата и пензија, и то су увек најважније теме.

"Међутим, ови избори имају једну додатну компоненту – француско-немачки план који покушавају да нам наметну са Запада. И ми смо месец дана пред изборе објаснили да је то најважнија тема ових избора, да је важно ко ће представљати Србију у Скупштини након ових избора и да је наш циљ да имамо барем сто посланика у Скупштини који су против француско-немачког плана", рекао је Радуловић.

Људи сматрају да све што се дешава у Србији, добро или лоше, као и лоши кадрови, рецимо, који данас постоје у друштву, све то иде на терет председника Републике. Тако је било и за време Тадића, тако је било и за време Коштунице, рекао је Радуловић, али је чињеница на пример да се Тадић није обогатио, 

"Кад смо разговарали о томе шта је радио, наравно да је било и много лоших потеза", додаје Радуловић и напомиње да је Тадић покушавао то некако да заштити, нешто је успео, многе ствари није.

"Ја сам био велики критичар онога што није било добро", рекао је Радуловић. Говорећи о спорним приватизацијама, каже да су причали о томе и да зна да су се највеће од те 24 спорне приватизације десиле за време Коштунице.

"Међутим, и он је такође био жртва људи у свом окружењу, па морамо тачно да кажемо ко је био и ко је то радио. Када говорим о том извештају Верице Бараћ, ја сам имао част да јој помажем у неким од тих извештаја, главна особа у тим извештајима није Тадић, него је Ђилас", рекао је Радуловић.

Међутим, без обзира на све то, чињеница је, како каже Радуловић, да су се дешавале неке ствари које су биле лоше – партијско запошљавање, било је тих пљачкашких приватизација, било је крађе, било је корупције.

"Међутим, у овој власти је то настављено у многим областима и појачано. Искорењивање тога је нешто што је јако важно за Србију. Србија је једна прелепа и пребогата земља. Ако не успемо да станемо на крај том криминалу и корупцији и том неоснованом богаћењу људи и не преусмеримо та средства према становништву, бојим се да неће да нам сване", напомиње Радуловић.

А то је у ствари и слоган кампање – треба да нам сване, а то значи да уведемо ред у многе области, да се зна шта се ради. Људи траже правду. А правда за људе значи да свак добије оно што заслужује. И правда такође значи да су иста правила за све.

То је, како каже, говорио и 2014. године. "Међутим, тада је било размимоилажење у мишљењима у Влади. Оно што сам ја хтео то увођење реда. Ако се сећате, личне карте јавних предузећа, друштвених предузећа. Да се попише имовина. Да се процени имовина, био је озбиљан отпор", рекао је Радуловић.

Опширније Краће

СВМ: Желимо да наставимо трендове помирења

СВМ се у својој предизборној кампањи осврће на историјско помирење српског и мађарског народа.

“Те трендове желимо да наставимо. Али исто тако оно што је битно Мађарима у области културе, образовања, службене употребе језика и информисања, значи оним областима важним за очување националног идентитета, у тим областима је важно да СВМ има што више мандата у републичкој и у покрајинској скупштини”, рекао је Балинт Пастор.

Опширније Краће

СДА за оснивање Уреда дијаспоре Санџака

СДА сматра да је дијаспора неправедно запостављен потенцијал и зато траже оснивање Уреда дијаспоре Санџака.

“Укључивање дијаспоре у све важне и друштвене и политичке процесе. Повезивање и сарадња са удружењима дијапоре у свету. Јачање дипломатских односа са земљама у којима делују исељеничке заједнице Бошњака Санџака. Јачање билатералних односа са нашом матицом БиХ на нивоу министарства вањских послова”, рекла је Селма Кучевић са листе “СДА САНЏАКА- ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН".

Опширније Краће

Марко Милошевић: Дачић сачувао СПС, такав ће бити и као премијер

Испред Коалиције СПС-ЈС-ЗС и трећи на листи “Ивица Дачић-Премијер Србије”, Марко Милошевић, унук Слободана Милошевића, позвао је грађане и грађанке да гласају за победничку коалицију СПС-ЈС-ЗС на предстојећим изборима.

"Дачић је неко ко је сачувао СПС од пропасти и вратио му живот и снагу и чврсто верујем да ће се тако опходити као премијер према држави", рекао је Милошевић и посебно истакао да се захваљује свим симпатизерима и верним гласачима који су уз Социјалистичку партију Србије од оснивања.

“Позивам све социјалисте, оне који су гласали за СПС од њеног оснивања да на предстојећим изборима подрже Ивицу Дачића као будућег премијера Србије. Ивица Дачић је СПС сачувао од пропасти, хвала вам на вишедеценијској подршци, хвала вам што чувате успомену на мог деду Слободана Милошевића”, рекао је Милошевић.

Опширније Краће

Усаме Зукорлић: Залагање за пропорционалну етничку заступљеност у јавним установама

Усаме Зукорлић, носилац листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини", изјавио је да ће се ова листа залагати за пропорционалну етничку заступљеност у јавним установама.

Зукорлић је поручио да у локалним срединама етничка заступљеност у институцијама треба да се води у складу са етничком заступљеношћу на одређеном подручју.

"Да би државни систем имао поверења у националне мањине и обрнуто, потребно је да се узајамно покаже поштовање и могућност да се то поверење имплементира", рекао је Зукорлић.

Опширније Краће

Јеремић: Избори последња прилика да се заустави стварање Велике Албаније

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је да су предстојећи избори последња прилика да се избегне "погубна спирала дешавања на Балкану“ и стварање Велике Албаније, које би се неминовно догодило ако би Србија спровела „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије.

Јеремић је рекао да је глас за Народну странку сигуран избор за јасно и недвосмислено одбацивање "француско-немачког" плана, јер има озбиљне људе који знају како да то спроведу у дело без тежих последица по економске односе са Европом.

Председник Народне странке је истакао да је потпуно супротна истини изјава председника албанске владе Едија Раме да ће "трајни мир на Западном Балкану бити успостављен тек када Србија призна независност ‘Косова’".

"Није ово први пут албанском премијеру да изговара сличну ствар, без последица по функционисање ‘Отвореног Балкана’, простирање црвеног тепиха када посећује Београд или добијање гласа Србије у Генералној скупштини УН за чланство Албаније у Савету безбедности", рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да и када се вређање достојанства остави за тренутак по страни, стоје јасни разлози због којих је Рамина изјава потпуно супротна истини.

"Када би Србија заиста (дефакто или дејуре) признала независност ‘Косова’, као што то ‘француско-немачки’ план експлицитно предвиђа, ‘Косову’ би се отворио пут за чланство у Уједињеним нацијама", рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би чланство "Косова" у УН незаустављиво водило стварању јединствене албанске државе на Балкану, неважно да ли за пет, десет или више година.

Опширније Краће

РИК: Проглашене листе Јовановића и Руске странке, одбијена Павла Бихалија

Републичка изборна комисија прогласила је данас изборне листе "Чедомир Јовановић - Мора другчије" и "Руска странка - Слободан Николић", док је листа "Руски мањински савез - Павле Бихали Гаврин - Христос Алексопулос" одбијена.

За листу "Чедомир Јовановић - Мора другачије" РИК је утврдио да је благовремено отклонила недостатак и доставила још 573 правно ваљана потписа подршке грађана, а недостајала су 283.

На тај начин су се стекли услови за проглашење те листе кандидата за предстојеће парламентарне изборе.

РИК је прогласио и листу "Руска странка - Слободан Николић", чијем је подносиоцу наложено да у року од 48 сати уклони недостатак односно достави најмање недостајућих 186 правно ваљаних изјава подршке гласача. Утврђено је да је предато 397 правно ваљаних потписа, па су се стекли услови за проглашење и ове листе. Комисија је на данашњој седници одбила да прогласи листу "Руски мањински савез - Павле Бихали Гаврин - Христос Алексопулос", коју чине Српско-руска партија Вукови и Српско-грчки покрет.

Утврђено је и да други на листи Павле Бихали није уписан у јединствени бирачки списак у Србији. Образложено је и да листа нема довољан број правно валидних потписа подршке грађана, односно да 2.964 потписа, од предатих 5.231, који су наводно оверени у ГУ Врање не поседују документацију у тој управи односно доказ о овери.

Утврђено је да су правно ваљани само потписи подршке оверени у општинској управи Нови Београд, и да је број правно ваљаних потписа подршке листи 1.507 што није довољно за проглашење листе.

Опширније Краће

НАДА: Већа издвајања за домаћу привреду, а мања за стране инвеститоре

Коалиција НАДА тражи већа издвајања за домаћу привреду, а мања за стране инвеститоре.

“Страни инвеститори нигде и никада нису развили нити једну земљу и не треба бити доктор економије па то знати. Старни инвеститор дође у земљу да направи максималан профит, да извуче сав новац који може и да га извуче из земље. Та политика страних инвестиција, то ћемо променити”, рекао је Милош Јовановић са листе “ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ - НАДА ЗА СРБИЈУ” ( НОВИ ДСС, ПОКС)".

Истиче да је неопходно да се фаворизује домаћа привреда.

Опширније Краће

Радуловић: Пољопривреди потребан систем задруга по угледу на Данску и Холандију

Један од носилаца листе "Добро јутро Србијо" Саша Радуловић изјавио је у разговору са бирачима да је српској пољопривреди потребан систем задруга по угледу на Данску и Холандију, као и улагање у индивидуалног произвођача.

"Држава мора да пружи руку пољопривредницима, да им да систем из кога ће они онда вратити друштву оно што је друштву потребно, а то је храна, квалитетна храна", рекао је Радуловић, саопштили су данас из "Доста је било".

Он је у разговору преко онлајн платформе додао да је и безбедност државе директно везана за производњу квалитетне хране.

Опширније Краће

Мали: Једнако водимо рачуна о сваком грађанину, и о сваком делу Србије

Представници листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане" Синиша Мали и Наташа Тасић Кнежевић раговарали су са грађанима Ресника.

Мали је истакао да се једнако води рачуна о сваком грађанину и о сваком делу Србије, јер је народ наша снага.

"Наши резултати су нова радна места, нове фабрике, стотине километара нових путева, нове болнице, нове школе, нови вртићи. Уколико желимо на овај начин да водимо одговорну економску политику, политику развоја и напретка наше земље, дајте глас за листу „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане", рекао је Мали.

Наташа Тасић Кнежевић позвала је све присутне, али и њихове породице да изађу на изборе.

"Подршка листи "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане" је подршка за бољу будућност сваког грађанина и сваке грађанке, то је подршка за развој сваког града у Србији“, навела је Тасић Кнежевић.

Опширније Краће

Ђилас: На нама ће бити да одбранимо вољу народа и вратимо нормалан живот у Србију

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да нису тачне тврдње председника Србије Александра Вучића да је дуг 2012. био 79 одсто бруто домаћег произвида, а да је сада 51 одсто као и да на рачуну државе има пет милијарди евра.

"Дуг је достигао 79 одсто кад је он био премијер 2015. године, а не 2012. Тада је био 45 одсто БДП-а. Данас је дуг у односу на реални БДП далеко већи. 51 одсто је у односу на БДП који је је претходне три године порастао за трећину, односно за онолико колико је била инфлација", каже Ђилас.

Председник Странке Слобода и правда каже да 17. децембра листа СНС-а и његових коалиционих партнера неће имати више гласова од опозиције, већ мање.

"А 18. децембра ће на свима нама из опозиције бити одговорност да покажемо да народ није погрешио што нам је дао поверење. На нама ће бити да одбранимо вољу народа и вратимо нормалан живот у Србију", поручио је Ђилас.

Опширније Краће

Обрадовић: Национално окупљање гарантује боље животне услове младим људима

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, са конвенције Националног окупљања у Краљеву послао је снажну поруку младим људима у Србији и позвао их да обрате пажњу на програм коалиције Двери и Заветника.

"Ми им гарантујемо: савремено школовање у складу са савременим привредним и технолошким кретањима, лакше запослење без обавезне партијске књижице и почетни капитал за покретање личног приватног предузетништва“, рекао је Обрадовић.

Председник Двери је додао и да Национално окупљање гарантује младима људима подршку државе да се осамостале, да могу да купе прву некретнину, да формирају своју породицу и да имају свој породични дом.

Опширније Краће

Шешељ: Домаћа привреда мора да буде приоритет

Александар Шешељ, кандидат за народног посланика на листи Српске радикалне странке, поручио је у Богатићу да та партија жели Србију која улаже у домаће привреднике, пољопривреднике и грађане којима је Србија на срцу како би они били сигурнији и могли да прошире своје пословање, да запосле више људи и више зараде.

"То није нешто што може да се догоди преко ноћи, али, браћо и сестре, једном морамо да кренемо, морамо да направимо први корак и да обезбедимо одговорну, озбиљну економску политику која има у фокусу грађанина Србије, грађанина Србије на првом месту", поручио је Александара Шешељ.

Опширније Краће

Демократска унија Рома се придружила коалицији "Добро јутро"

Демократска унија Рома се придружила нашој коалицији СДС–ДЈБ–Отете Бебе "Добро јутро, Србијо".

Председник СДС-а Борис Тадић са представницима Демократске уније Рома (ДУР) разговарао је о кључним темама које се тичу мањинских етничких заједница у Србији и проблема са којима се сусрећу, нарочито када је реч о пуној инклузији у друштво ромске заједнице, од школског система до остваривања бољих радничких права.

"Велико задовољство ми је да вас обавестим да се Демократска унија Рома придружила нашој листи ‘Добро јутро Србијо’ и да су и њихови представници наши кандидати на листи за покрајинске изборе у Војводини", изјавио је Тадић након састанка.

Састанку су присуствовали председник ДУР-а Душко Јовановић и председник Покрајинског одбора ДУР-а у Војводини Зоран Николић.

"Са председником ДУР-а Душком Јовановићем и председником њиховог покрајинског одбора Зораном Николићем разговарао сам данас о занемаривању и нерешавању проблема ромске заједнице у Србији и о злоупотребама припадника ове етничке заједнице у изборном процесу", изјавио је Тадић.

Опширније Краће

РИК донела одлуку о почетку и завршетку гласања на бирачким местима у иностранству

Републичка изборна комисија донела је одлуку о одређивању времена почетка и завршетка гласања на бирачким местима у иностранству, па ће гласање у Канади, Португалији, САД и у Уједињеном Краљевству бити обављено 16. децембра од 7.00 до 20.00 часова, док ће се на осталим бирачким местима одржати дан касније, као и у Србији.

Због разлике у временским зонама одлучено је да се у четири државе гласање обави дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима, којих је укупно 81, гласање бити обављено 17. децембра од 7.00 до 20.00 часова.

Резулати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

На седници у недељу РИК је одлучила да прихвати листу бирачких места у иностранству коју јој је предложило Министарство спољних послова Србије, тако да ће се на изборима за народне посланике у Скупштини Србије гласати на рекордном 81 бирачком месту у иностранству.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је до сада петнаест листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборне листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ВОЈВОДИНА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. РУСКА СТРАНКА - СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК!

5. НАДА, КОЈУ ЧИНЕ НОВИ ДСС И ПОКС

6. САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА

8. ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ/УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

понедељак, 26. фебруар 2024.
21° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво