Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 28

Вучић у Ужицу: Решили смо да нешто урадимо за наш народ; Јеремић: Законом забранити копање литијума у Србији

Двадесет осми дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. До сада је за парламентарне изборе проглашено 18 листа.

Вучић у Ужицу: Решили смо да нешто урадимо за наш народ; Јеремић: Законом забранити копање литијума у Србији Вучић у Ужицу: Решили смо да нешто урадимо за наш народ; Јеремић: Законом забранити копање литијума у Србији

Покрајинска изборна комисија прогасила две изборне листе

Покрајинска изборна комисија је на 14. седници, одржаној 29. новембра 2023. године донела Решење о проглашењу Изборне листе Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка - СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо под редним бројем 12, коју је за изборе за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписане за 17. децембар 2023. године, поднела Коалиција Доста је било (ДЈБ) - Социјалдемократска странка (СДС).

Комисија је донела и Решење о проглашењу Изборне листе ВОЈВОЂАНИ - Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш под редним бројем 13, а коју је поднела Коалиција ВОЈВОЂАНИ.

 

Опширније Краће

СВМ о мигрантској кризи

СВМ говорио о резултатима на пољу мигрантске кризе у општинама Хоргош и Кањижа.

"Ове општине су у претходним годинама била погођена мигрантском кризом, а захваљујући томе што су органи Републике Србије претходних месеци почели да гарантују максималну безбедност грађанима. У току је оно што је СВМ у претходних осам година у скупштини у континуитету захтевао“, рекао је Балинт Пастор са листе "САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!".

Опширније Краће

Зукорлић: Питање исламске заједнице у Србији потребно решити системски

Усаме Зукорлић са листе "УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ СПП-ДСХВ" каже да питање исламске заједнице у Србији је потребно решити системски у догледно време, да би се исправила неправда која се десила 2007.године, у којој је учествовао и режим ове државе.

"Од тог периода до данас, исламска заједница има неравноправан положај, зато што је закинута у реституцији имовине црквама и верским зајендицама“, рекао је Зукорлић.

Опширније Краће

СДА: Сваки глас значи један живот

Значај изборног процеса наглашава и Странка демократске акције Санџака.

"Сваки глас значи један живот, један свој суверенитет преноси на одлуке то морамо испричати људима, кад будемо то испричали људима неће људи тек тако заокруживати. онако како их неко замоли, каже жив ти деца гласај за овај број. Катастрофа“, рекао је Сулејман Угљанин из странке "СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН".

Опширније Краће

Вучић: Решили смо да нешто урадимо за наш народ и променимо лице Србије

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић изјавио је у Ужицу, на предизборном скупу напредњака "Србија не сме да стане", да је садашња власт решила да нешто уради за наш народ и промени лице Србије.

"Говорили су за ауто-пут - па немој кроз ту општину, дај мало овамо, а нико никад ништа не уради. Али то да седе и да причају у кафани, да седе да причају уз јагњетину и да објасне по једно стотину пута куда треба да иде аутопут, то смо сваки дан радили. Сви политичари у овој земљи. А онда смо коначно решили да нешто урадимо за наш народ. Решили да променимо лице ове земље. Решили да покажемо да можемо нешто да направимо", рекао је Вучић.

Истакао је да се сада завршава најтежа деоница аутопута Милош Велики до Пожеге.

"Ауто-пут до Пожеге је најтежи део аутопута, због тунела Муњино Брдо и Лаз, који ће бити други и трећи по величини иза фушкогорског тунела, дакле више од три километра дужине тешких тунела. Када то будемо завршили, а завршићемо за шест или седам месеци", рекао је Вучић.

Казао је да ће бити настављена градња аутопута ка Ариљу, Ивањици, Дугој Пољани и Сјеници.

"И одатле идемо из Дуге Пољане ка Новој Вароши са брзом саобраћајницом да бисмо могли јужно-златиборски део Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши да спојимо са аутопутем", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће се градити и брза саобраћајница према Ужицу до Беле земље ка Вишеграду.

"Тиме бисмо решили и Златибор и Мокру Гору, тај прелепи део Србије, али и Ужице, да као град можемо да доводимо много више инвеститора и отварамо фабрике", истакао је Вучић.

Вучић је изјавио да је Србија на аукцији откупила наредбу немачког канцелара Адолфа Хитлера за напад на Краљевину Југославију и Грчку, јер хоће да штити историју и сачува све оно што припада Србији.

Вучић је истакао да је она до сада била у "ко зна чијој приватној колекцији", а да ће сада бити враћена у српске музеје.

Танјуг
Владимир Шпорчић
Опширније Краће

Тепићева: Да нормалност победи

Потпредседница Странке слободе и правде и једна од носилаца листе "Србија против насиља" Мариника Тепић рекла је у Суботици да председник ове државе је пре неколико дана дао један додатни мотив да 17. децембра изборимо да нормалност победи ненормалност.

“Рекао је "ако Српска напредна странка не победи 17. децембра ја подносим оставку". Па дајте да поднесе ту оставку, дајте да га натерамо да одржи своје обећање као и за ове изборе. Дајте да буде оно што треба да буде, да се склони, да остане уписан у историју, то је оно што жели, али као најгори председник који је уништио све" изјавила је Мариника Тепић данас у Суботици.

Тепић је рекла да нема смисла да он буде председник ако буде друга Влада.

"Тада би само делио ордење, то је оно што му је у надлежности, а не радио све ово у туђе име и водио у глиб и блато своју земљу“, рекла је.

Тепић се осврнула и на питање Војводине и том приликом изјавила да у Суботици постоје две Српске напредне странке.

"Знам шта је СВМ био некада, а шта је данас. Ви имате практично две Српске напредне странке, имате изворну Српску напредну странку и млађег брата - Савез војвођанских мађара. И много вам је теже, нарочито ако имате сентимент да волите своје порекло, своју породицу, своје претке, свој језик музику и културу, а да вам неко то ставља као вид уцене, да ако не гласате за ту етничку странку ви нисте довољно добар Мађар, као што ја нисам довољно добра Румунка за неке бокане“, навела је Тепићева.

Тепић је рекла да власт  хиперпродукцијом националних тема, лажних тема, стварарњем измишљених противника заробљава сав јавни простор.

Фото "Србија против насиља"
Опширније Краће

Тадић: Нулта толеранција за организовани криминал и корупцију

Председник Социјалдемократске странке Србије (СДС) и један од носилаца изборне листе "Добро јутро, Србијо" Борис Тадић изјавио је да је изузетно битно да се спречи корупција, а да према организованом криминалу треба имати нулту толеранцију.

"Мора се инвестирати у борбу против организованог криминала, али се истовремено мора напасти са нултом толеранцијом организовани криминал", навео је Тадић.

Он је поменуо и питање грађевинског земљишта, као и начине на које се могу корумпирати политичке странке.

Опширније Краће

НАДА: Јавни превоз да буде кичма Града Београда!

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС се залаже да јавни превоз у Београду буде кичма града и решење саобраћајног колапса.

"Решење саобраћајног колапса се мора огледати у нуђењу алтернативе грађанима, а основа те алтернативе се огледа у јавном превозу. Јавни превоз је кичма града Београда и само са јавним превозом који је поуздан и тачан у коме имамо више возила која не прескачу редове вожње, која крећу на време и на кога грађани могу апсолутно да се ослоне. Само са таквим јавним превозом ми можемо да одчепимо ово саобраћајно загушење које се јавило у нашем граду", изјавио је Филип Благојевић испред Српске коалиције НАДА.

 

Опширније Краће

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је ЕУ са жаљењем констатовала да власти у Приштини нису дозволиле устаљену праксу да се косовским Србима дозволи да гласају на КиМ, као и да та одлука није у складу са духом дијалога, принципом заштите права невећинских заједница и изградње поверења између Београда и Приштине.

Опширније Краће

Јеремић: Законом забранити копање литијума у Србији

Носилац листе "Народна странка Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је да се они залажу за то да се законом забрани копање литијума у Србији.

Он је навео да се литијум нигде у свету не копа на подручјима где живе људи већ у пустињама, као што је то у Кини, Чилеу, Америци, Аустралији.

Јеремић је рекао да они неће дозволити да се у Србији литијyум копа тамо где се живи и да ће тражити да се то законом забрани, саопштила је Народна странка.

Опширније Краће

Дачић: Србија централно питање

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да су идеје социјалне правде и патриотизма непролазне, саопштила је та странка.

Дачић је на предизборном скупу у Младеновцу диодао и да је Социјалистичка партија Србије остала доследна тим идејама.

"Србија је за нас централно питање“, нагласио је Дачић.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски: Неприхватљиво мешање Кристофера Хила у унутрашња питања Србије

Прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски, осудила је изјаву америчког амбасадора у Београду, Кристофера Хила, који је позвао Србију да раскине своје стратешко партнерство са Руском Федерацијом и дозволи чланство тзв. Косова у међународним организацијама.

Она је поручила да је амерички амбасадор надмашио самога себе, јер у сред изборне кампање покушава да одређује шта су домаћи задаци будуће Владе Србије.

Ђурђевић Стаменковски је истакла да Национално окупљање никада неће пристати на задирање страног фактора у унутрашња питања земље.

"У овој држави о свим унутрашњим и спољнополитичким питањима одлучују грађани Србије, јер су они носиоци суверенитета, а не стране амбасаде", поручила је председница Заветника.

Опширније Краће

Вучевић на Вождовцу: Судбоносни избори јер Србија не сме да стане

Први на листи "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане" Милош Вучевић посетио је активисте и чланове Месног одбора Горњи Вождовац, где је подсетио на важност предстојећих избора и захвалио се присутнима на марљивом и преданом раду, као и на залагањима да Србија иде напред.

Вучевић је још једном нагласио да су судбоносни избори пред нама и да је зато важно да смо сваки дан са грађанима, да објаснимо да се на изборима одлучује о судбини Србије и нашег народа, ма где живео.

"На изборима ћемо гласати о томе да ли ће Србија да се врати у период пре 2012. године и да буквално све што смо заједнички стварали поништимо и уништимо, или ћемо наставити путем сигурне будућности, наставити да развијамо Србију", појаснио је Вучевић.

Према Вучевићевим речима, Србија има право на будућност и баш због тога у победе, у победе за Србију, у победе за наш народ, у победе за нашу будућност.

"Судбоносни избори, али избор је суштински једноставан и јединствен, за листу “АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане”, јер Србија не сме да стане", закључио је Милош Вучевић.

Опширније Краће

Шешељ: Борба за чување националног идентитета

Кандидат за народног посланика на листи др Војислав Шешељ – Српска радикална странка поручио је да ће та листа заштитити “све оно што нас дефинише као народ и нацију“.

“Урадићемо све да у овом времену глобализма, америчке хегемоније на свом заласку и новог светског поретка заштитимо све оно што нас дефинише као народ и као нацију – и наше писмо, нашу ћирилицу, и нашу историју, и нашу традицију, и нашу цркву, и наш пут у будућност”, рекао је Шешељ.

Истиче да неће дозволити “да било ко то прекраја, да било ко то укида или да било ко води борбу против нашег идентитета”.

“Права борба 21. века јесте борба за чување националног идентитета”, рекао је Шешељ.

Опширније Краће

НАДА: Развијати пољопривреду и наменску индустрију

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС, саопштила је да се залаже за развој, пре свега, пољопривреде и наменске индустрије.

"Пољопривреда, уз веће субвенције, уз ослобађање акцизе, едукацију и низ других мера нам је стратешки важан сектор. На то се надовезује прехрамбена индустрија. Изузетно нам је важна и наменска индустрија, животно важна, јер је извозно орјентисана одакле имамо прилив, али је замајац технолошког и научног развоја. Наравно подиже и борбену способност земље, што је јако важна ствар за наше геополитичке околности", изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, Милош Јовановић.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је до сада 18 листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборне листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ВОЈВОДИНА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. РУСКА СТРАНКА - СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК!

5. НАДА, КОЈУ ЧИНЕ НОВИ ДСС И ПОКС

6. САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА

8. ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ/УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

понедељак, 04. март 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво