Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 23

Вучић: У наредне четири године ломиће се судбина Србије; Алексић: Приоритет "Србије против насиља" борба против корупције

Двадесет трећи дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио 12 листа.

Предата изборна листа Коалиције Томислав Жигманов - Уједињени за правду - ДСХВ - СПП

Покрајинска изборна комисија примила је вечерас Изборну листу TOMISLAV ŽIGMANOV - UJEDINJENI ZA PRAVDU - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ - STRANKA PRAVDE I POMIRENJA - BOŠNJACI SANDŽAKA/ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ - СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА - БОШЊАЦИ САНЏАКА.

Ову листу је поднела Коалиција Томислав Жигманов - Уједињени за правду - ДСХВ - СПП, а подржало ју је 2117 бирача.

Поднет је и предлог да се тој листи утврди положај изборне листе националне мањине – националне заједнице.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења.

Опширније Краће

Вучић: У наредне четири године ломиће се судбина Србије, избори нису игра

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић изјавио је у Краљеву, на предизборном скупу коалиције окупљене око листе "Србија не сме да стане", да ће се у наредне четири године ломити судбина Србије и поручио грађанима да избори нису игра.

Вучић је рекао да, иако се пред сваке изборе каже да су судбоносни, одлучујући и од кључног значаја, неће се погрешити ако се то каже и за ове.

"И за ове изборе, ако то кажемо, сасвим сигурно нећемо погрешити. Нећемо погрешити, јер у наредне четири године велики су задаци пред нама. У наредне четири године ломиће се судбина Србије", истакао је Вучић.

Навео је да грађани треба добро да разумеју да избори нису игра.

"Избори нису нешто око чега можемо да се шалимо и да размишљамо на начин – баш ми се свиђа говор некога тамо и гласаћу за њега зато што је гласније викао или зато што је јасније увредио некога. Не, избори су нешто где доносите одлуку о будућности својих родитеља, својих супружника, браће, сестара, своје деце. Ви на изборима бирате пут Србије", нагласио је Вучић.

Како је рекао, тај пут није увек лак, јер не можете да добијете све што пожелите. Политика и држава нису то, јер можемо да добијемо онолико колико заслужимо, поручио је Вучић.

Када је реч о КиМ, поручио је да неће бити лака ситуација, али да већ 11 година слуша приче како смо изгубили Косово и запитао ако је то тачно зашто онда сви и даље од нас траже да признамо Косово.

"Па ако јесмо, зашто онда сви од нас и даље траже да признамо Косово и ми им кажемо нећемо да признамо Косово и наставићемо да водимо одговорну политику", поручио је Вучић.

Председник СНС-а Милош Вучевић изјавио је да је одлука 17. децембра лака и једноставна, јер је само један избор за Србију, за читаву земљу и њену будућност, а то је листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане".

Вучевић је нагласио да су овогодишњи избори, важни, судбоности, јер не одлучују о Србији само за наредне четири године, него одлучују за много дужи период.

Опширније Краће

Елвира Ковач: Значајно је да односи Србије и Мађарске буду што јачи

Елвира Ковач са листе "САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ" каже да је важно да односи Србије и Мађарске буду што јачи.

"Значајно је да односи Србије и Мађарске буду што јачи, да видимо конкретне резултате, али и да ми останемо нека спона тога и да се обезбеде људска и мањинска права војвођанских Мађара у Србији, али и Срба у Мађарској", истакла је Ковач.

Опширније Краће

Зукорлић: Рок 25. новембар да се пријави и гласа у Амбасади у Дизелдорфу

Усаме Зукорлић са листе "УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ СПП-ДСХВ" позвао је бираче из дијаспоре да се пријаве за гласање у Амбасади у Дизелдорфу.

"Ако неко стварно не може да дође да би подржао, да би породице активирао, комшије, пријатеље, рок је 25. новембар да се пријави и гласа у Амбасади у Дизелдорфу. Само да се не деси да се неко упише овде па оде тамо или да остави за тамо, па не оде. Него сада беса тврда да се да где ћете да гласате, хоћете овде или у Санџаку", рекао је Зукорлић.

Опширније Краће

Алексић: Приоритет "Србије против насиља" борба против корупције

Један од носилаца листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић изјавио је да ће приоритет те коалиције бити борба против насиља.

Како је саопштила та коалиција, Алексић је у Краљеву рекао да се у Србији не може живети боље док се не обрачунамо са корупцијом.

"Зато ће коалиција 'Србија против насиља' прво усвојити Закон о испитивању порекла имовине и одузимању нелегално стечене имовине. Формираћемо Специјално тужилаштво за борбу против корупције, увешћемо Тужилачку полицију, а сви руководиоци у правосуђу који имају везе са криминалом и корупцијом ће одговарати", поручио је Алексић.

Опширније Краће

Радуловић: Територијални интегритет важнији од свих разлика

Први на листи ’Добро јутро Србијо’ Саша Радуловић каже да се он, Борис Тадић и Ана Пејић слажу да је Косово и Метохија саставни део Србије и да се вреди борити да тако и остане.

"Тај територијални интегритет нам је важнији од свих разлика које имамо", нагласио је Радуловић.

Коалиција ’Добро јутро Србијо’ на републичким изборима наћи ће се под бројем 12. Први на листи је Саша Радуловић, председник странке Доста је било.

Главни разлог удруживања је, како кажу, одбрана српског наслеђа на Косову и Метохији које је, тврде, угрожено тачком 4 француско-немачког споразума која отвара могућност да такозвано Косово постане члан Унеска.

Опширније Краће

Кркобабић у Нишу: Пензије су редовне, сигурне и прате плате

Лидер Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије (ПУПС) Милан Кркобабић истакао је на великом скупу у Нишу да су пензије редовне и сигурне и да прате плате.

"Листа ’Александар Вучић - Србија не сме да стане’ баш због тога ужива велико поверење пензионера Србије. То је победничка листа - листа по мери обичног човека“, поручио је Кркобабић.

На скупу су представљени кандидати за народне посланике из Ниша Хаџи Милорад Стошић и Марија Недељковић.

Потпредседник ПУПС-а Владимир Гоати образложио је институте нове социјалне политике за коју ће се ПУПС залагати у складу са прокламованим вредносним ставом - праведна прерасподела народних пара, а то су пре свега нови институти социјалне политике - социјална гарантована пензија и 13. пензија.

Заменик председника ПУПС-а и председник градског одбора Ниша Хаџи Милорад Стошић истакао је да су ПУПС-ови вредносни ставови и програмска начела широко и са великим одобравањем прихваћени у Нишу и околини међу пензионерима, пољопривредници и запосленима.

Скуп је водио потпредседник ПУПС-а и шеф посланичке групе Стефан Кркобабић, који је поручио да будућност припада онима који долазе, прошлост онима који су у њој остали, а да сада и овде имамо обавезу и одговорност да уредимо садашњост.

Обратили су се чланови највишег руководства - потпредседник партије и председник Покрајинског одбора Мирослав Шпановић, председник Извршног одбора Ило Михајловски и чланица Извршног одбора Марија Недељковић.

Још једном је истакнуто да је 130 општинских и градских одбора ПУПС-а широм Србије акционо оспособљено и да спремно улазе у завршну фазу предстојећих избора на свим нивоима.

Скупу су присуствовали и потпредседници партије Ратко Томашевић, Ружица Белановић, Ристо Костов, као и чланови Извршног одбора Славко Цветковић, Зоран Димитријевић, Снежана Петровић и председница женске мреже ПУПС-а Мира Јовановић.

Фото: ПУПС
Опширније Краће

Синиша Ковачевић: Целовитост отаџбине је Свето писмо

Други на листи "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Синиша Ковачевић каже да отаџбинска целовитост нипошто не сме да се окрене "француско-немачком" или било чијем плану.

"Целовитост једне државе је Свето писмо, она је Уставом загарантована и мора се на томе инсистирати по сваку цену, а та цена је од стране ове власти наметнута као нека велика, усудио бих се чак и да кажем помало и крвава цена, али то просто није тачно, то просто није истина", рекао је Синиша Ковачевић телевизији КТВ из Зрењанина.

Ковачевић каже да нова влада не би смела да уводи санкције било коме.

"Шта се дешавало када су нама биле уведене санкције? Слободан Милошевић је и даље пио ’чивас’ и пушио ’кохибу’. Нико из врха те власти није се нимало жацнуо због санкција. Народ се тукао око векни хлеба, а ови су увозили нафту и цигарете и сваког дана били све богатији. Тако ће бити са санкцијама у свакој земљи, а притом се санкције искористе да се лоша власт ослободи одијума и пребаци на оне који су санкције увели", обласнио је Ковачевић.

Истакао је да се мора одустати од "погубног прљавог рударења у Србији", не само литијумског.

"Мора се одустати од сваког прљавог рударења које је непорециво неисправиво у наредних 1.000 година. Имате ту и никла и неких других метала и минерала чије вађење подразумева загађење једног простора заувек", напоменуо је Ковачевић.

Каже да су се "ови из Рио Тинта" обрушили као "вране на умирућег јелена", са "свим могућим лобистима".

"Рађевина је рај на земљи, подручје у којем све успева, воћарство, ратарство, сточарство… И сада то треба да се претвори у Месечев пејзаж", упозорио је Ковачевић.

Истакао је да се не може више са лапидарном лакоћом ићи у нова задуживања и у "караказан дугова".

"Услов свих услова је да се врати вера у државу, вера у људе, у истину и правду. Ви сада живите један простор који је дефинисан одсуством истине. Лаж је зацарила", закључио је Ковачевић.

Опширније Краће

Александар Шешељ: Обрачунаћемо се са сваком врстом сепаратизма

Делегација Српске радикалне странке предвођена Александром Шешељем, замеником председника  странке и Ђурађем Јакшићем, председником Извршног одбора положила је у Руми венац на споменик др Жарку Миладиновићу.

Како се наводи из те странке, Александар Шешељ је поручио да ће српски радикали, уколико буду добили поверење народа из Срема, Бачке и Баната, обрачунати са сваком врстом сепаратизма на територији Аутономне Покрајине Војводине.

"Никада нећемо дозволити формирање ни војвођанског идентитета ни било каквих карактеристика, атрибута државности на територији Аутономне Покрајине Војводине. То је комунистичка творевина која има само један циљ, да буде клица сепаратизма у српском националном ткиву", изјавио је Шешељ.

СРС
Опширније Краће

Брнабић у Сурчину: Боримо се да просечне пензије 2027. буду 650 евра

Српска напредна странка је посебно захвална најстаријим суграђанима на одговорности према држави, поручиле су потпредседница Главног одбора СНС Ана Брнабић и чланица Председништва СНС Дарија Кисић, саопштено је из градског одбора те странке.

Током дружења са најстаријим суграђанима из Сурчина Брнабић је подсетила да крајем новембра очекују једнократну финансијску подршку од 20.000 динара, као и повећање пензија од јануара 2024. године.

"Оно што је наш циљ и за шта се боримо 17. децембра то је да просечне пензије 2027. године буду 650 евра. Ово је наше обећање, ово је наша гаранција, ми ћемо то и испунити, уколико листа "Александар Вучић-Србија не сме да стане, Београд не сме да стане“ победи на изборима 17. децембра", рекла је Брнабић.

Кисић је истакла да су нам најстарији, својим понашањем, указали шта значи волети своју земљу, шта значи радити и градити своју земљу.

"Указали су нам и у најтежим тренуцима шта значи солидарно и одговорно понашање. Знамо и како су се одговорно понашали и за време пандемија и у време фискалне консолидације и нису се бунили, зато што знају како се воли и како се гради њихова земља. Зато треба да учимо наше младе да чувају, поштују и пазе наше најстарије суграђане. Управо су они ти који највише цене и труд и рад и изградњу наше земље. Зато сам сигурна да ће управо пензионери подржати даљи развој, изградњу наше Србије и да ће гласати за листу "Александар Вучић-Београд не сме да стане", рекла је Кисић.

Опширније Краће

Обрадовић: Без домаћег банкарства нема подршке привреднику и пољопривреднику

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, поручио је у Крушевцу да ће, од момента када Национално окупљање буде одлучивало у Србији, све субвенције, пореске олакшице, извозне гаранције, повољни кредити бити дати домаћим предузетницима, уз подршку државне развојне банке Србије, извозне банке, пољопривредне банке и комплетног домаћег банкарства, које је у међувремену уништено, а које ће национално окупљање вратити.

"Без домаћег банкарства нема подршке домаћем привреднику и пољопривреднику“, закључио је Обрадовић.

Инфо служба Двери
Опширније Краће

РИК до сада прогласио 12 листа, Градска изборна комисија осам

У недељу, 26. новембра у поноћ истиче рок за предају листа Републичкој изборној комисији, а најкасније до 1. децембра је рок да се утврди збирна листа за изборе у Србији 17. децембра.

До сада је Републичка изборна комисија прогласила 12 изборних листа: Александар Вучић - Србија не сме да стане, Ивица Дачић-премијер Србије, Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка, Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага, Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција НАДА, Савез војвођанских Мађара - за нашег председника, за нашу заједницу, за будућност, Србија против насиља - Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић, Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини, СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин, Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију, изборна листа Народна странка - Сигуран избор, озбиљни људи, Вук Јеремић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, Марина Липовац Танасковић, Добро јутро Србијо - Саша Радуловић - Борис Тадић СДС - Ана Пејић (Отете бебе).

Градска изборна листа у Београду је до сада прогласила осам изборних листа: Александар Вучић - Србија не сме да стане, Ивица Дачић-премијер Србије, Тома Фила градоначелник Београда, изборна листа Србија против насиља - Добрица Веселиновић - проф. др Владимир Обрадовић (Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устанак - Ћута, Демократска странка, Покрет слободних грађана), изборна листа Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага.

ГИК је прогласио и изборну листу Др Милош Јовановић - Нада за Београд - Српска коалиција НАДА, изборна листа Руска странка - Слободан Николић, изборна листа Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи - Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић, а на синоћној седници и 8. изборну листу - Да се војска на Косово врати - Миша Вацић.

Опширније Краће

Ребрача и Читаковић Ђуришић: Ми данас сањамо Србију која се и даље развија

Са грађанима Чачка разговарали су кандидати са листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Жељко Ребрача и Весна Читаковић Ђуришић.

Ребрача и Читаковић Ђуришић рекли су да је важно имати циљ и подршку народа на путу ка остварењу тог циља и додали да је циљ свих грађана јака, стабилна и још развијенија Србија, наводи се у саопштењу.

Весна Читаковић Ђуришић сматра да је важно да имамо велике снове, иако пут ка циљу није лак.

"Ми данас сањамо Србију која се и даље развија, која је још напреднија, поштованија, и знам да те снове можемо остварити заједно“, истакла је Читаковић Ђуришић.

Ребрача наводи да су јединство, слога, тимска игра и крајњи резултат оно што нас води до победе.

"Победе за Србију, за даља улагања у бољи животни стандард свих грађана, за даља улагања у спорт“, напомиње Ребрача.

На самом крају разговора, Читаковић Ђуришић и Ребрача рекли су да верују да једина листа која све то гарантује и која своја обећања испуњава јесте листа "Александар  Вучић – Србија не сме да стане“.

Жељко Ребрача и Весна Читаковић Ђуришић у Чачку
СНС
Опширније Краће

НАДА: Обезбедити перспективу младима најважнији задатак

Срска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС сматра да је најважнији задатак обезбедити перспективу у Србији младима, наводи се у саопштењу.

"Млади јесу будућност Србије, али нисмо Србија само ми који смо живи сада, Србија су и наши преци који су гинули за ову земљу, и за стварање ове државе. Србија су и сви који ће доћи након нас, тако да је Србија вечна, а ми смо пролазни. Треба да учинимо све што можемо да као једна од карика у том националном ланцу допринесемо најбоље што можемо изградњи тог националног здања", изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

"Власт се младих сети тек пред изборе, али они врло добро знају да им ни 20000, ни 200000 динара једнократне уплате из буџета неће помоћи у одлуци да остану у земљи у којој се не поштују закони, ни ред, ни праве дипломе, него искључиво партијска књижица", каже председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.

Опширније Краће

Проглашена листа "Да се војска на Косово врати - Миша Вацић" за београдске изборе

Градска изборна комисија (ГИК) је усвојила Решење о проглашењу изборне листе број 8 "Да се восјка на Косово врат – Миша Вацић", коју је за изборе за одборнике Скупштине града Беогрда, расписане за 17. децембар, поднела Група грађана истог назива.

ГИК је прогласио ту листу на 11. седници одржаној синоћ. Како је саопштено из Секретаријата за информисања Града Београд, такође је усвојено Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред изборне листе број 8 "Да се војска на Косово на вратиМиша Вацић".

Опширније Краће

Двадесет други дан изборне кампање

Републичка изборна комисија прогласила је дванаест листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА – Нoви ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. ИЗБОРНА ЛИСТА НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО – Саша Радуловић (ДЈБ) - Борис Тадић (СДС) - Ана Пејић (Отете бебе).

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане". Проглашена је и листа "Ивица Дачић – премијер Србије", затим листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", као и листа "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!". ПИК је прогласио и листе коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, листу коју је поднео Савез војвођанских Мађара, као и листу "Србија против насиља" коју је поднела коалиција "Србија против насиља".

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

петак, 23. фебруар 2024.
17° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво