Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 20

Социјалисти у Мрчајевцима, Народна странка предала листу за београдске изборе

Двадесети дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио 11 листа.

Тепић: Ако нам деца оду у иностранство, да то не буде због политике и власти

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић и једна од носилаца листе "Србија против насиља" рекла је на трибини у Панчеву да дуг који сви имају према својој деци ако оду у иностранство је да то не буде због политике.

"Моје старије дете је студент сада и ја, ево сада, не могу да живим с тим да хоће да оде из ове земље због политике. И рекла сам, можеш да одеш и да пробаш и да се измериш и да научиш све. Због политике да дозволим да оде, не знам како бих живела с тим. И мислим да је то дуг према својој деци, да не оду због политике, чак и ако оду, али да то не буде због политике и због власти“, навела је Тепићева.

Осврнувши се на протесте пољопривредника, председник Народног покрета Србије и други носилаца листе "Србија против насиља", Мирослав Алексић рекао је да су ратари на улицама јер не могу да буду конкурентни са произвођачима из Европе где се инвестирају значајна средства у пољопривреду.

"Наша власт не схвата да то није трошак, већ инвестиција", додао је Алексић у разговору са грађанима у Панчеву.

"Милион и по људи у Србији данас живи од пољопривреде, а верујем да свако мало породично газдинство може да буде породична фирма. Ни млади не би напуштали села када би могли да живе од таквог породичног посла", нагласио је Алексић.

Foto: Narodni pokret Srbije
Опширније Краће

Димитријевић: Политика није само зарада и новац

Бојан Димитријевић из коалиције "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију (Нови ДСС, ПОКС)" каже да није политика само зарада, и да није политика само новац.

"Политика су идеали, политика су људи, политика је жртвовање за опште добро, за јавни интерес. Ја вас позивам да подржите коалицију НАДА и да сложно и храбро покажемо и једној и другој страни да нас има још оних којима је Србија, којима је идеологија, којима је косовски завет, којима је српска традиција“, каже Димитријевић.

Опширније Краће

Шешељ: Забранићемо све невладине организације које промовишу независно Koсово

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за посланика у Народној скупштини Александар Шешељ рекао је да ће та странка, уколико добије поверење гласача на изборима, забранити рад свих невладиних организација које промовишу тезу о независном Косову.

"Српска радикална странка, уколико добије поверење народа, забраниће рад свих невладиних организација које промовишу тезу о некаквом независном Косову, које српски народ проглашавају геноцидним, а Републику Српску називају геноцидном творевином", истакао је Шешељ.

Он је додао да се Српска радикална странка залаже да се донесе закон, по угледу на многе западне и источне земље, да се невладине организације које се баве политиком и финансиране су из иностранства, прогласе агентима страног утицаја.

"Уколико се добија новац за бављење политиком у Србији, а новац је из иностранства, то мора бити свима добро познато", истакао је Шешељ.

Опширније Краће

Усаме Зукорлић: Нема промене власти у Новом Пазару и Тутину без СПП

Усаме Зукорлић из странке "УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ - СПП - БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДСХВ" каже да нема промене власти у Пазару  и Тутину без СПП.

"Код нас су људи поштени, искрени, пожртвовани, школовани, образовани, способни. И они су прошлост, а странка Правде и помирења је будућност. Нема промене власти у Пазару без СПП, нити у Тутину без СПП. Будућност Санџака је у јакој СПП", рекао је Зукорлић.

Опширније Краће

СДА Санџака: Залажемо се за борбу против корупције

СДА Санџака је симболично, на Дан Санџака, 20. новембра,  представила свој предизборни програм и кандидате за одборнике и народне посланике за локалне и парламентарне изборе. Ова странка на предстојећим изборима учествује под слоганом "Чувари Санџака".  

У свом обраћању, председник СДА Санџака, др. Сулејман Угљанин је, истичући значај избора, нагласио да "грађани заправо предају лични суверенитет свом изабраном легитимном представнику". 

СДА Санџака се између осталог залаже за борбу против корупције, кроз јачање институција и правног система. Такође, како наводе у саопштењу, се залаже за транспарентност у раду власти, те да државна управа мора бити сервис грађана.

Листа СДА Санџака се на локалним изборима у Новом Пазару налази под редним бројем 4, а на парламентарним, под редним бројем 9. 

Опширније Краће

Мирковић: Србија је земља која је поносна на своју традицију

Србија је данас земља која је поносна на своју историју, чува своју традицију и храбро корача у будућност, поручио је кандидат са листе “АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-Београд не сме да стане” Александар Мирковић током посете нашим члановима са Старог града који славе Аранђеловдан.

Током разговора Мирковић им се захвалио на поверењу и подршци коју пружају председнику Александру Вучићу, без које изградња нових болница, школа, вртића, помоћ младим брачним паровима, породиљама и деци не би била могућа.

“Сада је неопходно да заједнички направимо још један корак за Београд, како би наставили са овом одговорном политиком, и како би учинили још много добрих ствари за нашу престоницу, али и породицу која је стуб сваког друштва. Тај корак је убедљива победа једине листе која гарантује просперитет Београда, а то је листа "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-Београд не сме да стане"”, рекао је Мирковић.

Опширније Краће

Балинт Пастор: Надам се да ћемо имати праве посланике и у покрајинској и републичкој скупштини

Балинт Пастор из странке "СВМ - ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА - ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ - ЗА БУДУЋНОСТ" рекао је да се нада да ће имати праве посланике у Скупштини и Покрајине и Ребублике Србије.

"Нема пуно малих села ни у читавој Србији које могу за себе да кажу да имају посланика и у покрајинској и у републичком парламенту. Ја се надам да ће подршка СВМ то омогућити и да ћемо имати праве посланике у Скупштини и покрајине и Ребублике Србије“, каже Балинт Пастор.

Опширније Краће

Лукић: Гласање у Београду на 1. 180 места, укупан број бирача биће познат три дана пред изборе

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић истиче да ће у Београду на предстојећим изборима бити 1.180, бирачких места, за десет више него на прошлим.

Лукић је гостујући у Београдској хроници, рекао да је пре две године у бирачким списковима било нешто више од 1.600.000 бирача, а да ће коначан број на парламентарним, локалним и покрајинским изборима бити познат 15 дана пре њиховог одржавања 17. децембра.

Такође, истиче и да ће три дана пред изборе бити познат и укупан број бирача.

"Три дана до одржавања избора могу да се направе спискови накнадних промена. Они који желе да промене, односно да се упишу у бирачки списак за гласање на територији града Београда, три дана до избора то могу да ураде. То се доставља изборној комисији која прави списак накнадних промена и њима ће бити омогућено да гласају заједно," објашњава Лукић.

Указује да ће и они који 17. децембра постају пунолетни, бити раније уписани у бирачки списак, како би могли да гласају.

Појашњава и да је гласање по боравишту кад неко има пребивалиште на територији неке друге јединице локалне самоуправе, али живи у Београду и може да се пријави да гласа по боравишту за парламентарне изборе.

"Дакле, то се односи само на гласање за парламентарне изборе, за локалне ће остати уписан према месту свог пребивалишта, односно тамо где има бирачко право стално уписано", прецизирао је председник Градске изборне комисије.

Грађани могу да провере да ли су уписани у бирачки списак преко портала еУправе или у локалној општини.

Наводи и да ће добити позиве седам до осам дана уочи избора и да је пожељно, али не и нужно да их донесу на гласање.

"Важно је да се понесе важећа лична карта или пасош", подсећа Лукић.

Опширније Краће

ПИК: Предата изборна листа "Србија против насиља"

Покрајинска изборна комисија саопштила је да је примила изборну листу СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ(СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ), коју је поднела КОАЛИЦИЈА СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА, а коју је подржало 5.094 бирача.

Како се наводи, Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборне листе у року од 48 часова од њеног подношења.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски: Стање у српској просвети је поражавајуће

Прва на листи коалиције Национално окупљање, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је са трибине у Крушевцу да је стање у српској просвети поражавајуће.

"Србији је потребна коренита реформа просветног система и повратак провереним традиционалним вредностима у систему образовања", рекла је председница Заветника.

Опширније Краће

Дачић у Мрчајевцима: Идеја социјализма је могућност да сваки човек може да живи од свог рада

Током обраћања у Мрчајевцима у оквиру предизборне кампање, носилац листе коју заједно чине Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и Зелени Србије Ивица Дачић говорио је о свом политичком животу који траје већ 33 године.

Дачић је напоменуо да се за њега ова предизборна кампања не разликује ни од једног другог дана током његове дуге и богате политичке каријере јер је он, како каже, од почетка свог присуства на политичкој сцени Србије увек мислио, осећао и говорио ствари у које верује и за које се сваки дан бори.

Дачић наглашава да верује у истинитост својих и ставова Социалистичке партије Србије који почивају на два основна принципа, а то су социјализам и патриотизам.

"Идеја социјализма је могућност да сваки човек може да живи од свог рада и да свако дете, без обзира у ком крају Србије живи и каквог су економског статуса његови родитељии, има исте шансе за успешан живот", истакао је Дачић.

Наводећи сопствени пример дечака из радничке сељачке породице који је бирао да буде најбољи ученик Нишке гимназије и најбољи студент Београдског факултета, Дачић је објаснио да је успех ствар личног ангажовања, жеље и вере у себе.

Дачић каже да се и данас залаже за социјалистичке принципе по којима се у то време живело, а који су подразумевали бесплатно школовање, бесплатну здравствену заштиту, сигурно радно место, решавање стамбеног питања и социјалне фондове за оне који немају.

"Вредности које су изнад времена и простора морају да буду императив по коме се хумано и поштено живи и то су вредности у које и Социјалистичка партија Србије верује и за које се бори", рекао је Дачић.

Фото: СПС
Опширније Краће

Брнабић: Нисмо имали ниједан технолошки парк, сад их имамо четири

Представници листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане” Ана Брнабић и Марко Кешељ разговарали су са омладином, у просторијама Градског одбора Београд.

Напоменули су да je држава показала бригу о младима конкретним делима, од новчане подршке, преко стартапова, до помоћи младим брачним паровима при куповини првог стана.

Ана Брнабић је подсетила да Србија није имала ниједан научнотехнолошки парк, а да их данас има четири и додала да у њима ради 311 компанија, са 2.982 запосленa.

“Држава је привлачила инвестиције, отварала нова радна места, започела програм ‘Моја прва плата‘ за запошљавање младих, улагала у ИТ сектор. За будућност планирамо програм ‘Гаранција за младе‘, како би се раније осамосталили и бирали између наставка школовања или првог посла, планирамо нови циклус програма ‘Моја прва плата‘, планирамо нове научнотехнолошке паркове, планирамо нове олакшице за запошљавање младих“, рекла је Брнабићева.

Кешељ наглашава да је Србија отаџбина свих нас и да треба да бринемо о њој, да је градимо и развијамо.

Опширније Краће

Народна странка предала листу за београдске изборе

Народна странка предала је Градској изборној комисији (ГИК) листу кандидата "Сигуран избор. Озбиљни људи" за изборе за Скупштину Београда 17. децембра.

Потпредседник НС Владимир Гајић рекао је новинарима да је он кандидат те странке за градоначелника Београда.

Гајић је рекао да ће главне теме којима ће се НС бавити у престоници бити искорењивање корупције, саобраћај и загађење, култура, спорт и београдске реке.

ГИК је до сада за изборе у Београду прогласио листе "Александар Вучић - Београд не сме да стане", "Ивица Дачић - премијер Србије, Тома Фила - градоначелник Београда", "Србија против насиља-Добрица Веселиновић-проф. др Владимир Обрадовић", "Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага", "Др Милош Јовановић - НАДА за Београд" и "Руска странка - Слободан Николић".

Опширније Краће

Фила (СПС): Залажемо се за равномеран развој Београда

Кандидат Социјалистичке партије Србије за градоначелника Београда, адвокат Тома Фила, на предизборном скупу коалиције СПС-ЈС-ЗС у Обреновцу, обећао је наставак политике улагања у динамичан развој Обреновца и поносно истакао космополитски дух Београда.

"Београд је град отворног срца. Само велики градови који својом енергијом привлаче милионе људи, могу се назвати метрополом", нагласио је Фила.

Додао је да се СПС залаже за равномеран развој свих делова Београда, нарочито рубних општина.

"Наш циљ је да се обезбеде једнаки услови за живот свим суграђанима, да имају модерне саобраћајнице, приступ здравственој заштити, школе, обданишта и све друге услове који су једнаки животу у центру града", рекао је Фила.

Говорећи о квалитету живота, као посебно значајно издвојио је питање екологије и заштите животне средине.

"Имајући у виду да се у Обреновцу производи 50 одсто електричне енергије за целу Србију, наставићемо са праксом озелењавања великих површина и пошумљавања, са посебним акцентом на ову општину. То нам је не само обавеза према суграђанима, него и део усвојене стратегије пошумљавања у граду Београду", закључио је Фила.

Опширније Краће

Предатe још две листе за покрајинске изборе

Покрајинској изборној комисији предате су још две изборне листе.

Предата је листа "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију – НАДА за Војводину – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић, коју је предала коалиција нова Демократска странка Србије–Покрет обнове Краљевине Србије, а коју је подржало 4.379 бирача.

Поред тога, предата је и листа: VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!, коју је поднео Савез војвођанских Мађара - Vajdasági Magyar Szövetség, а коју је подржало 6.526 бирача.

Покрајинска изборна комисија је дужна да донесе одлуку о проглашењу изборних листа у року од 48 часова од њиховог подношења.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је 11 листа: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије", "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изборну листу коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници "Национално окупљање – државотворна снага", листу "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију", листу Савеза војвођанских Мађара, листу коалиције "Србија против насиља", листу "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – СПП–ДСХВ", листу "СДА Санџака Др Сулејман Угљанин", листу "Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију" и листу "Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи“.

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане".

Проглашена је и листа "Ивица Дачић – премијер Србије", затим листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", као и листа "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!".

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

петак, 23. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво