Читај ми!

Како је Италија доживела победу на Евросонгу

„Манескин на крову Европе“, „Тријумф Италије после 31 годинe“, само су неки од наслова који су данас осванули у италијанској штампи поводом жељене, али ипак неочекиване победе групе „Манескин“ која је пре неколико месеци освојила и титулу победника Санрема. Не недостају ни полемике након оптужбе Француске да користе кокаин а коју италијански медији називају „шокантном“.

Током такмичарске вечери велики број познатих италијанских певача од Лауре Паузини до Васко Росија слали су поруке подршке „Манескину“ који су започели каријеру као улични бенд у Риму где су их туристи најчешће сретали у Виа дел Корзо.

Пре самог финала, у којем су тријумфовали, изјавили су: „Неће се десити али ипак ако се деси... не желимо превише да размишљамо већ хоћемо да се сконцентришемо на оно што можемо да контролишемо а то је наше извођење. Бићемо сконцентрисани а остало ће други оцењивати“.

Најпознатија италијанска инфлуенсерка Кјара Ферањи је позвала своје обожаваоце широм света да гласају за „Манескин“.

Награда за песму и текст

Zitti e buoni (Тихи и добри) је најслушанија песма на Спотифају међу свим такмичарским песмама како у Италији тако и на глобалном нивоу у периоду од марта до маја 2021. Песма је такође и освојила и награду за најбољи текст коју од 2016. додељу холански портал Еуростори са међународним жиријем од 60 писаца, новинара, уредника, музичара, преводилаца и бивших такмичара на фестивалу који долазе из 17 земаља и уз више од 40.000 читалаца сајта који су гласали онлајн.

Жири је изјавио: „Zitti e buoni је дрска песма, али са врло евокативним сликама. Метафоре у тексу су одлично изабране и сво време вам се обраћају. То није слатка песма, те слике нису пријатне, оне су намерно узнемирујуће. Zitti e buoni је сирови крик аутсајдера у овом лажном друштву“. Аутори текста песме су сва четири члана бенда.

„Немамо рецепт“, изјавили су млади чланови бенда који у просеку имају око 20 година - „највероватније успевамо јер смо само четири пријатеља који свирају. Наш пројекат је аутентичан, представља нас и забавља“.

„Манескин“ су морали и да „очисте“ песму од увредљивих речи, наиме реченица "Vi conviene toccarvi i co...i" (Мораћете да се ухватите за м...) промењена је у „Мораћете да престанете да грешите“ као и "Non so di che ca..o parla" (Не знамо о ком к...говори) у „Не знамо о чему прича“.

Иако су против било какве цензуре сматрају да ипак није у реду да на овакав фестивал донесу песму са псовкама: „Ми смо донели једну песму која иде узводно и јако смо срећни због резултата као и зато што смо песму отпевали на италијанском језику.“

Честитке

Прве честитке због победе стигле су од градоначелнице Рима Вирђиније Рађи која каже да су били феноменални и да су из Рима однели музику која их је попела на кров Европе. И бивши италијански премијер Конте похвалио је њихово учешће као и честитке које су стигле из Палацо Киђи где је седиште владе.

Полемика

На мрежама се појавио снимак где се види Дамјано из бенда како, по мишљењима многих, шмрче кокаин. Тај снимак се појавио и у Француској која је тражила да се избаце са такмичења, али Дамјано је једноставно изјавио: „Ја не користим дрогу и немојте да ширите такве приче. Нема никаквог кокаина.“

Бенд се огласио и на друштвеним мрежама: „Ми смо у шоку што неко може и да помисли да Дамјано користи дрогу. Ми смо потпуно контро било какве дроге и никада нисмо користили кокаин. Спремни смо и на тест јер немамо шта да кријемо. Овде смо да би свирали и изузетно смо срећни што смо победили. Желимо свима да захвалимо. Роцкенрол никада неће умрети. Волимо вас.“

Италија и Француска су вековима у супарничким односима тако да ни у финалу нису једно друго почастили бодовима. Италијански медији кажу да сваки менаџер па чак и ако је почетник зна да треба да саветује бендове да им чак не падне на памет да запале ни џоинт, а камоли да користе кокаин. Они сматрају да се ради о покушају саботаже од стране „рођака“ Француза који су се пласирали на друго место.

Гледаност

„Манескин“ су основани пре само 5 година, а данас су већ „на крову Европе“. У Италији су постали познати 2017. након што су се пласирали на друго место италијанског Екс фактора што им је омогућило потписивање уговора са издавачком кућом „Сони мјузик“. Од тада су незаустављиви и мада се након њихове победе на Санрему на италијанским радијима много више вртела песма Musica Leggerissima од "Colapesce e Dimartino" који су освојили четврто место.

Финално вече Евровизије држало је велики број Италијана залепљене за мале екране о чему сведоче и постови на друштвеним мрежама у којима су гледаоци коментарисали такмичење бодрећи италијански бенд. Четири и по милиона гледалаца пратило је финале које се емитовало на Раи 1 уз шер од 24,98%.

То је и најбољи резултат од повратка Италије на ово такмичење од 2011. године и други најбољи резултат у историји Аудитела након 1991 када се Евровизија одржавала у Италији. У односу на прошлу годину милион гледалаца више је пратило финално вече.

Евровизију су највише пратили млади између 14 и 25 година од чега претежно девојке којима се, осим музике, изузетно допада и изглед чланова бенда. Италија је сањала да врати Евровизијско такмичење у ову земљу још од 1990. када је трјумфовао Тото Кутуњо, а претходна победа датира из давне 1964. године са песмом Non ho l'età Ђиљоле Ћинквети.

Организација фестивала 2022. у Италији

Фестивал ће донети посао многим људима запосленим у сектору спектакла и културе у Италији 2022. У овом моменту медији типују на Рим и Милано као градове у којима би могао да се одржи фестивал следеће године мада сматрају да би по свему то требао да буде Милано због добре организованости града, превоза и ефикасности свих услуга.

Последња издања Евровизије коштала су минимално 20 милиона до максималних 27 милиона евра док се у Данској та цифра попела на 42 милиона 2014. године због грешке у пројектовању нове хале за фестивал.

Но тако велике цифре деле се између града који ће бити домаћин и телевизије (у овом случају је то Раи). Санремо кошта између 18 и 20 милиона евра. Прво издање Санрема који су водили Амадеус и Фјорело донело је зараду Раију од 37,5 милиона евра па се очекује да би Евровизија могла да донесе огромну директну и индиректну зараду (хотели, ресторани и туризам генерално који су доживели економску катастрофу ове године).

„Манескин“ чине четворо младих људи: Дамјано Давид (певач), Викторија Де Анђелис, Томас Рађи, Итан Торкијо који се придружио бенду након огласа на Фејсбуку. Име „Манескин“ на данском значи Месечина, а то је и Викторијин матерњи језик.

„Рокенрол никада не умире“ - поручује бенд који својом причом даје наду милионима младих да се снови остварују.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво