2008. година - Београд, Србија

Дима Билан победник Песме Евровизије. Јелена Томашевић победник Беовизије. РТС и Београд положили тест с највишом оценом.

 

Русија победник „Песме Евровизије 2008"
недеља, 25. мај 2008

Победник 53. такмичења "Песма Евровизија" је представник Русије Дима Билан. Иако је од почетка важио за фаворита, Дима је стидљиво најављивао победу.

Песму "Белиеве" извео је на сцени "Београдске арене" у пратњи светског шампиона у уметничком клизању Јевгенија Плушенка и виртуоза на виолини Едвина Мартона.

На основу гласова публике из 43 земље одлучено је да победа на „ Песми Евровизије 2008" припадне трију из снова. Руски представници су захвалили гледаоцима зато што су веровали у снагу песме „ Белиеве".

Друго место заузела је Украјинка Ани Лорак, а трећа је грчка представница Каломира.

Наша Јелена Томашевић заузела је изврсно шесто место.

Тадић честитао организаторима "Песме Евровизије 2008"
недеља, 25. мај 2008.

Председник Србије Борис Тадић упутио је честитку организаторима овогодишње "Песме Евровизије" за изванредно обављен посао и велики допринос позитивној промени слике Србије у свету.

Како је саопштила прес-служба председника Републике, Тадић је упутио честитке Скупштини града Београда и вршиоцу дужности председника Зорану Алимпићу, генералном директору Радио-телевизије Србије Александру Тијанићу и председнику Организационог одбора « Песме Евровизије 2008 » министру Млађану Динкићу.

Председник Републике је похвалио све градске службе и Министарство унутрашњих послова Србије зато што су уложили максималан напор да тако велика манифестација прође у најбољем реду.

Посебну захвалност на израженој гостопримљивости према страним гостима председник је упутио свим грађанима Београда. "Србија и њен главни град и овај пут су доказали да су Европа", поручио је председник Тадић.

Србија и Београд медијски центар света
недеља, 25. мај 2008

Будући да је овогодишњу "Песму Евровизије" преносило скоро 50 земаља и пратило више од 100 милиона гледалаца, Србија је синоћ несумњиво била медијски центар света.

За организацију два полуфинала и финала "Песме Евровизије", Србија, Београд и, наравно, РТС добијају похвале из целог света. Нашу кућу похвалио је и извршни супервизор "Песме Евровизије" Сванте Стокселијус.

Земље које су преносиле "Песму Евровизије" потрудиле су се да позову најискусније или најинтересантније водитеље и стручне коментаторе.

Пренос на првом програму Би-Би-Сија водио је доајен британских фестивала Тери Воган. За француски канал France 3, модни консултант био је славни креатор Жан-Пол Готје. У већини земаља у студију су били бивши учесници 'Песме Евровизије'.

Поред похвала организацији, највећи светски медији истичу још једну важну ствар. Би-Би-Си каже да су Србија и Београд доказали да су део Европе и да су бројним гостима показали пријатељско лице земље какво се одавно није видело.

Страни новинари који прате "Песму Евровизије" кажу да је Србија била одличан домаћин и да ће милиони гледалаца овогодишње такмичење памтити као велелепну представу у којој су сви уживали.

Рекордна гледаност "Песме Евровизије 2008" у Србији
недеља, 25. мај 2008.

У дану одржавања финала "Песме Евровизије" РТС је био убедљиво најгледанија телевизија у Србији. У суботу је програм јавног сервиса Србије гледало 4.562.000 људи.

Директан пренос финала овогодишње "Песме Евровизије" гледало је више од 3.350.000 људи у нашој земљи. Тиме је постављен нови рекорд.

Емисије емитоване на РТС-у заузимају девет места на листи десет најгледанијих програма у историји телевизије у Србији. До "Песме Евровизије 2008", најгледанији је био пренос фудбалске утакмице Црвена звезда - Милан који је такође емитован на РТС-у.

Извршни супервизор "Песме Евровизије" Сванте Стоцкселијус истакао је да је одушевљен оним што је показао јавни медијски сервис Србије. "РТС је одговорио изазову и продуцирао три узбудљива и забавна шоу-програма у истој недељи и то први пут у историји Евровизије."

Србију представља Јелена Томашевић
уторак, 11. март 2008.

На 53. такмичењу „Песма Евровизије", Србију ће представљати Јелена Томашевић. У финалу нашег националног избора, који се одржава под називом „Беовизија", изведено је укупно 10 композиција, а највише гласова добила је песма „Оро".

„Беовизија 2008" - резултати:

1. Јелена Томашевић - 'Оро'
2. Алекса Јелић и Ана Штајдохар - 'Бели Јаблан'
3. Beauty Queens - 'Завет'
4. Betty Boop - 'Квар'
5. Студио Алектик и Цвета Мајтановић - 'Изнад нас'
6. Лејла Хот - 'Да си ту'
7. Марко Вулиновић - 'Сада или никада'
8. Зое Кида у Земљи Грува - 'Чудесни светови'
9. Друм'н'Зез - 'Дунав'
10. Огњен и пријатељи - 'Чућемо, чућете'

У ревијалном делу, додељене су награде фестивала „Беовизија 2008" : најбољи дебитант - група „Друм'н'Зез", најбољи сценски наступ - Алекса Јелић и Ана Штајдохар [„Бели јаблан"], најбољи аранжман - Саша Милошевић Маре за песму „Завет", најбољи текст - Јелена Галонић за песму „У живот коцкам се" и најбоља интерпретација - Ивана Петерс за песму „С тобом бих остала" и Јелена Томашевић за песму „Оро". Композитор песме „Завет" Владимир Граић добио је награду фан клуба ОГАЕ.

Годишње награде су добили Марија Шерифовић као певачица године, Владимир Граић и Саша Милошевић за песму године [„Молитва"], Дејан Цукић за „comeback" године, Кристина Ковач за спот године [„Живот је љут"], Биља Крстић и група „Бистрик" за промоцију наше музике у иностранству [албум „Тарпош"], Иван Плавшић за хуманитарни музички пројекат, фирма „Music Star" за музички догађај године [концерт групе „Роллинг Стонес"], „Београдска арена" за концерт године [Joe Cocker], Жељко Јоксимовић за најбољу музику за ТВ серију [„Оно наше што некад бејаше"], Наташа Беквалац за сингл године [„Добро моје"], „Неверне бебе" као поп група године, Здравко Чолић за албум године [„Завичај"], Александра Радовић за баладу године [„Чувам те"] и Жељко Самарџић за најуспешнију концертну турнеју. Бори Ђорђевићу је уручена награда „Душко Трифуновић" , а Ана Станић је добила специјалну награду ПГП РТС-а.

Директан пренос финалне вечери фестивала „Беовизија 2008" гледаоци су могли да прате на првом програму РТС-а, путем сателита и по први пут преко интернета.

Након финала, ОГАЕ фан клуб организовао је афтер-партy за све учеснике, госте и представнике медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се