2005. година - Кијев, Украјина

Елена Папаризу победник Евровизије. Представник СЦГ група "No name" на седмом месту. Јелена Томашевић са песмом "Јутро" победник Беовизије.

ГРЧКА БРОЈ ЈЕДАН, СРБИЈА И ЦРНА ГОРА НА СЕДМОМ МЕСТУ
Недеља 22. мај 2005.

 

 

 

Победник 50. такмичења за 'Песму Евровизије' које је одржано у украјинској престоници Кијеву је Грчка. Грчка представница Елена Папаризу донела је победу својој земљи са песмом 'My Number One'. Грчка је учесник 'Песме Евровизије' од 1974. године и ово је њена прва победа, после 31 године чекања.

Представници Србије и Црне Горе, група 'No Name', заузели су изврсно 7. место и тиме омогућили наредном такмичару из наше земље директан пласман у финале 'Песме Евровизије' у Атини.

Чланови 'Велике четворке' - Шпанија, Немачка, Француска и Велика Британија завршили су овогодишње такмичење у дну табеле. Те земље издвајају највеће суме новца за такмичење, због чега им је загарантовано место у финалу. С обзиром на њихов врло лош пласман, поставља се питање да ли концепт 'велике четворке' треба и даље да важи.


ПОЛУФИНАЛЕ "ПЕСМЕ ЕВРОВИЗИЈЕ"
Четвртак, 19. мај, 2005.

У полуфиналу такмичења за 'Песму Евровизије 2005', које је у четвртак одржано у Палати спортова у Кијеву, изабрано је десет земаља чији ће се певачи и музичари такмичити у финалу у суботу, 21. маја.

То су представници из Мађарске, Румуније, Норвешке, Молдавије, Израела, Данске, БЈР Македоније, Хрватске, Швајцарске и Летоније.

Према пропозицијама такмичења, у финалу 'Песме Евровизије 2005', поред 10 првопласираних из полуфинала, наступиће и 14 земаља са директним пласманом. Међу њима су Велика Британија, Малта, Турска, Албанија, Кипар, Шпанија, Србија и Црна Гора, Шведска, Украјина, Немачка, Грчка, Русија, Босна и Херцеговина и Француска.

СЦГ представљаће млада подгоричка група 'No name' с песмом 'Заувијек моја' аутора Славена Кнезовића. Наши представници изборили су директан пласман у финално вече пошто је Жељко Јоксимовић прошле године с композицијом 'Лане моје' освојио друго место.

НА ТАКМИЧЕЊЕ ЕУРОСОНГ У КИЈЕВУ ИДЕ ГРУПА 'NO NAME'
Субота, 5. март 2005.

 

 

 

Србију и Црну Гору на фестивалу 'Еуросонг' у Кијеву представљаће подгоричка музичка група 'Но нејм' [No name], песмом 'Заувијек моја', одлучили су синоћ у Подгорици стручни жири и гледаоци који су гласали путем телефона.

Песма групе 'No name' добила је 84 поена. Од осам чланова стручног жирија, њих шест је композицији 'Заувијек моја' доделило по 12 поена. Иста песма добила је од гледалаца више од 32.000 гласова.

Друго место је заузела песма 'Јутро', у извођењу Јелене Томашевић, која је победила на 'Беовизији', одржаној 18. фебруара. Од осам чланова стручног жирија, четири члана из Црне Горе нису дала ни један глас победници 'Беовизије'.

Коначан пласман извођача на ЕВРОПЕСМИ - ЕУРОПЈЕСМИ 2005:

1. No Name - Заувијек моја [84 поена]
2. Јелена Томашевић - Јутро [54]
3. Огњан Радивојевић - Хајде цицо [51]
4. Стеван Феди - Утјеха [50]
5. Андреа Демировић - Шта ће ми дани [42]
6. Андријана Божовић - Све ти боје добро стоје [35]
6. Марко Вукчевић - Говор тијела [35]
8. Маја Митровић - Нама треба љубав [30]
9. Бојан Маровић - Свеједно [29]
10. Ана Цветковић - Невидљива [25]
11. Марија Божовић - Пронађи пут [23]
12. Душан Зрнић - Небо [15]
13. Ивана Поповић - У оку твом [12]
14. Теодора Бојовић - Ти си крив [9]
15. Џеј & Маја - Победила си ме [7]
16. Светлана Раичковић - Празнина [6]
16. Коктел бенд - Минђуше [6]
18. Марија Шерифовић - Понуда [5]
19. Лу Лу - Боље да те немам [2]
19. Биљана Митровић - Када љубав умире [2]
21. Викторија - Кажи сестро [0]
21. Татјана Ђордевић - Ко је крив [0]
21. Таша - Добре девојке [0]

Група 'No name' била је најбоља и на 'Монтевизији', одржаној 2. марта у Подгорици.

Та група је основана 2003. у Подгорици и до сада је забележила неколико успеха на музичким фестивалима. Сви чланови групе су некадашњи или садашњи ученици подгоричке музичке школе. У саставу групе 'No name' су Марко Перић, Марко Прентић, Данијел Алабабић, Бранко Недовић, Драгољуб Пурлија и Бојан Јововић.

Вечерашњи победник финалног такмичења фестивала 'Еуропјесма - Европесма 2005' учествоваће на јубиларном фестивалу 'Еуросонга' у главном граду Украјине, у другој половини маја.

МОНТЕВИЗИЈА 2005: И ПУБЛИКА И ЖИРИ ЗА 'NO NAME'
Четвртак, 3. март 2005.

Победник прве „Монтевизије" је група из Подгорице 'No Name'. Њихова песма „Заувијек моја" освојила је највећи број гласова и жирија и публике. Друго место заузео је Стеван Феди, млади певач из Котора, док је трећа била Андријана Божовић.

У финалу „Европесме - Европјесме 2005" биће изведено следећих десет композиција са „Монтевизије 2005":

1. NO NAME - 'ЗАУВИЈЕК МОЈА' 97
2. СТЕВАН ФЕДИ - 'УТЈЕХА' 78
3. АНДРИЈАНА БОЖОВИЋ - 'СВЕ ТИ БОЈЕ ДОБРО СТОЈЕ' 70
4. БОЈАН МАРОВИЋ - 'СВЕЈЕДНО' 65
5. АНДРЕА - 'ШТА ЋЕ МИ ДАНИ' 35
6. МАРИЈА БОЖОВИЋ - 'ПРОНАЂИ ПУТ' 34
7. БИЉАНА МИТРОВИЋ - 'КАД ЉУБАВ УМИРЕ' 31
8. СВЕТЛАНА РАИЧКОВИЋ - 'ПРАЗНИНА' 30
9. ИВАНА ПОПОВИЋ - 'У ОКУ ТВОМ' 18
10. МАРКО ВУКЧЕВИЋ - 'ГОВОР ТИЈЕЛА' 15

ПОБЕДНИК БЕОВИЗИЈЕ 2005. - ЈЕЛЕНА ТОМАШЕВИЋ 'ЈУТРО'
Недеља 20. фебруар 2005.

 

 

 

Јелена Томашевић је са песмом 'Јутро' победила на фестивалу 'Беовизија 2005' који је одржан у суботу у београдском Центру 'Сава'.

Радио-телевизија Србије са 'Беовизије' делегира 14 извођача на такмичење 'Европесма-Европјесма 2005.' у Подгорици које ће се одржати 4. марта, а на којем ће бити изабран представник Србије и Црне Горе на евровизијском такмичењу у Украјини.

Победницу и остале српске представнике на 'Европесми-Европјесми' одредио је осмочлани жири, који је гласао јавно, као и публика која је у својству 'деветог члана' жирија гласала путем СМС порука. Томашевић је била најбоља и по мишљењу жирија и по гласовима публике.

Редослед пласмана на БЕОВИЗИЈИ 2005:
1. Јелена Томашевић - Јутро 90
2. Оги - Хајде Цицо 69
3. Ана Цветковић - Невидљива 51
4. Џеј и Маја - Победила си ме 48
5. Теодора Бојовић - Ти си крив 39
6. Викторија - Кажи сестро 37
7. Марија Шерифовић - Понуда 33
8. Таша - Добре девојке 30
9. Коктел бенд - Минђуше 25
10. Лу Лу - Боље да те немам 20
11. Душан Зрнић - Небо 17
12. Маја Митровић - Нама треба љубав 16
13. Луна - Сентимиентос 11
14. Татјана Ђорђевић - Ко је крив 9
---------------------------------------------------------------------
15. Урбан Пулс 7
16. Зики 4
17. Клиника 2
18.-20. Епилог 1
18.-20. Драфт 1
18.-20. Трик ФX 1
21.-23. Бобан 0
21.-23. Астра 0
21.-23. Еипи 0

Жири су чинили водитељка РТС-а Леа Киш-Јокић, режисер Горчин Стојановић, музичка уредница БК телевизије Јелена Илић, продуцент Оливер Јовановић, музички уредник РТС Ерна Перић, маркетиншки директор 'Беовизије' Добривој Марински, продуцент Душан Ерцеговац и композитор Корнелије Ковач.

Евровизијско такмичење у Украјини биће одржано средином маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се