2006. година - Атина, Грчка

Прва победа Финске на Песми Евровизије. Србија без представника на Еуросонгу. Фламингоси и "Луди летњи плес" победници Беовизије.

ПРВА ПОБЕДА ФИНСКЕ НА ПЕСМИ ЕВРОВИЗИЈЕ
Недеља 21. мај 2006.

 

 

 

Финска група 'Лорди' је победник 51. 'Песме Евровизије' . Финска учествује на престижном музичком такмичењу од 1961. године и ово је њена прва победа.

По доласку у Атину, чланови групе 'Лорди' изазивали су контроверзне коментаре због својих застрашујућих костима и музичког правца којем припада композиција 'Hard Rock Hallelujah'. Многи су истицали да њихова песма није у духу 'Песме Евровизије'. Али како је време пролазило, освајали су симпатије не само публике, већ и осталих такмичара.

У финалу, група 'Лорди' освојила је 292 поена. Победнички пехар предали су им прошлогодишња представница Хелена Папаризу и председник ЕРТ-а Христос Панагопулос. Руски представник Дима Билан, који је извео композицију 'Never Let You Go', освојио је друго место, док је песма 'Лејла' у извођењу Харија Мата Харија из Босне и Херцеговине заузела треће место.

Коначан редослед:

1. Финска - 292
2. Русија - 248
3. Босна и Херцеговина - 229
4. Румунија - 172
5. Шведска - 170
6. Литванија - 162
7. Украјина - 145
8. Јерменија - 129
9. Грчка - 128
10. Ирска - 93
11. Турска - 91
12. БЈР Македонија - 56
13. Хрватска - 56
14. Норвешка - 36
15. Немачка - 36
16. Летонија - 20
17. Швајцарска - 30
18. Данска - 26
19. Велика Британија - 25
20. Молдавија - 22
21. Шпанија - 18
22. Француска - 5
23. Израел - 4
24. Малта - 1

ПЕСМА ЕВРОВИЗИЈЕ 2006. - НАЈВАЖНИЈИ ПОДАЦИ
Недеља, 7. мај 2006.

• Представници 37 земаља, а не 38 како је првобитно најављено, такмичиће се на 'Песми Евровизије 2006' због повлачења Србије и Црне Горе.

• Јерменија ће учествовати на 'Песми Евровизије' први пут.

• Услед повлачења Србије и Црне Горе, Хрватска се директно пласирала у финале.

• Представници 23 земље ће се такмичити у полуфиналу, док ћемо у финалу слушати композиције из 24 земље.

• Гледаоци из 38 земаља ће учествовати у гласању финалне вечери [укључујући Србију и Црну Гору].

• Ради уштеде времена, у финалу ће процес гласања бити измењен: на табели ће се одмах појавити добитници поена од један до седам. Након тога ће бити објављена имена земаља које су добиле 8, 10 и 12 поена.

• Још једна промена ће бити извршена у систему квалификација. Само шест најбоље пласираних учесника овогодишњег финала ће се директно пласирати у финале наредног такмичења. Другим речима, десет земаља ће се пласирати у финале, међу којима су Француска, Немачка, Шпанија и Велика Британија ['Велика четворка'].

• Захваљујући ТВ станици ЕРТ, победник овогодишње 'Песме Евровизије' имаће на располагању црну лимузину до краја свог боравка у Атини.

СЦГ ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ПРЕДСТАВНИКА НА ЕУРОСОНГУ
Недеља 19. март 2006.

Удружење јавних радиотелевизија Србије и Црне Горе
Београд, 19.03.2006.


Саопштење председника Управног одбора УЈРТ Александра Тијанића поводом избора представника за ЕУРОСОНГ 2006.

После бројних узалудних покушаја да се пронађе компромисно решење и избегне сваки вид политизације избора нашег представника за Европесму - Еуропјесму 2006, представници РТВ ЦГ остали су упорни у захтеву да ја, као председник УО УЈРТ, својим потписом озваничим очигледно кршење Правилника и тешко огрешење о етику и дух такмичења за Песму Евровизије.

Овакав скандал приређује се већ другу годину заредом и порука која се упућује чином да представници РТВ ЦГ два пута дају нула поена првопласираним песмама, које представљају РТС, видљива је и јасна свима.

Констатујем да је за све нас боље да ове године немамо заједничког представника на такмичењу у Атини, него да, по други пут, пристанемо на манипулацију, притиске, уцене, племенска гласања и да се добровољно подвргнемо вољи музичких кланова и политичких ментора, који стоје иза овакве недостојне ситуације. Нико од наших неће певати у Атини.

Одговорност за овакву одлуку сносе све институције задужене за овогодишњи избор нашег представника на Песми Евровизије, а посебно жири, Управни одбор и дирекција УЈРТ. Потписујем овакво решење желећи да збивања и последице задржим у оквирима песме и - само песме.

Александар Тијанић, председник УО УЈРТ

НИЈЕ ОДРЕЂЕН ПРЕДСТАВНИК СЦГ НА ЕУРОСОНГУ 2006.
Уторак, 14. март 2006.

УПРАВНИ ОДБОР УЈРТ
Београд, 14.03.2006.године

САОПШТЕЊЕ

На данашњој седници Управног одбора Удружења јавних радиотелевизија СЦГ, која је одржана у Београду, чланови тог органа, који чине по три представника обе чланице, у мирној и толерантној атмосфери, разматрани су проблеми настали током избора представника СЦГ на такмичењу ЕУРОСОНГ 2006. у Атини.

Позивајући се на званични извештај контролора гласања, који је констатовао да у техничкој процедури гласања није направљена ниједна нерегуларност, представници РТВЦГ су захтевали да се потврди избор песме, која је на такмичењу одржаном дана 11.марта у Београду добила највећи број гласова. Тај предлог није прихваћен.

Представници Радио Телевизије Србије су одбијање да прихвате овај предлог образложили оценом да је гласањем појединих чланова жирија повређен дух и етика надметања за најбољу песму и тако, у суштини, повредђен Правилник о такмичењу.

Представници Радио Телевизије Србије су предложили да се, у форми заједничке емисије две телевизије, одржи ново изборно такмичење на коме би учествовало по пет представника фестивала Монтевизија и Беовизија. Победничку песму би, у том случају, одредили тв гледаоци путем телефонског и СМС гласања.

Представници РТВЦГ су одбили тај предлог, сматрајући да је такмичење завршено победом групе No name.

Чланови Управног одбора, представници Радио Телевизије Црне Горе нису прихватили предлог да се хитно приступи промени Правилника о избору представника СЦГ за Песму Евровизије. Иако сагласни да су промене такмичарских правила неопходне, представници РТВЦГ су нагласили да је претходни услов за то - претходно потврђивање представника СЦГ за овогодишње такмичење у Атини.

Представници РТВЦГ у Управном одбору су данас због новонасталих околности, отворили питање смисла будућег постојања УЈРТ-а и најавили могућност оставки на чланство у овом органу, у одговарајућој законској процедури.

На основу изнетих чињеница, председник УО УЈРТ Александар Тијанић констатовао је да није одређен представник СЦГ на такмичењу ЕУРОСОНГ 2006. у Атини.

ПРЕДСЕДНИК УО УЈРТ
Александар Тијанић

ЛУДИ ЛЕТЊИ ПЛЕС НА БЕОВИЗИЈИ
Субота, 11. март 2006.

 

 

 

Група 'Фламингоси' и легенда наше музичке сцене Луис победници су овогодишњег фестивала 'Беовизија', који је у петак одржан у Центру 'Сава'.

Њихова песма 'Луди летњи плес' добила је 94 поена од жирија и 10.128 гласова публике. Друго место освојила је Ана Николић са композицијом 'Ромале Ромали', док је Ивана Јордан заузела треће место са песмом 'Лазарица'.

У финале избора нашег представника за 'Песму Евровизије', који ће бити одржан 11. марта такође у Центру 'Сава', пласирале су се следеће композиције:

1. Фламингоси - Луди летњи плес
2. Ана Николић - Ромале Ромали
3. Ивана Јордан - Лазарица
4. Тијана Дапчевић - Грех
5. Мари Мари - Да ти се дланови заледе
6. 'Бибер' - Капија
7. 'Бла бла бенд' - Малер
8. Романа - Кап по кап
9. Маја Николић - Када ти треба
10. Ивана Кнежевић - Порука за љубав
11. Ана Бекута - Конак
12. 'Близанци' - Једном покидано

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се