2007. година - Хелсинки, Финска

Марија Шерифовић, са песмом Владимира Граића "Молитва" тријумфовала у Хелсинкију на Избору за Песму Евровизије 2007. Наредни Еуросонг у Београду!

ЗАВРШЕНА ПОБЕДНИЧКА ЕВРОПСКА ТУРНЕЈА
Уторак, 22. мај 2007.

Марија Шерифовић допутовала је јуче у Београд, летом из Хамбурга, чиме је завршена њена победничка седмодневна турнеја по европским градовима.

Према Маријиним речима турнеја је била изузетно успешна а најбољу илустрацију представља податак да се на концерту у Стокхолму окупило више од 10.000 људи.

Марија је током турнеје посетила Данску, Шпанију, Шведску, Холандију, Грчку и Немачку.

Домаћа публика биће у прилици да се поново дружи са Маријом на концерту у њеном родном Крагујевцу -22 маја и почетком јуна на концерту у Београду.

Такође, предвиђен је наступ у Бања Луци, као и гостовање у главним градовима некадашњих југословенских република од којих је добила максималан број поена.

ВЕЛИЧАНСТВЕН ДОЧЕК У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА
Недеља 13. мај 2007.

Победница "Евровизије" Марија Шерифовић слетела је вечерас око 20.30h на београдски аеродром "Никола Тесла" где ју је дочекало неколико стотина грађана. Окупљени су победницу дочекали са трубачима који су изводили песму "Молитва".

Са аеродрома Марија је дошла у зграду Радио-Телевизије Србије где ју је дочекао и пригодним речима поздравио генерални директор РТС-а Александар Тијанић, захваливши јој што је одржала дато обећање.

"Ово није била победа, мислим да је ово био тријумф. Ако у Србији има памети онда ће учити из овог примера. Одлична песма, фантастична интерпретација, аутентична девојка, природна и искрена и, иза свега, један велики систем као што је РТС. Ако некоме није јасно шта је Марија урадила за Србију требао је синоћ да буде на улицама града или треба да буде сад са 50.00 тинејџера жељних живота и победа. Марија је пример да негде у Србији избија нови живот.." - истакао је Тијанић.

Марија се потом појавила на платоу испред Скупштине града где се, према неким проценама, окупило чак 70.000 обожавалаца да прославе велики тријумф и заједно громогласно отпевају "Молитву"

"Лепо је видети вас оволико, осетили смо све вас тамо, ту огромну енергију и зато вам бескрајно хвала на подршци. Осветлали смо вас све тамо, ово смо очекивали и ово смо добили. Победили смо и искрено се надам да ће ово бити ново поглавље нове Србије", казала је Шерифовићева док је главни град Србије обасјавао ватромет.

"Од уторка ме очекује турнеја по Европи али оно што је битно, то је ово овде, вама сам обећала да ћу победити и певати са вама "Молитву" и то сада радим", казала је срећна али уморна победница из Хелсинкија. Она се захвалила свима из победничке екипе, који су заслужни што су она и девојке изгледале "као милион долара".

Певало се и клицало из хиљаде грла 'Марија' и 'Србија', славило радосно и поносно што се у нашој земљи догађају овако лепе ствари.

ЧЕСТИТКЕ МАРИЈИ ШЕРИФОВИЋ
Недеља 13. мај

Убрзо по проглашењу победника Марији су почеле да стижу бројне честитке. Победу на такмичењу за Песму Евровизије Марији Шерифовић међу првима су честитали председник Србије Борис Тадић и премијер Војислав Коштуница.

У честитци Коштинице се наводи: "Марија, свака част. Цела Србија је поносна и слави захваљујући Вама".

"На прави начин сте нас репрезентовали. Хвала Вам на победи. Ваш успех донео је велику радост целој Србији", наводи се у честитци председника Тадића.

Победу Србије на Евровизији честитао је и европски комесар Оли Рен. "Честитам Србији победу на такмичењу Евровизије. То је европски глас за европску Србију."

ТИЈАНИЋ: "СРБИЈА ЋЕ УГОСТИТИ ЦЕЛУ ЕВРОПУ, ЗА МЕСЕЦ ДАНА КРЕЋУ ПРИПРЕМЕ ЗА 53. ЕВРОВИЗИЈУ"
Недеља 13. мај

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић изјавио је да је презадовољан победом Марије Шерифовић на Евровизији и истакао чињеницу да ће Србија следеће године угостити целу Европу.

"Марија је била фантастична и песма је била одлична", рекао је Тијанић и додао да ће за месец дана кренути припреме за следећу, 53. Евровизију, када ће Србија бити домаћин.

Тијанић је казао да је Србија заслужила мало среће и да је ово добар тренутак. Пошто је Србија домаћин следеће Евровизије, он је казао да ће манифестација бити највероватније уприличена у београдској 'Арени' пред 20.000 људи.

Тијанић је оценио да је Евровизија показала да је "реч о певачкој смотри држава у Европи и добром духу пријатељства". "Драго ми је да то није био рат песама, него распевавање , а то је порука која је значајнија од саме песме. Такмичење код нас ће бити доказ да смо прекорачили коначно тај праг нормалности и да ћемо угостити целу Европу. То ће вероватно бити један од највећих скупова, од несврстаних до данас", рекао је Тијанић.

Он је оценио да је РТС технички оспособљен и да има екипу људи који то могу да ураде. "Надам се помоћи државе и града. Не сумњам да ће свима који буду учествовали следеће године на такмичењу то остати у памћењу", закључио је Тијанић.

ЕВРОПА ПЕВА "МОЛИТВУ", РАДОСТ НА НАШИМ УЛИЦАМА
Субота 12. мај 2007.

 

 

 

Представница Србије Марија Шерифовић са композицијом "Молитва" тријумфовала је на 52. такмичењу за Песму Евровизије одржаном у хелсиншкој Хартвал Арени. На такмичењу су учествовали представници 42 земље а Марија је финалу, у конкуренцији извођача из 24 земље, убедљиво тријумфовала освојивши 268 поена испред Украјине са 235 и Русије са 207 поена.

Музику за победничку песму компоновао је Владимир Граић а текст је написао Саша Милошевић Маре. Марија Шерифовић је на сцени имала подршку пет сјајних пратећих вокала - Сузане Динић, Ане Миленковић, Иване Селаков, Сање Богосављевић и Ксеније Милошевић.

Већ на основу снажног утиска који је оставила наступом у полуфиналној вечери, као и по интересовању за Марију и "Молитву" које је владало међу представницима медија и фановима Еуросонга у Хелсинкију, могло се закључити да се наша представница налази у кругу фаворита. Очекивања су се показала оправданим а гледаоци широм Европе су својим гласовима донели Србији победу на њеном првом самосталном наступу на овом престижном музичком такмичењу.

На конференцији за штампу, непосредно после тријумфа, Марија Шерифовић изјавила је да је тријумфом на 52. такмичењу за песму 'Евровизије' у Хелсинкију испунила обећање које је грађанима Србије дала уочи одласка на то такмичење.

"Ја сам нешто обећала, а када шкорпија као што сам ја нешто обећа, онда то она увек и испуни", поручила је Шерифовић у директном обраћању гледаоцима РТС-а, непосредно по завршетку гласања за песму 'Евровизије'.

Шерифовић је том приликом захвалила на подршци породици, пријатељима, РТС-у и свима осталима који су били уз њу и на било који начин учествовали у њеној победи.

Убрзо по завршетку преноса из Хелсинкија у центру Београда почело је славље. Масе грађана кренуле су, углавном аутомобилима и мотоциклима, али и пешице, ка центру града.

Из неких аутомобила се вијоре српске заставе, а углавном сви возачи трубе, што је уобичајено за Београд после значајних победа српских спортиста. Слична слика може се видети и на улицама других градова у Србији.

Гледаоци Радио-Телевизије Србије, као носиоца ексклузивног права на пренос ове манифестације, били су у прилици да директно прате такмичење за Песму Евровизије путем нашег Првог програма као и путем сателита.

РТС је пренос полуфиналне и финалне вечери први пут реализовала и у 16/9 формату слике и стерео техници за гледаоце који имају техничке могућности за пријем ДВБ-Т пакета.

СРБИЈА У ФИНАЛУ ПЕСМЕ ЕВРОВИЗИЈЕ
Четвртак 10. мај

У хелсиншкој Хартвал Арени одржано је полуфинално вече 52. такмичења за Избор Песме Евровизије на коме су наступили представници 28 земаља, међу којима и наша Марија Шерифовић са композицијом "Молитва" за коју је музику компоновао Владимир Граић а аутор текста је Саша Милошевић Маре.

На финалној вечери, која је на програму 12. маја, биће изведене 24 композиције, међу којима ће се наћи и десет извођача који су освојили највише гласова у полуфиналу. То су представници: Белорусије, Македоније, Словеније, Мађарске, Грузије, Летоније, Бугарске, Турске, Молдавије и Србије.

Према пропозицијама такмичења, у финале су се директно пласирали представници Босне и Херцеговине, Шпаније, Ирске, Финске, Литваније, Грчке, Шведске, Француске, Русије, Немачке, Украјине, Велике Британије, Румуније и Јерменије.

Марија ће у финалу наступити под редним бројем 17.

Радио-Телевизија Србије има ексклузивно право преноса ове престижне музичке манифестације. Директан ТВ пренос финалне вечери, у суботу 12. маја, гледаоци ће моћи да прате на нашем Првом програму од 21х.

Новина је да ће гледаоци који поседују "СЕТ ТОП БОX" уређај или рачунарске ТВ картице са ДВБ-Т опцијом бити у могућности да прате пренос у ДВБ-Т пакету и то у 16/9 формату слике са стерео тоном.

МАРИЈА ШЕРИФОВИЋ ПОБЕДНИК БЕОВИЗИЈЕ 2007.
Петак, 9. март 2007.

Марија Шерифовић са песмом "Молитва" је победник петог музичког фестивала "Беовизија 2007" и представљаће нашу земљу на Песми Евровизије, која ће бити одржана у Хелсинкију 10. и 12. маја. "Молитву" је компоновао Владимир Граић док је аутор текста С. М. Маре.

Марија Шерифовић је рођена 14.11.1984.године у Крагујевцу. Кћерка је наше познате певачице народне музике Верице Шерифовић. Завршила је крагујевачку гимназију и нижу музичку школу. Музиком се званично бави од 2003.године када је снимила свој први соло албум под називом "НАЈ, НАЈБОЉА".

На финалној вечери одржаној у Центру 'Сава', победница фестивала изабрана је телефонским гласовима ТВ гледалаца и гласовима трочланог жирија у саставу: Беби Дол, вокални солиста, Зафир Хаџиманов, кантаутор и Сандра Суша, представник Радио телевизије Србије, организатора фестивала.

На финалној вечери 'Беовизије' додељене су и годишње награде: Саши Ковачевићу за Откриће године, Биљани Крстић и 'Бистрику' за Албум године, Момчилу Бајгићу за Концерт године, Марини Туцаковић 'Награда Душко Трифуновић' за најбољи текст.

Најбоља рокенерол група је 'Ван Гог', најбољи сингл у прошлој години имала је група 'Неверне бебе', певачица године је Александра Радовић, а поп певач године Сергеј Ћетковић.

Публика у Центру 'Сава' и ТВ гледаоци националне телевизије у ревијалном програму Беовизије упознали су се са песмама евровизијских представника из региона: Каролине Гочев из Македоније, Марије Шестић из Босне и Херцеговине, Даде Топића из Хрватске, Аленке Готар из Словеније и првог представника Црне Горе на Евровизији, Стефана Федија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се