2004. година - Истанбул, Турска

Велики успех Жељка Јоксимовића у Истанбулу. Група "Негатив" победник Беовизије.

 "ЛАНЕ МОЈЕ" - НАЈБОЉА ПЕСМА ПО ОЦЕНИ НОВИНАРА
Понедељак, 17. мај 2004.

Награда "Marcel Bezencon", названа по творцу такмичења за Песму Евровизије, додељена је Жељку Јоксимовићу и песми "Лане моје". Награду додељују новинари акредитовани за извештавање са ове манифестације.

Mike Connaris, аутор композиције "Stronger every minute" која је представљала Кипар, добитник је награде коју додељују композитори нумера изведених на Еуросонгу 2004.

Руслани је, осим победе на Песми Евровизије, припало и признање за најбољи сценски наступ.

ПОБЕДА УКРАЈИНЕ, ЖЕЉКО НА СЈАЈНОМ ДРУГОМ МЕСТУ!
Субота, 15. мај 2004.

 

 

 

Представница Украјине Руслана, са песмом "Wild dance", победница је овогодишњег избора за Песму Евровизије.

Наш представник Жељко Јоксимовић и песма 'Лане моје' заузели су сјајно друго место, потпуно оправдавши улогу једног од фаворита такмичења.

Поредак прве три песме:

1. Украјина 280 бодова
2. Србија и Црна Гора 263 бода
3. Грчка 252 бода

Руслана је иначе веома популарна певачица у Украјини где је више пута добијала различита признања за свој рад. Успешно се опробала и као продуцент и редитељ својиих атрактивних видео спотова. У Истанбулу су је назвали "европска Шакира" због њеног сценског наступа.

Победничку песму "Дивљи плес" Руслана је извела на енглеском језику, који по сопственом призању и не говори баш најбоље. То је први тријумф Украјине на такмичењу за Песму Евровизије и сигурно је да Руслану очекује успешна интернационална каријера. Њен албум "Wild dance", снимљен у лондонском студију Питера Гебријела продат је у Украјини у 100 хиљада примерака.

"Конкуренција је била изузетна, Јоксимовић је сјајан и велико ми је задовољство што смо заједнички организовали коктел у Истанбулу. Он одлично пева, добро изгледа и имао је феноменалну песму. Да је победио то не би била неправда" - рекла је Руслана на прес конференцији, одмах по завршетку Песме Евровизије.

Треће место заузео је Грк Сакис Роувас, такође један од великих фаворита пред само такмичење. Роувас је, због своје успешне сарадње са домаћом поп звездом Буратом Кудом, одраније био популаран у Турској а нарочито код женског дела публике. У прилог његовој популарности говори и чињеница да је заједно са мега звездама Дејвидом Бекамом и Михаелом Шумахером снимио рекламу за Пепси. Иначе Роувас је у својој досадашњој каријери издао 10 албума и ужива велику популарност у својој домовини а критичари сматрају да ће сигурно постати љубимац публике широм Европе.

По завршетку финалног гласања објављени су и резултати гласања у квалификацијама. Занимљиво је да је тада Жељко заузео прво место са 263 бода, Руслана је била друга са 256 а представник Грчке трећи са 238 бодова.

ЖЕЉКО У ФИНАЛУ
Среда, 12. мај 2004.

Жељко Јоксимовић је оправдао бројне прогнозе, изнете уочи такмичења, изборивши пласман у финале избора за Песму Евровизије, које ће се одржати 15. маја.

Од 22 композиције изведене у квалификационој вечери, песма "Лане моје" је, на основу гласова добијених телефонским путем од гледалаца широм Европе, уврштена међу десет које ће се наћи у финалу.

Поред Јоксимовића, право да наступе у финалу изборили су и представници Македоније, Хрватске, БиХ, Албаније, Грчке, Кипра, Малте, Украјине и Холандије.

Према пропозицијама такмичења организатори су, случајним редоследом, објавили имена десет земаља које су избориле пласман у финале, без навођења поретка и броја освојених гласова, како не би дошло до фаворизовања појединих такмичара пред само финале. Водитељски пар је прво саопштио име нашег представника што је у препуној дворани поздрављено бурним и дуготрајним овацијама.

На основу редоследа одређеног жребом, Жељко ће у суботу наступити пети.

У ИСТАНБУЛ ПУТУЈЕ ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЋ
Недеља 22. фебруар 2004.

 

 


Убедљивом победом на фестивалу "Европесма - Европјесма 2004.", који је одржан у суботу 21. фебруара у Центру "Сава" у Београду, Жељко Јоксимовић је стекао част да представља нашу земљу на Еуросонгу 2004, који ће се од 12. до 15. маја одржати у Истанбулу.

Јоксимовић је интерпретирао композицију "Лане моје", за коју је сам написао музику и аранжман, док је аутор текста била Леонтина Вукомановић.

Поредак првих пет композиција:

1. Жељко Јоксимовић - "Лане моје" - 84 бода
2. Пети елемент - "Река без повратка" - 47 бодова
3. Негре - "Ко ниједна друга" - 46 бодова
4. Негатив - "Збуњена" - 41 бод
5. Европа - "Европа" - 37 бодова

НЕГАТИВ - ПОБЕДНИК БЕОВИЗИЈЕ
Субота, 21. фебруар 2004.

 

 

 

У петак, 20 фебруара, у Великој дворани Центра "Сава" у Београду одржан је фестивал "Беовизија" који је уједно представљао и квалификационо вече за учешће на Европесми 2004.

Гласовима стручног жирија и публике, титулу победника "Беовизије" понела је група "Негатив" са песмом "Збуњена", која се тако квалификовала за учешће на Европесми 2004.

На фестивалу су наступила 24 извођача међу којима су:

Борис Режак, Данијела Вранић, Денис и Обуле, Ђогани, Јелена Јевремовић, Јелена Карлеуша, Коктел бенд и оркестар Бобана Марковића, Ксенија Ивановић, Леонтина, група Луна, Маја Николић и Цеца Славковић у дуету, Мартин Вучић, Мина Лазаревић, Ноћ и дан, Зорана, Негатив и други.

Осим победника, право да наступе на Европесми 2004. и тако се нађу у конкуренцији за избор нашег представника на Еуросонгу, изборили су још и другопласирани Борис Режак, трећепласирана Леонтина као и Наташа Којић, која је заузела четврто место.

Преглед добијених гласова:

1. НЕГАТИВ - "Збуњена" - 79 гласова
2. БОРИС РЕЖАК - "Заувек" - 66 гласова
3. ЛЕОНТИНА - "Замисли" - 64 гласа
4. НАТАША КОЈИЋ- "Око плаво" - 59 гласова

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се