Узаврели град - филм

"Узаврели град" је југословенски црно-бели играни филм, по жанру је драма, која се по теми и стилу наслања на ранији филм Вељка Булајића - "Влак без возног реда", односно приказује драматичне економске и социјалне промене у Југославији након Другог светског рата. Радња је смештена у Зеницу, 50-их и приказује изградњу тамошњих челичана, те како је она довела до нагле трансформације провинцијског босанског градића у велики и модерни град. Филм је премијерно приказан на Пулском филмском фестивалу где је поделио Златну арену за најбољи филм са словенским филмом "Балада о труби и облаку".

Сељаци и њихове породице, инжењери, техничари, криминалци и проститутке стекли су се на изградњи индустријских постројења у Зеници. Осећајући добро све жеље и преокупације ових људи, Шиба покушава да им помогне, радећи са преданошћу и љубављу која превазилази његову дужност.

Тешко је задовољити све и остварити што више у том узаврелом граду и Шиба чини грешке, ношен жељом да постигне и немогуће. Великим напором, градитељи успијевају савладати стихију после пуцања бране, и док прво гвожђе тече из нових пећи, Шиба, смењен због учињених грешака, напушта узаврелу Зеницу.

Улоге: Велимир Бата Живојиновић, Драгомир Фелба, Илија Џувалековски, Јанез Врховец, Милош Кандић, Милена Дравић...

Режија: Вељко Булајић

број коментара 0 Пошаљи коментар