Dečji muzej interesantan i roditeljima

U prizemlju Muzeja nauke i tehnike, nalazi se Dečji muzej sa preko 150 eksponata, tj. igračaka, napravljenih u periodu od 1920. do 1970. godine. Većina igračaka je planski otkupljena za muzej, a mnoge su ovde stigle i kao poklon raznih darodavaca.

Mališani i njihovi roditelji u Dečjem muzeju mogu videti lutke, automobile, plišane mede, metalne i drvene igračke i muzičke kutije stare i preko stotinu godina.

Ovo nije klasična postavka, kažu u muzeju, jer je visina postamenata prilagođena prosečnoj visini dece.

"Dečji muzej otvoren je u martu 2012. godine. Sastoji se od dve celine: Dečjeg muzeja i muzeja igračaka. U prvoj celini je predstavljen deo fonda Muzeja iz Zbirke igračaka. Drugu celinu čini interaktivni deo postavke kroz primenu nove tehnologije pod nazivom Proširena stvarnost", kaže Ivan Stanić, Dečji muzej.

Najstarija igračka je-konjić za ljuljanje iz 19. veka. U sebi nema nijednu metalnu konstrukciju. U potpunosti je napravljen od drveta preko koga je nalepljen papir u boji.

"Trenutno na postavci se može videti preko 150 eksponata-igračaka iz raѕličitih vremenskih perioda, od 1920 - 1970. godine. Tu su lutke, automobili, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke, muzičke kutije, model parne mašine, model železničke stanice", kaže Ivan Stanić, Dečji muzej.

Ipak, izložba starih igračaka, mnogo je interesantnija roditeljima, nego deci. Oni se, kažu u muzeju, podsete svog detinjstva, dok je najmlađima znatno zanimljiviji interaktivni deo postavke.

U okviru Muzeja nalazi se i Naučni centar u kom se organizuju i mnogobrojne radionice, gde deca sama realizuju eksperimente, diskutuju i stiču nova znanja iz nauke.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">