Ko ugrađuje plinske boce u automobile

U auto servisu za ugradnju boca na tečni naftni gas u naselju Kovanluk u Kraljevu došlo je do nesreće u kojoj je jedno lice zadobilo teže telesne povrede. Gas je iscureo prilikom popravke rezervoara u automobilu i u kontaktu sa grejnim telom u radionici eksplodirao. Servis u kojem se dogodila nesreća je jedan od pet najvećih u Kraljevu i njegov vlasnik poseduje sve odgovrajaće dozvole za rad.

Nadležni istražni organi i inspekcija obavile su uviđaj odmah posle nesreće. Povređeni dvadesešestogodišnji pomoćni radnik Nemanja Živković je zbrinut u Zdravstvenom centru. Servis u kojem se nesreća dogodila danas nije radio, a vlasnik je bio odsutan.

Nakon eksplozije tečnog naftnog gasa u radionici u Kovanlučkoj ulici nema težih oštećenja osim što su naprsli prozori na vratima. Ovo je drugi slučaj eksplozija boca pod pritiskom u Kraljevu za protekle dve godine.

"Eksplozije boca pod pritiskom su razorne. Zbog nestručnog rukovanja sa plinskom bocom od 12 litara došlo je do eksplozije u kojoj je  uništeno je više od pola kuće porodice Pajović u Boračkom naselju u Kraljevu. U ovom slučaju izbegnuta je teža nesreća jer su majstor i njegov pomoćnik isterali automobil iz kojeg je cureo gas na ulicu", tvrdi očevidac Ratomir Bogojević.

"Auto se nalazi preko puta radionice. Bio je udaljen oko 15 metara. Vetar je pogurao plin nazad u radionicu", dodaje on. 

Zbog zadobijenih opekotina prilikom eksplozije povređeni Nemanja Živković zbrinut je na odeljenju plastične hirurgije u Zdravstvenom centru.

"Danas je njegovo zdravstveno stanje stabilno. U ovom trenutku nije životno ugrožen. Oporavak ide nekim normalnim, očekivanim tokom", kaže direktor ZC Studenica dr Zvonko Veselinović.

Dok ateste na ugrađene boce na tečni naftni gas u automobilima izdaju samo ovlašćena lica iz Auto-moto Saveza i Mašinskih fakulteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, dotle servisi koji se bave ugradnjom moraju da budu registrovani u Agenciji za privredne registre, što znači da nije potrebna posebna dozvola za tu vrstu delatnosti.

Ugradnju mogu da vrše i radionice koje su registrovane u APR-u i za to se izdaju i odgovarajući papiri da je ugrađeno ta i ta oprema. Nakon toga ovlašćene institucije daju ateste za korišćenje tog sistema", kaže Radojica Kočović - načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Većina seriva u Kraljevu se obratila Ministarstvu spoljne trgovine koje je nadležno za izdavanje odobrenja za tu delatnost, međutim gotovo svi vlasnici tvrde da čekaju odgovor još od aprila prošle godine. Do tada njih kontrolišu nadležne inspekcije i lica koja izdaju ateste na boce i druge uređaje.

           

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2014, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

ko stigne