Čitaj mi!

Rekordna proizvodnja Prvog partizana

Jedan od najvećih izvoznika vojne industrije, užičko preduzeće "Prvi Partizan", u odnosu na prošlu godinu, beleži duplo veću proizvodnju. U ovoj fabrici namenske industrije, sprovodi se i projekat modernizacije i podmlađivanje kadra.

Proizvodnja više od 220 miliona jedinica, od kojih najveći deo čini sportska i lovačka municija, uprkos postojećim, ograničenim kapacitetima, kako kažu, u užičkoj namenskoj industriji, rezultat je velikog angažovanja 550 stalno i 800 povremeno zaposlenih radnika.

"Razne obuke i razne poslove sam prošao dok nisam prešao da radim na mašini kao majstor. Tri godine sam se pre toga obučavao ovde", kaže Bojan Vitorović.

"Bitno mi je da ova fabrika priušti socijalno i penziono i naravno materijalno. Mnogo mi znači ovaj posao i volela bih da ostanem ovde", kaže Mirjana Radojičić.

Majstor Branko Vulović kaže da je posao odgovoran, ali da su uslovi odlični i plata više nego zadovoljavajuća.

Ovogodišnji, 60 miliona dolara vredan izvoz užičke municije, koja se prodaje na tržištima Amerike, Afrike, Azije, Australije i Evropske unije, kako se očekuje, u narednoj godini, biće i premašen.

Direktor fabrike "Prvi Partizan" u Užicu Dobrosav Andrić kaže da oni u 2012. godini imaju realizaciju na severno-američkom tržištu od 30 miliona dolara.

"Plan je i već dogovoreno da ta brojaka za 2013. godinu bude čitavih 40 miliona dolara na godišnjem nivou", kaže Andrić.

Stalno povećanje proizvodnje, uz podršku Fonda za razvoj i iz sopstvenih sredstava, ovde prati, 22 miliona evra vredan projekat modernizacije kapaciteta. U ovaj objekat, kako je planirano, već od proleća biće izmešten podzemni pogon za izradu čaure i zrna. To će, kako kažu, značajno pojeftiniti proizvodnju, ali i podići nivo bezbednosti zaposlenih.

Izgradnjom ove, a potom i hale za kompletiranje municije na lokaciji izvan grada, do kraja 2014. godine, biće završen proces modernizacije užičkog "Prvog Partizana" koji će unaprediti proizvodnju i izvozne kapacitete ove fabrike.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. dec 2012, 04:58) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Konacno i nesto lepo da se napise, a ne sve sama crna hronika u svakoj kategoriji

div id="adoceanrsvdcfhklggd">