Читај ми!

У јужном Банату добар род јабука, киша продужила бербу

У јужном Банату, због кишовитих дана, продужила се берба јабука, али произвођачи кажу да то неће утицати на квалитет и род воћа. Задовољни су и откупном ценом, поготову индустријске јабуке, коју продају за 18 динара по килограму.

Сушни период и дуго топло лето неће оставити трага на добар и квалитетан род јабука у воћњаку породице Кутањац, јер су овде применили све арготехничке мере на време.

“Захваљујући нашим заливним системима нисмо имали проблема са сушом и са топлотом. Задовољни смо са родом. Имали смо на 3,5 хектара око 100 тона јабуке. Гајимо 4 врсте јабука од којих је Гала најбоља, али она се слабо продаје”, каже Ђорђе Кутањац, произвођач воћа.

Овде немају проблема ни са берачима чија је дневница 4000 динара, а који су већ искусни у овом послу.

“Мора се посебно знати да се јабука никад не стиска док се бере, не сме да се чупа, постоји процедура и петељка је увек на горе окренута и она пуца, то је суштина брања јабуке”, објашњава Елида Хаџибрахимовић, радница.

“Нисам први пут овде, није ми тешко, једино кад је лоше време је проблем, кад је киша и роса, али овако није тежак посао”, каже Тамара Амбруш, радница.

У Панчеву је изграђена и једна од најсавременијих хладњача чији је капацитет 2500 тона. За сада су овде ускладиштене шљиве, јабуке и крушке које могу дуго да се чувају, а да не изгубе свежину.

“То је смарт фреш технологија где јабуке буквално бораве од 6 до 8 месеци у непромењеном стању, као да је тек убрана. Убацује се угљен диоксид и ствара се неживотна средина у којој се јабука хлади на 1 степен. Ускладиштили смо и 500 тона шљиве замрзнуте, њу ћемо исећи и паковати за Немачку по цени од 0,45 центи по килограму”, каже Љупко Кутањац, власник хладњаче.

У плану је да се следеће године попуне сви капацитети у хладњачи у којој ће се поред воћа складиштити и домаће поврће, али и увозно јужно воће, које ће се, ван сезоне продавати у нашим супер-маркетима.

среда, 16. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом