Muzika spojila Kanadu i Srbiju

Koncertom u Beogradskoj filharmoniji obeleženo je srpsko-kanadsko prijateljstvo. Srednje umetničke škole u Srbiji i Kanadi su nakon zaključenog protokola o saradnji u Ministarstvu spoljnih poslova održale zajedničke koncert.

Prvi put kanadski omladinci u ovakvom sastavu posećuju Srbiju. Srednja umetnička škola "De la sale" radi po naprednom obrazovanju i jedna je od najbolje rangiranih škola u Kanadi.

"Velika nam je čast što će zajedno nastupati kanadski i srpski talenti. Kanadski koledž ‘De la sale‘ iz Otave je za posebno talentovanu decu i poseduje poseban umetnički program", ističe Edit Dumon, direktor borda za obrazovanje francuskih škola Ontarija.

"Naš poklon Srbiji su posebne kompozicije koje ćemo premijerno izvesti, od našeg orkestra koji nastupa večeras. Večerašnji koncert donosi mir, ljudskost i razumevanje a nema boljeg načina to predstaviti svetu nego kroz muziku i decu", ukazuje Džejson Hat, dirigent Gudačkog orkestra "De la sale".

Miloš Trajković, direktor muzičke škole "Mokranjac", napominje da je ovo prvi put u istoriji da je jedna srpska škola sklopila protokol o saradnji sa severnoameričkom školom.

Kulturna i obrazovana saradnja između Srbije i Kanade značajna je za unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje.

broj komentara 0 pošalji komentar