Srpski Orfej u Centru Sava

Gala koncert virtuoza na fruli Bore Dugića održan sinoć u punoj dvorani Centra Sava. Dugić je predstavio melodije iz tradicionalnog srpskog i balkanskog muzičkog opusa u svom specifičnom i prepoznatljivom aranžmanu.

Virtuoz na fruli, proslavljeni umetnik internacionalne reputacije Bora Dugić održao je sinoć gala koncert u punoj dvorani Centra Sava pod nazivom "Simfonija duha i daha", koji je okupio 200 izvođača, njegovih prijatelja.

Za razliku od prošlog koncerta, pre četiri godine, koji je nosio naziv Igra duha i daha", ovaj je prevazišao igru i prerastao u simfoniju - sklad i saglasje duha i daha, što je osobina koja čoveka čini vladaocem planete, rekao je maestro Dugić.

Simfonija je sklad, saglasje, a duh i dah nešto što definiše život. Ljudski dah pokreće život, dok mu duh daje smisao, snagu, beskonačnost, besmrtnost, a muzika je ništa drugo nego ljudski vapaj da se dosegne ta večnost", objasnio je Dugić.

Dugić, koji je svojom umetnošću, širom zemlje, ali i po svetu proneo lepotu zvuka frule, karakterističnog za prostor Balkana, naročito Šumadiju, predstavio je melodije iz tradicionalnog srpskog i balkanskog muzičkog opusa u svom specifičnom i prepoznatljivom aranžmanu.

U pratnji Simfonijskog orkestra umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički", Velikog orkestra mladih Mugur, mugurel" iz Rumunije, Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i Ansambla Vetrovi Balkana", Dugić je izveo i svoje kompozicije Zov za nedostižnom lepotom", Dunav" (naslovna tema serije Gorki plodovi"), Sećanje na Dižon", Tren", Običan balkanski dan".

Premijerno je beogradskoj publici predstavio kompoziciju Borin čoček", koju je posvetio piscu Bori Stankoviću, a na posebnoj fruli, koja po njegovim rečima proizvodi čudesan i potresan ton, odsvirao je Baladu nerođenih Srba" iz filma Sinovci" Siniše Kovačevića.

Najduži aplauz usledio je nakon makedonske pesme Zajdi, zajdi", koju je Dugić odsvirao na neobičan i težak način - uz samo jednom udah.

Specijalni gosti koncerta bili su Akademski hor Kolegium musikum" pod dirigentskim vođstvom Darinke Matić - Marović, Ansambal Smilje" iz Kragujevca, trubači Dejan Lazarević i Dejan Petrović i pevačica Jelena Tomašević.

Vrhunac večeri bilo je izuzetno zajedničko izvođenje kompozicije Skakavac", u kome su učestvovali svi Dugićevi prijatelji okupljeni u dvorani Centra Sava".

Dugi aplauz i veliko oduševljenje publike, koja je stojeći pozdravljala jednog od najvećih umetnika na fruli današnjice, izmamio je i nekoliko biseva nakon dvoipočasovnog koncerta, dopunjenog stihovima srpskih pesnika koje je rečitovao dramski umetnik Petar Kralj, a sve rukovođeno rediteljskim umećem Siniše Kovačevića.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. maj 2009, 00:22) - Milos [neregistrovani]

Apsolutno fenomenalno!

Koncert je bio neverovatan! Bilo je dosta kamera, tako da pretpostavljam, da ce biti snimak ili na RTS-u ili neko DVD izdanje....

(utorak, 19. maj 2009, 14:43) - Momir Paunovic, Pancevo [neregistrovani]

Bora Dugic - kulturni velikan

Iskreno zalim sto nisam bio na Borinom koncertu, ali se nadam da ga je RTS snimila i da ce ga prikazati u okviru svog programa. Frula u Dugicevim rukama je magicna, iz nje teku carobni zvuci. Budimo ponosni sto imamo takvog umetnika. On moze slavu Srbije da pronese sirom sveta. Bog nam ga poziveo!