Tasovac: Uključiti muzeje u turističko tržište

Dobro pozicionirane kulturne ustanove i unapređenje kulturnog turizma mogu da budu značajan segment privrednog razvoja Srbije, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Ministar Tasovac je, otvarajući Regionalnu konferenciju međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru, rekao da je "važno uključivanje muzeja i institucija kulture u turističko tržište, kao i njihov doprinos razvoju identiteta na regionalnom i nacionalnom nivou", prenosi Tanjug.

Tasovac je naglasio da je regionalno povezivanje bitno. "Ne samo zbog tržišta, već i za razmenu iskustava i kroz umrežavanje muzeja moramo napraviti regionalni proizvod, jer bez obzira koliko smo različiti, mi smo jedinstveni", poručio je Tasovac.

Ističe i da će država podsticati rad institucija, koje moraju da obezbede dodatna sredstava, a od zaposlenih u njima zavisi uspeh na ovom planu.

Organizator Regionalne konferencije "Muzeji i kulturni turizam-povezivanje različitosti" je Nacionalni komitet Ikoma (Međunarodni savet muzeja) Srbije.

Predsednik Ikoma Srbije Slavko Spasić istakao je da muzeji moraju da promene strategiju poslovanja i da se približe publici sa interesantnim sadržajima.

"Muzeji treba da prestanu da budu učmali i dosadni, kao i da imaju bolju saradnju sa turističkim organizacijama. Bitna je i zajednička ponuda regiona, jer smo nacija koja baštini velike vrednosti", naglasio je Spasić.

Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu prestavljen je na Regionalnoj konferenciji kao jedan od lidera u kulturnom turizmu Srbije.

"Muzej u Sirogojnu godišnje poseti oko 40 hiljada posetilaca. Naš uspeh je što nudimo zanimljive sadržaje poput oživljavanja starih zanata, rekonstrukcije običaja i oživljavanja muzejske postavke uz praćenje svetskih trendova", naglasila je viši kustos muzeja Staro selo Svetlana Ćaldović.

Na Regionalnoj konferenciji međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru u naredna dva dana 27 predavača iz regiona predstaviće svoja znanja i iskustva u vezi sa pozicioniranjem kulturnih ustanova na turističkom tržištu.

 

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 09. sep 2014, 22:04) - Aleksandar [neregistrovani]

Muzeji rade, samo nisu otvoreni za javnost

Naravno da Narodni muzej nije zatvoren. Samo nije otvoren za javnost od 98, nema stalne postavke, 3-4 puta godišnje (skoro svake godine) napravi neku tematsku izložbu. Ima reprezentativne skele na fasadi koje će u mnogome doprineti da se Narodni muzej u Beogradu uključi u turističko tržište Srbije (ovo je tema).

(utorak, 09. sep 2014, 08:08) - turistički radnik [neregistrovani]

rad sa publikom

Jedna od bitnih stvari za otvaranje muzeja ka publici i turističkom tržištu jesu kvalitetni muzejski vodiči. Za sada su to uglavnim priučeni srednjoškolci koji ne govore strani jezik i često ne razumeju najbolje postavku i nisu u stanju da prate naučnu literaturu koja se tiče nje, a obično ne znaju ni gde da je nađu.. Kustosi ih smatraju za nižu vrstu i uglavnom ne komuniciraju sa njima, a ovi se snalaze kako umeju.
I tako u našim najbitnijim muzejima od njihovih vodiča možete s vremena na vreme čuti davno prevaziđene teorije ali i gluposti kao npr da je šajkača preklom iz Bosne, da je Niš oslobođen od Turaka posle I svetskog rata.
Za sve to vreme gomila istoričara umetnosti, arheologa, etnologa i istoričara je nezaposlena. Ali takva su pravila, za muzejskog vodiča dovoljna je srednja škola i nemora da zna strani jezik. Od njega se očekuje da ponavlja jedno te isto posetiocima, a ne da predstavi rad muzeja i njegove zbirke široj publici, da radi na tome da posetioci bolje razumeju postavku i shvate značaj kulturnog nasleđa

(ponedeljak, 08. sep 2014, 22:45) - Dušan [neregistrovani]

Muzeji rade

SHVATITE KONACNO
NARODNI MUZEJ NIJE ZATVOREN !!!

(ponedeljak, 08. sep 2014, 21:40) - Aleksandar [neregistrovani]

Smešno!

Narodni muzej u Beogradu ne radi ne zna se od kad, a ne zna se ni kada će proraditi. Muzej savremene umetnosti zatvoren. Muzej grada Beograda nikada nije ni imao svoj prostor. Muzeji u unutrašnjosti Srbije plač Božji. Nema novca za osnovnu svrhu muzeja, nema ni za tekuće održavanje, ni za plate zaposlenih. A sad ova priča o uključivanju muzeja u "turističko tržište"…

(ponedeljak, 08. sep 2014, 16:39) - Branislava [neregistrovani]

Zatvorene?

Da li to podrazumeva I ove zatvorene po Beogradu? Svi znaju sta treba a nista ne rade.