Čitaj mi!

Kako da se zaštitimo od loših vesti

Kada je počelo da organizuje tribine pod nazivom "Psihoanaliza našeg vremena", Psihoanalitičarsko društvo Srbije nije očekivalo toliko interesovanje. Ljude u Srbiji veoma zanima kako da se nose sa problemima koje im nameće dugotrajna kriza i stres modernog doba. Tema poslednje tribine bila je – kako razumno izaći na kraj sa lošim vestima u medijima i u neposrednoj okolini.

Psihoanalitičar Marilja Ajzenštajn rekla je da je psihoanaliza jedina terapija koja podstiče misaone procese. "Kada nemate ništa osim problema, i dalje imate slobodu da mislite, ako to izgubimo, mi smo gotovi", navela je Ajzenštajnova.

Marilja Ajzenštajn to dobro zna. Ugledna francuska psihoanalitičarka proučavala je teške oblike duševnih bolesti gotovo tri decenije. Kaže, vek od Frojdovog doba patologija se nije mnogo promenila. Promenila se mentalna slika pojedinca, fragmentiranog pod pritiskom modernog sveta.

"Sukobljavamo se sa krajem civilizacije gde su iluzije i ideologije uništene. Mladi ljudi se ne vode ideologijom, ne znaju da li će naći posao. Cela Evropa je pogođena krizom, koja najviše pogađa Balkan", navela je Ajzenštajnova.

Poreklom Grkinja, razume balkanski mentalitet. Beogradska gošća je svesna prilika u Srbiji – posledica rata i tranzicije kojoj se kraj ne nazire. Podseća na istraživanje psihologa u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata.

"Oni sebe nisu videli kao traumatizovane, ali su obolevali, naročito od kožnih bolesti, ekcema, bolova u stomaku. Trauma vam vraća tako što pogađa vaše telo", navela je Ajzenštajnova.

Neuropsihijatar psihoanalitičar Milica Martinović rekla je da je tu mesto psihoanalize, da čovek nađe čvorište u sebi koje će mu pomoći da razume šta se dešava u njemu samom, kakvi su to konflikti, pa da tek onda razume spoljni svet.

Publiku je zanimalo kako se danas koristi kauč.

Trening analitičar Psihoanalitičarskog društva Srbije Ljiljana Milivojević rekla je da kad prolazimo kroz psihoanalizu polazimo i od sebe. "Ja sam dobila za sebe potpuno novu dimenziju svojih unutrašnjih prostora, ali i svoje okoline, najbližih, porodice", navela je Milivojevićeva.

Psihoanaliza može da pomogne da otklonimo niz ličnih neusaglašenosti koje mogu i da gotovo onemoguće spontani život. Pod uslovom da priznamo da nam je teško i da možemo da je priuštimo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 21. apr 2015, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Kod

mene je prosto ako nemogu da uticem i promenim ono sto me tisti,ja prestajem da se nerviram jer je dzabe i uzalud trositi zivce i energiju...Tako izgleda prekidac u moj glavi vrlo prosto i efikasno.

(utorak, 21. apr 2015, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

Цена психоанализе

Напишите овде оквирну цену психоаналитичке терапије, па да лепо ми обични људи угасимо светло и напустимо ову планету.

(utorak, 21. apr 2015, 03:36) - anonymous [neregistrovani]

Kako da se zaštitimo od loših vijesti?

Jednostavno, ignoriras ih kao da ih nisi ni procitao/la.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">