Predstavljen novi raketni sistem "Morava"

Novi, domaći, raketni sistem – samohodni višecevni modularni lanser raketa "Morava" predstavljen je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme Tehničkog opitnog centra, u Nikincima.

Posle pet godina razvoja izvršeno je i probno gađanja iz raketnog sistema "Morava". Novi lanser raketa proizvod je domaće tehnologije. Sličan sistem ima 17 zemalja u svetu.

Pukovnik Zoran Rajić, direktor Vojnotehničkog instituta, rekao je da su znanja koja su stečena kroz razvoj ovog sistema – primenljiva i na drugim sistemima.

"Ja sam govorio o novim navigacionim sistemima, o sistemima za upravljanje vatrom, o novoj tehnologiji za izradu lansirnih cevi. Sve su to tehnologije koje imaju primenu i u drugim sredstvima, tako da će ova znanja pomoći svima nama i državi i Vojnotehničkom institutu da na lakši način dođe do drugih kompleksnijih sredstava", naveo je Rajić.

Razvoj sistema je koštao milion evra. Može da koristi više vrsta municije. Maksimalni domet je 35 kilometara. Prvo gađanje je izvedeno sa pet raketa "grad", a drugo sa jedanaest raketa "oganj", koje su ispaljene u rafalu na ciljeve udaljene deset i po kilometara.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je značajno za Vojsku Srbije uvođenje jednog takvog sistema i da će bitno povećati operativne sposobnosti.

"To je još jedan proizvod pre svega srpske pameti, još jedan proizvod srpske vojne industrije", rekao je Gašić.

Najnovije sredstvo artiljerije u potpunosti je razvijeno u Vojnotehničkom institutu, a proizvedeno u fabrikama "14. oktobar" i "Krušik", dok su kooperanti FAP, "Prva petoletka" i drugi proizvođači. Uvođenje prototipa u naoružanje naše vojske očekuje se ove godine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 27. jun 2015, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

re: milan

Raketni sistem "Morava" nije PVO sistem nego mobilni sistem za gadjanje ciljeva na zemlji (kao Oganj ili Grad).

(četvrtak, 11. jun 2015, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

napred

Samo napred, sve to kad se kupuje kosta 10 puta skuplje..a moze se i izvest u svet zbog nase konkurentnost u ceni...jos da stave bojevu glavu orkana (oko 100 kg) 262 mm kal. i raketni motor iza,...moze po tezini nositi 8 raketa, i ovaj isti sistem mogao bi lansirati opasne kasetne b.glave i jos par drugih u kal.262 mm, tek add bi bio visoko modularan..

(subota, 31. jan 2015, 17:54) - milan [neregistrovani]

To nisu igre

Za vreme bombardovanja Srbije imao sam priliku na grčkom
brodu razgovarati sa engleskim pilotom, koji je učestovao u
tom razaranju Srbije. Upitao sam ga, kako je to moguće da
Srbima faktički nije uspelo srušiti ni jedan njihov zrakoplov a
on mi je odgovorio da svi piloti imaju podatak da rakete
vojske Srbije ne mogu srušiti vojne avione, koji lete više od
5 hiljada metara visine "i toga smo se držali."

JNA se je hvalila protiavionskim raketama a na žalost, svi
smo svedoci kako su se borbeni avioni bezbrižno "šetali"
po vazdušnom prostoru Srbije iznad 5 kam.

Ja u to naravno nisam siguran ali prenosim samo ono, što
mi je rečeno.

(subota, 31. jan 2015, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Sistem

Mislim da je sistem Morava potreban za nasu zemlju i daj Boze mir da nikad ne bude potrebe za upotrebu istog. Medjutim i ako je mnogo skupo istrazivanje a kasnije i sama izrada sistema, licnog sam misljenja da bi mi trebali obavezno graditi sisteme dometa vise stotina kilometara bar od 800 do 1000 km, Bez obzira na veliku vatrenu moc domet od 35 km ja za danasnji nacin ratovanja i svetske raketne sisteme mali. Takodjer sam misljenja da bez obzira na ekonomsku situaciju moramo moderinizovati, usavrsavati i jacati borbenu sposobnost nase vojske, Zato pozdravljam sve sto ide u tom smeru.

(subota, 31. jan 2015, 12:29) - willi [neregistrovani]

ko zna...

Mislim da Srbija treba da stvara jaku armiju. Dogadjaji koji se desavaju u zadnje vreme i ono sto ce se tek dogoditi, po mom misljenju, trazi od nas da budemo vise angazovani na tom planu. Mi smo danas okruzeni zemlama nato pakta ne zaboravimo pre malo vise od decenije su nas besomucno napali i bombardovali.

(subota, 31. jan 2015, 08:35) - Дарко [neregistrovani]

Рат...

Рат нико не прижељкује од нас обичних грађана, али данас видимо да се у задњих 20 година сви циљеви појединих групација остварују силом и војнички, зато је битно да имамо своју војску и да је добро опремљена одмах је ризик мањи да ће нас напасти а тиме је и загарантован мир у региону!