MUP pouzdan partner evropskih policija

Srpska policija će dati pun doprinos u borbi protiv kriminala kako u zemlji, tako i u regionu i Evropi, poručio ministar Nebojša Stefanović na otvaranju Generalne skupštine Udruženja šefova policije Jugoistočne Evrope.

U Beogradu je počela Generalna skupština Udruženja šefova policija Jugoistočne Evrope (SEPCA), koju je otvorio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, prenosi Tanjug.

Stefanović je poručio da će MUP Srbije dati svoj puni doprinos u cilju poštovanja i sprovođenja zakona, očuvanja stabilnog javnog reda i mira i bezbednosti građana na teritoriji Srbije.

"Istovremeno, bićemo pouzdan partner u regionu i iskreni saradnik evropskih policija", naglasio je Stefanović, izrazivši zadovoljstvo što će tokom današnjeg zasedanja šefovi policija zemalja u regionu potpisati novi memorandum o razumevanju posvećen radu SEPCA.

Podsetivši da je Srbija proteklih godinu dana predsedavala tom udruženju, Stefanović je istakao da je tada finalizovana ideja o stvaranju novog i modernog udruženja "koje će pružiti još brži i efikasniji odgovor na ključne bezbednosne izazove sa kojima se suočavamo u regionu i Evropi".

"U tom smislu smatram da će naše buduće aktivnosti biti usmerene na jačanje strateških kapaciteta na regionalnom nivou, a sve u cilju uspešnije zajedničke borbe protiv organizovanog i drugih vidova teškog kriminala", rekao je ministar.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je naglasio značaj zajedničke borbe protiv svih vidova organizovanog kriminala i spremnost da se i dalje sarađuje na zajedničkim zadacima u toj borbi.

"Kriminal danas uzima nove oblike i mi moramo uvek biti spremni, ako ne i korak ispred onih sa druge strane zakona kako bi sačuvali bezbednost u regionu", rekao je Veljović.

Naglasio je da je srpska policija već dugi niz godina opredeljena za intenzivno jačanje međunarodne saradnje, ne samo sa zemljama regiona već i sa zemljama EU, kao i svim drugim policijama.

"Svesni činjenice da organizovani kriminal i drugi teški kriminal ne poznaje granice, opredeljeni smo da tu saradnju u narednom periodu jačamo i unapređujemo", naveo je Veljović.

Podsetio je da Vlada Srbije i MUP u svom delokrugu rada sprovode reformu policije koja je kao jedan od svojih ključnih prioriteta definisala borbu protiv organizovanog i drugih vidova teškog kriminala.

Ističući da vlada podržava reformu policije u modernu, efikasnu i demokratsku policiju, koja je u skladu sa standardima i modelima EU, Veljović je dodao da je neophodno da na tom putu policija ima visok stepen integriteta i uspešan stragegijski model upravljanja.

Generalnoj skupštini SEPCA prisustvuju predstavnici mnogobrojnih međunarodnih organizacija zaduženih za bezbednost i borbu protiv kriminala, kao i predstavnici Evropola.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. nov 2014, 16:16) - Бетмен [neregistrovani]

Партнери

Када ће МУП постати поуздан партнер грађана Србије? Да можемо барем да изађемо из куће и прошетамо улицом, упражњавајући то чудно право на слободу кретања?