Preminuo gitarista Jovan Jovičić

Čuveni gitarista, kompozitor, redovni profesor ETF-a u penziji Jovan Jovičić, preminuo u 87. godini. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Doktor Jovan Jovičić - čuveni gitarista, kompozitor, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji - preminuo je danas u Beogradu u 87. godini, saopštila je porodica.

Utemeljivač klasične gitare u Srbiji, samouki gitarista iz vojvođanskog mesta Vrdnik, prvo je i nezaobilazno ime klasične gitare u Srbiji, kompozitor, izvođač, autor brojnih udžbenika za gitaru.

Jovan Jovičić rođen je 5. jula 1926. godine u Vrdniku gde je u detinjstvu sam učio gitaru, ozbiljno, studiozno i predano da bi 1947. godine osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Moskvi u konkurenciji 3.400 mladih uglavnom akademskih muzičara.

Nakon te pobede četiri godine se školovao kod Andreasa Segovije u Španiji na Muzičkoj akademiji "Ćigiana" u Sieni, a po povratku u Srbiju držao je brojne koncerte i istovremeno bio profesor fizike na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

Dobitnik je nagrade na Međunarodnim konkursima za interpretaciju 1957. godine u Moskvi i kompoziciju 1958. godine u Rimu.

Koncertnu aktivnost započeo je 1948. godine kao solista Radio Beograda i do 1961. godine održao je 145 solističkih koncerata, koji su se uživo prenosili iz studija.

Jovičić je održao više od dve hiljade koncerata širom Evrope i sveta, učestvovao na gitarističkim kongresima i objavljivao u muzičkim stručnim časopisima, držao nastavu klasične gitare pri domovima kulture i objavio udžbenik Škola za gitaru u devet knjiga.

Istovremeno je diplomirao fiziku na Univerzitetu u Beogradu, gde je odbranio doktorsku disertaciju 1964. godine i imao zapaženu karijeru profesora na ETF-u u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih 1962.godine dobio je Oktobarsku nagradu Beograda, 1979.godine Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Jovičić je 1982. godine dobio Povelju Zavoda za fiziku tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Svečanu povelju Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, 1981.godine.

Orden rada sa crvenom zastavom za celokupnu naučnu, umetničku i društvenu aktivnost, a 1983. godine Sedmojulsku nagradu SR Srbije za životno delo.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2013, 02:15) - Lazaruss [neregistrovani]

Otac

Laka ti zemlja, no za tebe je sve lako.
Ti si kosmopolita bio i takvi ce ti i naredni koraci duse biti.
Otisao si na sledeci nivo gde nekim novim narodima treba bas takav prosvetitelj.

(ponedeljak, 30. sep 2013, 17:39) - branislav [neregistrovani]

S poštovanjem

Jedan Palestinac,inače njegov student,govorio mi je o njemu sve najlepše.Kaže da je bio sjajan predavač fizike,veliki čovek i veliki virtuoz na gitari.Profesor je često donosio gitaru i posle predavanja svirao svojim studentima.Slušao sam ga u valjevskoj gimnaziji.Divna pojava i veliki čovek.
Slava mu.

(subota, 28. sep 2013, 10:12) - Vuk Perovic [neregistrovani]

Otišao je "srpski Andres Segovia"

Otišla je legenda srpske gitare!!! Otišao je srpski "Andres Segovija". Bio je vrstan gitarista par puta sam ga slušao na Kolarcu a i bio je komšija mojoj pokojnoj baki. Dragi Profesore Jovičiću neka Vam je večna slava i hvala za divne udžbenike za gitaru koje ste ostavili.... (čak sam i ja nekada pomalo svirao...tek da se zna), i to baš iz Vašeg udžbenika... HVALA ZA SVU DIVNU MUZIKU KOJU STE NAM DALI. Imam jedan predlog da se "Gitar Art festival preimenuje u "Memorijal Jovana Jovičića!

(petak, 27. sep 2013, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

Zbogom profesore

Meni je predavao Fiziku I a ucio sam gitaru iz njegovih knjga. Bio je fascinantan profesor

(petak, 27. sep 2013, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Tuzna sam

Otisao je veliki covek, zaljubljenik u gitaru, covek koji je iza sebe ostavio puno zbirki i cuvene cetiri skole za gitaru. Njegove skole za gitaru su prve na ovim prostorima, sa odlicnim primerima vezbi i kompozicija za razvoj tehnike sviranja i muzikalnosti. Jovan Jovicic je prvi poceo da plasira klasicnu gitaru u javnost i zahvaljujuci njemu raste veliko interesovanje za ovaj divni instrument. Takodje bio je ucenik spanskog gitariste Andreja Segovije. Neka mu je vecni mir i slava, Hvala Ti.

(petak, 27. sep 2013, 13:17) - Darko [neregistrovani]

Tužno

Pre par godina pročitao sam monografiju 'Horizonti zvuka' o njemu, u jednom dahu. Ovaj čovek je u meni probudio ljubav prema muzici. Kupio sam gitaru, sviruckam pomalo za svoju dušu i učim teoriju muzike. Veliki čovek i muzičar. Moj profesor fizike na ETF-u ga je pominjao kada smo obrađivali akustiku i ostaje žal što ga i lično nisam upoznao.
Izražavam iskreno saučešće porodici.

(petak, 27. sep 2013, 12:27) - Аца [neregistrovani]

Штета

Велика штета је што неки људи морају да оду. Био је велики човек, господин и прави професор.

(četvrtak, 26. sep 2013, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

Uspjeh u ona lijepa vremena

1958,1961,1981...eh,kako su neki imali sreće!

(četvrtak, 26. sep 2013, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

Част и слава чика Јовану

Био је неки теча мојој рано преминулој школској другарици па жалим за њима обома данас. Нела је вољела умјетност а и сама је сликала. Ја сам најприје био самоук у класичној гитари а то ми је чика Јован увелико олакшао својим дивним уџбеницима и својим сјајним изведбама, аранжманима и композицијама. Био је, колико знам, први класични гитарист у бившој Југославији који је могао да снима озбиљан репертоар. Колико се сјећам, учио је од Сеговије. А, захваљујући његовој несебичности, сви ми ентузијасти могли смо да учимо од њега. Част му и слава. - М. из Хамилтона, Канада