Sudije se vraćaju na posao

Na svoje dužnosti se vraća 303 sudija koji svoje mesto nisu našli nakon reizbora 2009. godine, odlučio Visoki savet sudstva. Ministar Nikola Selaković rekao da je time potpuno ispoštovana odluka Ustavnog suda i najavio da neće biti nove reforme pravosuđa.

Visoki savet sudstva doneo je odluku o vraćanju 303 sudija na svoje dužnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde, čime je, kako je rekao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda o vraćanju sudija i tužilaca na svoje dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju, sudije koje nisu našle svoje mesto nakon reizbora iz 2009. godine, ponovo će se vratiti u sudske većnice.

"Članovi Saveta sastali su se i doneli ovu vrlo važnu odluku, koja je samo jedan u nizu koraka u procesu ispravljanja loše reforme pravosuđa u Srbiji. Ističem da na svima nama, kako članovima Visokog saveta, tako i sudijama, leži odgovornost da svim građanima Srbije omogućimo dostupnost pravdi na fer i pravedan način", kazao je Selaković, a navodi se u saopštenju.

Ministar Selaković je rekao da će oni koji ne budu poštovali Ustav i zakon biti najstrože sankcionisani.

Ustavni sud Srbije je 18. jula usvojio ustavne žalbe neizabranih sudija i naložio Visokom savetu sudstva da ih vrati na funkcije na kojima su bili do opšteg izbora 2009. godine.

Državno veće tužilaca ranije je odlučilo da se u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije na posao vrati 122 javnih tužilaca i njihovih zamenika.

Ministar pravde ističe da neće biti "reforme reforme" u pravosuđu, već će se u najkraćem roku popraviti sve ono što se "može i mora popraviti",

Nikola Selaković je zajedno sa šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom konstatovao da je za rad Ministarstva veoma značajno donošenje Strategije i Akcionog plana, kako bi se u narednom periodu što efikasnije otklonile negativne posledice reforme pravosuđa od 2009. godine.

Osvrćući se na probleme u postojećoj mreži sudova, ministar je naglasio da postoje mnoge opštine u Srbiji koje imaju mali broj sudija u odnosu na broj stanovnika i da ta mesta moraju dobiti sudove umesto sudskih jedinica.

Selaković i Dežer su istakli ulogu nezavisnih pravosudnih institucija u Srbiji, kao što su Visoki savet sudstva i Državni savet tužilaca i Pravosudna akademija, koje imaju veliki značaj u srpskom pravosuđu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. sep 2012, 20:44) - Zabrinuta [neregistrovani]

Sta ce biti sa sudijama za prekrsaje?

Da li ce se vratiti i sudije za prekrsaje?
Sta ce biti sa njima? Oni su zaboravljeni potpuno,a u pitanju je oko 200 neizabranih sudija.

(sreda, 19. sep 2012, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

narode plati

A sta sa ovim silnim saradnicima i sudijama koji su dovedeni?Ko njih da plaća, opet država pa po džepu naroda.

(sreda, 19. sep 2012, 00:42) - ас [neregistrovani]

ал'се питам

Чек'мало! 303 судије је враћено на посао, а места попут Прибоја нити немају суд! Дакле, колико то има судија, поготово тамо где има судова? И како то раде кад предметии трају годинама? Само пренумеришу и пренесу те предмете у следећу годину, па онда као сваке године имају толико и толико хиљада предмета!!

(utorak, 18. sep 2012, 23:34) - anonymous [neregistrovani]

Kiki

Svaka čast Ministru Selakoviću! Čovek od reči! Pravi za pravosuđe!

(utorak, 18. sep 2012, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

manjak od 11 sudija?

Na sajtu VSS stoji da je anketirano 314 neizabranih sudija od 29.8. do 04.09.
Vraceno je 303 sudija.
Kojih to 11 sudija nije vraceno?
Snasli su se u medjuvremenu!?!

(utorak, 18. sep 2012, 20:27) - Pera [neregistrovani]

Deklic

Bravo ministre tako se to radi. Svaka cast.

(utorak, 18. sep 2012, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Priboj

Potrebno je zaista popraviti mrežu sudova, loše je da u Priboju nemamo sud i da moramo da idemo u druge gradove da bih rešavali svoja osnovna ljudska pitanja. Puna podrška Ministru Selakoviću i nek istraje do kraja.