Kumanovski sporazum – dokument mira ili kapitulacije

U Kumanovu je na današnji dan pre 20 godina potpisan sporazum kojim je zaustavljeno bombardovanje Jugoslavije. Kako se Kumanova posle dve decenije sećaju diplomate, vojnici, novinari?

"Poštovani građani, agresija je završena. Mir je nadvladao nasilje", pre dve decenije je u udarnom Dnevniku tadašnjim Jugoslovenima saopštio predsednik Slobodan Milošević.

Usledilo je slavlje na ulicama Beograda, Niša, Bora, Novog Sada, Kruševca... Na pitanje kako su primili vest o okončanju rata, građani su različito reagovali. Jedan Beograđanin navodi da je uzbuđen, dok je Kruševljanka oduševljena jer vidi ljude i svetlo na ulici posle dva meseca. Njihovi sugrađani navode da je narod mnogo propatio, ali da je, ipak, pobedio, dok drugi Beograđanin dodaje da su Jugosloveni nesalomivi i da je svet to, konačno, video. 

I tako su prve slike mira u svet poslate iz srpskih gradova. A mir u tadašnju Jugoslaviju posle 78 dana bombardovanja doneo je upravo Kumanovski sporazum. Ovaj dokument podrazumevao je, između ostalog, povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

Sporazum je definisao kopnenu i vazdušnu zonu bezbednosti, garantovao dolazak međunarodnih snaga Kfora čiji je komandant nadgledao primenu ovog dokumenta.

"Priča vam kaže 'Kosovo je sastavni deo SRJ' – ja sam to napisao. A poslednji paraf vam kaže: povratak na stotine srpskih policajaca, carinika, graničara... što je to neko izigrao to je druga priča, ali 1244 je naša tapija na Kosovo", ukazuje diplomata i portparol Ministarstva inostranih poslova 1999. godine Nebojša Vujović.

Za jedne je Kumanovski sporazum dokaz kapitulacije, za druge dokument mira, a za Vujovića istorijski sporazum.

"Ja sam ponosan na ono što sam napravio. To su bili pregovori pod pritiskom, pod silom, to je bilo osam dana i osam noći bez spavanja. Tamo je bilo no sleep order, nema spavanja dok se to ne završi", podseća Vujović.

Nastavljene borbe na Paštriku 

A u Kumanovu se sve završilo, ali ne i na Paštriku gde su borbe uprkos potpisanom primirju nastavljene i narednih nedelju dana.

Stojan Konjikovac, načelnik operativnog organa 549. brigade 1999. godine i general u penziji seća se da je na samoj granici bilo sporadičnih dejstava i nepoštovanja sporazuma od samih neprijatelja, dok komandant iste brigade Božidar Delić dodaje da su informaciju o potpisivanju sporazuma imali istog dana.

Konjikovac ukazuje da su vojnici i profesionalni pripadnici skoro u potpunosti sa negodovanjem prihvatili vest o potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

"Ja lično sam bio iznenađen, očekivao sam da će vojska biti vesela. Međutim, nijedan vojnik se nije radovao, svi su tražili objašnjenje zašto se povlačimo ako smo već slomili njihovu operaciju strela", napominje Delić.

U Kumanovu je dogovoren i rok od 11 dana za operaciju povlačenja policije i vojske sa Kosova. Za njima je krenulo i više od 100.000 ljudi koliko je tih dana napustilo svoje domove.

"Nijedno slovo tog sporazuma nije stalo ispred nas i sačuvalo naše živote, našu kulturu, naše gradove. Jednostavno, Kumanovski sporazum je omogućio da se ovde sruči neka vojska da štiti Albance na prvom mestu", kaže direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević i seća se prvih slika tih dana.

"Ta slika dolaska u Prištinu izbeglica iz Mušutišta na traktorima, i mi smo imali utisak da oni na tim traktorima voze 500 godina ropstva i trajanja", navodi Rakočević.

Iako su Kumanovski sporazum i Rezolucija UN koja ga je pratila najcitiraniji dokumenti, mnoge njihove odredbe u praksi se ne primenjuju. Dve decenije kasnije mnogo je zainteresovanih da pronađu rešenje za Kosovo i Metohiju. Predloga sa kojim bi se svi složili do sada nije bilo.

broj komentara 39 pošalji komentar
(utorak, 09. jul 2019, 07:24) - Ранђел [neregistrovani]

Но комент

Капитулације не значи само договор о предаји оружја и војске, већ и предају територије, престанак оружаног отпора, као и повлачење оружаних снага са дела или целе територије - што се све десило по Кумановској капитулацији. А народ се веселио по улицама, док су наши сународници на Космету преживљавали ноћну мору.
Требало је издржати до краја. Све је боље од овог лаганог сатирања и понижавања. Део натписа на фресци која приказује светли лик кнеза Лазара: "...Бољи нам је подвиг смрти, него ли стидан и ропски живот..".
Толико браћо и сестре Срби!

(ponedeljak, 10. jun 2019, 01:32) - Nenad [neregistrovani]

Na rate

Sporazum, kao ni rez 1244 nisu sami po sebi kapitulacija, ali jesu korak u tom smsilu. Kapitalaciju karakteruse predaja oruzija i vojske u zarobljenistvo. U godinama koje ce uslediti vojsku smo desetkovali, vojni vrh smo predali u zarobljenistvo, zajedno sa politickim vrhom. Definitivno nismo bili vojno porazeni, medjutim, ostaje da nagadjamo da li bi nas NATO sravnio sa zemljom bombama da nismo na ovo pristali. Licno mislim, gledajuci sta se drugima posle nas desilo, da nisu blefirali i da oni prosto nisu smeli taj rat da izgube.

(nedelja, 09. jun 2019, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

Nije to Jugoslavija od 20 miliona stanovnika

Srbija je mala drzavica. Male zemlje nisu samostalne, ni ekonomski odrzive. Ako misle opstati moraju biti u savezu ili sa NATO ili sa Rusijom.
Videli smo kako je reseno u Makedoniji.

(nedelja, 09. jun 2019, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Primirje

To je primirje jer u slucaju kapitulacije ostavljas oruzje neprijatelju.

(nedelja, 09. jun 2019, 19:03) - Dr.Top [neregistrovani]

Rat i mir

Svaki rat se završava nečijom pobjedom i nečijim porazom. Pobjednik uzima što je osvojio i nerealno je očekivati da će osvajač reći " evo vraćam vam, ovo je vaše". O posledicama je trebalo misliti prije nego što se ušlo u rat.

(nedelja, 09. jun 2019, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

Problem

Nas problem je sto smo i dalje zatrovani tom propagandom iz 1999. godine po kojoj smo mi pobedili NATO.
Licno ne znam gde to ima da neko pobedi, pa da se povuce sa kompletnom vojskom sa prostora na kojem se vodio rat.
Kada budemo shvatili da smo izgubili rat, bice nam lakse.

(nedelja, 09. jun 2019, 18:00) - anonymousPero [neregistrovani]

E

E moj Vujovicu Kumanovski sporazum bio samo zautaviti rat a rezulucija 1244 koju je osvojila savet UN znaci drugo.ako je tako zasto tadasna SRJ nije pregovorio nego privatila tu rezuluciju koja danas u Srbije tumacise suprotno od realnosti. na terenu.

(nedelja, 09. jun 2019, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Kapitulacija

Postoje dokumenti i svedocenje kada je Ahtisari dosao kod milosevica u rezidenciju u mu je reko jel vidis ovaj astal srbija ce biti sravnata sa zemljom ti satanisti su imali planove da sramne srbiju sa zemljom zamislite puste letke nad kragujevcom imate 24 sata da sklonite stanovnistvo i kragujevac bice sravnat sa zemnljom i zapaliti sva zitna polja u vojvodini sa strategiskom avijacijom kao u siriji pa ako nije doslo do mira Srbija bi bila sravnata sa zemljom kako Sirija ostala bi i bez drzave i bez naroda nemoze se oporovati ni posle 100 godina.

(nedelja, 09. jun 2019, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

1244 nije kapitulacija, i jeste, nasa je greska sto smo to lose iskoristili, a pobegli su svi i sa kosova i iz srbije junaci, i sa targetom se branila zemlja, nazalost nasa junacka, a sada kad nema ni tih heroja sa kosara neki prave pesme o prizrenu, blago njima....

(nedelja, 09. jun 2019, 16:30) - dr Geb [neregistrovani]

istorija

Izgubljen rat i teritorija osvojena isto ratom ,balkanskim.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">