Donacija Japana za medicinsku opremu za borbu protiv kovida 19

Vlada Japana obezbediće 100 miliona jena, što je oko 820.000 evra, za nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji, u cilju jačanja zdravstvenog sistema zemlje u borbi protiv zaraznih bolesti, uključujući kovid 19, saopštila je ambasada Japana u Beogradu.

Ova donacija će zdravstvenim ustanovama, posebno onim u ruralnim delovima Srbije, obezbediti japansku radiološku opremu, ambulantna vozila, kao i drugu medicinsku opremu.

Donacija visokokvalitetne japanske medicinske opreme će, kako se navodi, doprineti smanjenju razlika u zdravstvenoj nezi koja postoji među regionima u Srbiji.

Nota za ovu donaciju, koju su potpisali ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, razmenjena je danas.

Donacija, kako je saopšteno, ima za cilj da ojača zdravstveni sistem Srbije u borbi sa zaraznim bolestima, uključujući i kovid 19, ne samo trenutno već i u dugoročnoj perspektivi.

Navodi se da Japan očekuje da će ovim projektom prijateljski odnosi između Srbije i Japana biti dodatno ojačani i dodaje da će Japan nastaviti da blisko sarađuje sa međunarodnom zajednicom u rešavanju globalnog izazova u vezi sa koronavirusom.