Preporuka stručnjaka, zbog virusa najbolje vežbati na otvorenom

Koliko je važna fizička aktivnost kao i gde i kako vežbati, kako bismo smanjili verovatnoću zaraze koronavirusom, za RTS govorio je profesor Sergej Ostojić, specijalista medicine sporta i profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Prof. dr Sergej Ostojić, profesor fiziologije sporta, doktor medicinskih nauka i specijalista medicine sporta, bio je gost Jutarnjeg programa RTS-a.

Profesore, govorimo o tome da bi trebalo da iskoristimo proleće i izađemo iz zatvorenog prostora kako bismo smanjili verovatnoću da se zarazimo koronavirusom. Prvo, šta biste vi rekli, koliko su teretane i fitnes sale rizične ovih dana?

Fizička aktivnost je preporučena, ali je najbolje da budemo aktivni napolju zato što svaki zatvoren prostor pogoduje razvoju virusa.

S jedne strane, fizička aktivnost podiže imunitet, ali bilo bi dobro da budemo napolju, ili, ako smo unutra, da vežbamo pored otvorenog prostora. Ako je u pitanju teretana, bitno je da dobro radi ventilacija.

Umereno intenzivna fizička aktivnost, koja je redovna, podiže imunitet. Ako je osoba aktivna između 150 i 300 minuta nedeljno, to će poboljšati njen imunitet, a i pomoći da se odbranimo od virusa.

Ako smo nedovoljno vizički aktivni, to smaljuje imunitet, takođe ako smo i preterano fizički aktivni. Dakle ta umerenost i aktivnosti koje mogu da se izvode umerenim intenzitetom kao što je brzo hodanje, vožnja bicikla ili rolera jesu pogodne u ovom trenutku.

Šta je sa bazenima, pitali su nas to i roditelji koji su nas zvali? 

Sve što je u zatvorenom prostoru i gde je slaba ventilacija i povećan rizik od prenosa kapljičnih infekcija, što jesu bazeni, spa centari, banje, to ne bih mogao da preporučim.

Osobe koje imaju visoku temperaturu ne bi trebalo da vežbaju, ta vrsta aktivnosti kod njih bi mogla da bude štetna.