Novi trend nastave u Italiji – pisanje na panjevima, računanje pomoću šišarki

Lekcije na otvorenom, na plaži ili na planini, novi je trend održavanja nastave u Italiji. Skandinavski model školovanja u Italiju je došao zbog epidemije koronavirusa.

U Val Versi u Lombardiji, gde se časovi održavaju u prirodi, izjavili su za medije da je to zamena za onlajn nastavu te da je nastava u šumama, parkovima tj. na otvorenom, a kada pada kiša ispod tremova, u vinogradskim podrumima i pokrivenim binama, alternativa učenju ispred kompjutera, u zatvorenom i na distanci.

Najmlađi računaju uz pomoć šišarki i kamenčića, malo stariji pišu na panjevima i razvijaju kreativnost u bliskom kontaktu sa prirodom dok je školsko zvono zamenjeno crkvenim zvonima.

Takozvana škola bez zidova okuplja 1.000 đaka iz 18 škola koji su prihvatili model školovanja na otvorenom ne bi li umanjili rizik od zaraze u zatvorenom prostoru.

Škole su dobile od udruženja s te teritorije i dva velika šatora ispod kojih deca mogu da prate nastavu i u slučaju jake kiše.

Odluku da obavljaju nastavu na otvorenom direktori su doneli jer im se ideja da deca posle dugog zatvaranja u kući zbog karantina moraju da idu u školu noseći masku, uopšte nije dopadala.

Oni su, naime, ubeđeni da sloboda, radoznalost, emocije mogu da doprinesu pravilnom razvoju dece.

Iako je, zahvaljujući digitalizaciji, škola radila i tokom karantina, direktori, nastavnici i roditelji u toj dolini smatraju da je ovo mnogo bolji i zdraviji način školovanja dece.

Deci više prija napolju nego unutra 

Gradonačelnici na toj teritoriji kažu da bi rado kopirali skandinavski način školovanja i u zimskim mesecima, gde se nastava održava i na snegu.

"Ono što je zaista važno jeste da deca danas rado odlaze u školu", izjavili su za italijanske medije inicijatori nove škole na otvorenom.

Slično se dešava i u gradovima na moru. U opštini Vasto u provinciji Kjeti, nastava se obavlja na plaži, ispred mora sa klupama na pesku i ispod suncobrana.

Tako je u ovom gradu, posle šest meseci, koliko đaci nisu išli u školu zbog koronavirusa, počela nova školska godina.

Ministarka obrazovanja Acolina pozdravila je tu inicijativu koja treba da omogući distancu i obavljanje lekcija na otvorenom onda kada nema dovoljno učionica: na plaži onda kada to dozvoljavaju vremenski uslovi.

Ovim načinom školovanja zadovoljni su i roditelji, nastavnici i, što je najvažnije, đaci.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">