Čitaj mi!

EU: Nije zabranjen izvoz medicinske opreme već je uveden poseban mehanizam

Evropska komisija je predložila restrikcije ulaska u zemlje Evropske unije na 30 dana. Mera će se odnositi na sva putovanja koja nisu suštinski značajna. U Briselu je objašnjeno da nije uvedena zabrana za izvoz medicinske opreme, već mehanizam odobravanja izvoza, koji će se primenjivati i na zemlje Zapadnog Balkana.

Sedam evropskih zemalja zatvorilo je svoje granice, druge najavljuju da će to učiniti. U pokušaju da koordinira poteze članica i očuva zajedničko tržište, iz Evropske komsije predstavili su predlog mera za upravljanje spoljnim i unutraših granicama EU u uslovima epidemije koronavirusa.

"Predložili smo privremenu restrikciju ulaska u EU za sva putovanja koja nisu suštinski bitna. To je mera sprečavanja daljeg širenja virusa unutar i izvan EU. Izuzeci se odnose na građane Evrope koji se vraćaju kući, medicinske radnike i ljude koji žive u pograničnim oblastima'', navela je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Mere su saopštene posle video-konferencije čelnika EU sa liderima grupe sedam razvijenih zemalja sveta. Sa druge strane, Evropska komisija saopštila je da nije uvedena zabrana na izvoz medicinske opreme već sistem odobravanja izvoza.

"Što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, ovaj mehanizam se odnosi i na njih što znači da one mogu da upute zahtev za uvoz potrebnog medicinskog materijala iz EU", objasnio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Mere za održanje najugroženijih sektora ekonomije 

O sprečavanju ekonomskih posledica epidemije sa čelnicima EU razgovarala je šefica Evropske centralne komsije Kristine Lagard. Minstri finansija na sastanku odrzanom preko video-linka podržali su izmene pravila o državnoj pomoći i budžetskom deficitu, kako bi se održali najugroženiji sektori ekonomije.

Novi vanredni samit EU takođe je preko video-linka zakazan za sutra.

U međuvremenu, Frans Timermans, potpredsednik EK, još je jedan politiar koji se našao u samoizolaciji nakon što je utvrđeno da se sastao a osobom pozitivnom na koronavirus.