Čitaj mi!

Sazdanović o slučaju preminule trudnice: Biću pesimističan, bojim se da je to tek početak

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže za RTS da trudnica iz Kraljeva koja je preminula od posledica koronavirusa nije bila vakcinisana i podseća da su ginekolozi još od marta apelovali da se sve trudnice vakcinišu. Ja ću biti vrlo pesimističan – bojim se da je to tek početak, da ćemo još mnogo puta čuti ovako tužne vesti, poručuje Sazdanović.

Predrag Sazdanović je naveo da, nažalost, slučaj preminule porodilje iz Kraljeva neće biti jedini.

"Imali smo koliko ja znam dva smrtna slučaja u Nišu, jedan u Kragujevcu, i ja ću biti vrlo pesimističan – bojim se da je to tek početak, da ćemo još puno puta čuti ovako tužne vesti", naveo je Sazdanović.

Objašnjava da preminula trudnica iz okoline Kraljeva nije bila vakcinisana i podseća da su ginekolozi još od marta apelovali na sve trudnice da se vakcinišu, bez obzira na to u kom se trimestru trudnoće nalaze.

"Nažalost, nema velikog odziva za to. Mi nemamo objašnjenja zašto je to tako. Treba svi da shvatimo da su vakcine te koje štite od kovida. Vakcinacija je ključna reč, bila i biće", navodi Sazdanović.

Objašnjava da je tridesetšestogodišnja žena primljena u ponedeljak u vrlo teškom stanju, nakon deset dana od početka bolesti.

"I to je nešto što je nama užasavajuće, da jednostavno pacijenti ne shvataju ozbiljnost svoje bolesti od početka. Mi smo je vrlo brzo hospitalizovali i opredelili za carski rez kako bi spasili bebu. Beba je živa, negativna na kovid 19, na intubaciji je jer je vrlo mala, rođena je u tridesetoj nedelji trudnoće i nažalost u prethodna četiri dana nismo uspeli da se izborimo da spasemo porodilju koja je preminula od posledica kovida", objašnjava Sazdanović.

"Imamo produženi talas zahvaljujući masovnim okupljanjima"

Upitan o epidemijskoj situaciji, navodi da smo u produženom talasu i, kako kaže, mere koje su donete moraju da se sprovode.

"Mi imamo produžen talas jer su se sklopile dve vrlo loše okolnosti – imali smo krajem avgusta povratak sa letovanja na to su se nadovezale razne vrste proslava. Povratak sa letovanja smo možda mogli, a možda i nismo mogli da sprečimo, ali smo svakako mogli da sprečimo masovna okupljanja koja su bila potpuno nekontrolisana – svadbe od 500, 600 ljudi", ističe Sazdanović.

Upitan šta je pokazalo istraživanje u Kragujevcu – ko češće oboleva od kovida vakcinisani ili nevakcinisani – navodi da istraživanje potvrđuje da se i vakcinisani razbolevaju, ali da je razlika u težini bolesti kod zaraženih imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu – drastična.