Читај ми!

"Читач" БДП-а отворио 25. издање фестивала "Без превода"

Представом "Читач" Београдског драмског позоришта, синоћ је у Ужицу почео 25. позоришни фестивал "Без превода", смотра најбољих регионалних позоришних остварења у протеклој години, које ће се надметати за једну од девет награда Ардалион.

Уместо у новембру прошле године, због пандемије, фестивалску завесу подигло је Београдско драмско позориште са "Читачем" у јунско предвечерје. Пред ужичком публиком представиће се и сарајевско Народно позориште представом "О медвједима и људима", затим "Путујуће позориште Шопаловић" ЈДП-а, "Радничка хроника" суботичког Народног позоришта и копродукција "Употреба човека" Новог тврђава театра из Новог Сада.

"На разне начине, разним путевима и о разним темама, говоре заправо о ономе у чему смо сви данас, а то је како смо, шта радимо и како се осећамо и како одлучујемо онда када је тешко. Време је страха и подвига, кажу селектори фестивала који нам је потребан, па и у нешто краћем издању", каже Бојан Муњин, коселектор Фестивала.

Зоран Стаматовић, коселектор и директор Фестивала истиче да је то из ових отежавајућих околности, немогућности продукције да изнедри представе које су вредне присуства на фестивалу пре свега, а затим и могућности да се сагледају неке које су можда и могле, али нису се десиле.

Почетак и овог фестивала обележила је изложба фотографија Радована Баје Вујовића, на којима су забележени атрактивни тренуци из представа претходне фестивалске селекције.

У свом јубиларном 25. издању, ужички фестивал би требало да буде свечан и слављенички, кажу селектори. У међувремену, свет се окрену на главу и зато, уместо славља, ужички фестивал жели да одговори овом несрећном времену: још смо живи и још смо ту.