Читај ми!

Басара за РТС: Ми лучимо хормон насиља и злобе, а не среће

Књижевник Светислав Басара добитник је Нинове награде за роман године. "Контраендорфин" је, по оцени жирија, роман ироније и гротеске, којим се читалац изводи из зоне комфора. У ексклузивној изјави за РТС, Басара наглашава да је, за разлику од његове колумне, овде искључиво реч о уметничкој прози која нема везе са политиком.

Светиславу Басари ово је друга Нинова награда, из претходног искуства памти пре свега "гњаважу" а сада верује да тога, због епидемије, неће бити у толикој мери.

"Највеће искуство је гњаважа која наступа после те врло пријатне и добре вести. Значи сад је већ почела та гњаважа, зивкања, давање интервјуа, изјава и ове године срећом, због епидемије, мада није епидемија срећа већ несрећа, али неће бити те ‘турнеје Сан Педра по Србији’ па ће се вероватно књига више читати", каже Басара.

За РТС писац објашњава и шта се крије иза назива победничког романа "Контраендорфин".

"То је фиктивни хормон супротан постојећем ендорфину, хормону среће. Ово би био хормон несреће и пометње. Ту је у роману развијена читава једна ендокринологија на основу које проистиче да народи Источне Европе, међу њима и наш, нису овакви какви јесу зато што су мимо света већ зато што на њиховим хипоталамусима израста та контрахипофиза која лучи тај хормон насиља и злобе", објашњава Басара.

У роману су демистификовани многи наши великани, митови па и једини нобеловац са ових простора.

"Андрић је напросто толико велики да допушта сваку врсту књижевне играрије. Ја њега заправо сматрам јединим нашим комплетним европским писцем. Мислим да би Андрић био једнако Андрић и у француској и у немачкој књижевности. Заправо, кроз лик Андрића говорим о многим другим стварима које са њим немају никакве везе", истиче Басара.

Поред романа Светислава Басаре, веома су читане и његове колумне али, како каже, ту преплитања нема.

"Ово је искључиво уметничка проза која нема везе с политиком. То су два посла која ради исти човек", наглашава писац.

На крају интервјуа за РТС, добитник Нинове награде поручује:

"Читајте. Тако је почео Свети Аугусто. Неко му је рекао: читајте!", каже Светислав Басара.