Читај ми!

Шапчанима је оставила портрете и лекције о сновима, више од 500 предмета у легату Маре Лукић Јелесић

Народни музеј у Шапцу експонате које чува обезбеђује истраживањем, откупом или поклонима. Један од највећих стигао је недавно - више од 500 личних предмета сликарке Маре Лукић Јелесић.

Између корица каталога о Леонарду да Винчију, дуже од једног века, стоји испресован цвет.

Поред слика и цртежа сачувани су албуми, скицен блок, ратни дневник, тестамент, правилник удружења ликовних уметника.

"Оно што и јесте најинтересантније јесте чињеница да материјал који смо добили од Градимира Миликића из Београда као једну врсту Марине заоставштине нам заправо пружа могућност и увид у оно што је био њен свакодневни живот не само уметнички него уопште. У том смислу врло је занимљиво да када прелиставате такву грађу имате прилику да заправо реконструишете нечији живот па вас потпуно пријатно изненаде поруке које је исписивала у различтим каталозима или начин на који је третирала уметност", наводи Татјана Марковић, музејски саветник.

Свако поподне било је резервисано за сликање. Шапчанима је оставила своје портрете и пејзаже као и лекције о сновима и хуманости. У Београду се дружила са Исидором Секулић, Костом Милићевићем, Мошом Пијаде.

"Ми смо веома срећни што постоје људи који осећају да је Народни музеј у Шапцу добро место да сачува њихову успомену али исто тако јако је важно, што повезују наше деловање са оним што је њихово интимно сећање. Дакле, чини ми се да је прави спој када помислите да нешто што ви доживљавате као драг предмет из прошлости на неки начин важан за читаву заједницу", каже Нела Тонковић, директорка Народног музеја у Шапцу.

Мара Лукић Јелесић била је један од оснивача најстаријег Октобарског салона у земљи.

Њено стваралаштво имало је неколико фаза, од импресионизма до јасне форме. Са легатом Иванке Зорић шабачки Народни музеј чува највећу збирку њених дела у Србији.