У току лета Српски културни центар у Пекингу

Народе Кине и Србије везује трајно и искрено пријатељство које потврђено и доказано у различитим историјским околностима, казао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић на отварању трибине "Културе не путу свиле" која се данас одржава у Југословенској кинотеци.

Трибина у којој ће искуства разменити ствараоци из Србије и Кине, део програма скупа "Београдски контрапункт 2018 - Личне слике света у покрету"

Вукосављевић је истакао да је овај догађај је само један у низу којима се унапређује и подспешује одлична сарадња у области културе између Кине и Србије.

"Имамо одличну сарадњу у области привреде, а нама из Министарства културе и информисања је посебно значајна веома наглашена сарадња у области културе. Кина је својом концепцијом "Пут свиле" направила значајан искорак у овом историјском тренутку. "Пут свиле" је постојао много векова уназад и на тај начин је Кина била повезана са светом. У историји, али и сада, дешава се иста ствар: Кина еликсире своје културе излива директно у крвоток човечанства. Ти драгоцени еликсири утицали су на развој свих зона кроз које је "Пут свиле" пролазио. Данас на радост свих нас у Србији Кина заузима једно од најдоминантнијих места у области културе у свету" казао је Вукосављевић.

Министар је истакао да се све више кинеских писаца преводи на српски. 

"Пријем тих дела је веома наглашен код читалачке пубике у Србији. На самом смо почетку рада на једној филммској копродукцији. Верујемо да ће тај пројекат бити занимљив српској и кинеској публици. Србија ће током лета отворити свој културни центар у Пекингу. То је за нас најзначајнији догађај у међународној културној сарадњи у послеђој деценији. Кроз активности Српског културног центра у пекингу кинеска публика ће имати прилике да се упозна са делима наших аутора из области књижевности, сликарства, филма, музике.", казао је Вукосављевић.

Он је додао да ће за годину дана бити завршени радови на великом Кинеском културном центру у Београду који ће се простирати на 6 хиљада квадратних метара.

"То ће бити докази суштинског квалитета у односима између култура две земље" казао је Вукосављевић.

Према његовим речима Србија мисли да има шта да понуди Кини у области културе.

"Многе наше установе културе остварују тесну сарадњу са установама културе у Кину. Недавно је у Шангају одржана веома занимљива изложба српских уметника и та ће се изложба наћи на отварању Српског културног центра у Пекингу", рекао је Вукосављевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар