Читај ми!

Јефтини станови у Грчкој, мит или истина

Криза у Грчкој утицала је да појефтине некретнине, па се све већи број страних држављана, међу којима и српски, интересују за куповину станова, кућа и пословног простора. Из Генералног конзулата у Солуну препорука је да пре било каквог инвестирања, потенцијални купци добро провере да ли се иза ниских цена крију и додатни трошкови.

Тржиште некретнина у Грчкој бележи пад цена, тако да се, у Солуну на пример, мали стан може пазарити за 15-20.000 евра. Цена квадрата варира у зависности од локације или регије. У селима и мањим приморским местима, цена квадрата за објекте на плажи креће се до две хиљаде евра. Што је објекат даље од плаже, цена пада.

Власник туристичке агенције у Псакоудији Аргириос Котас тврди да у Ситонији не може да се нађе смештај испод 800 евра, да нема шансе за то.

"Аспровалта, Ставрос, Лептокарија, Катерини – тамо је смештај много јефтинији. Тамо се може наћи до 500-600 евра по квадратном метру", каже Котас.

За оне са дубљим џепом пружа се шанса да лакше дођу и до држављанства, али пре тога обезбеде боравишну визу.

Купци некретнина чија се цена креће од 250.000 евра стичу право за добијање боравка у Грчкој на пет година.

Ту повластицу могу користити док год су власници некретнине, али пут до сигурне куповине води преко проверених продаваца или агенција, али и процедура.

"Прво да видиш оног ко ти показује стан, да је прави професионалац. Друго, пре него што се прода, мора да се види са правником да ли стан може да се прода. Треће, треба инжењер да погледа стан, да виду у каквом је стању", каже председник Грчко-српске привредне коморе у Солуну Коста Георгакос.

Генерални конзулат у Солуну упозорава да пре било какве финансијске трансакције српски држављани добро провере све околности под којима се продаје нека некретнина.

"И где се налази у смислу која је локална самоуправа надлежна, зато што део тих дажбина зависи и од локалних прописа", наводи генерални конзул Републике Србије у Солуну
Синиша Павић.

Новац треба уплатити искључиво преко банке, али тек када се потпише уговор који је преведен и на српски језик.

У Грчкој до сада није било примера као у Београду да један стан пазари неколико купаца, али некретнине могу да буду прецењене или да се иза ниске цене крију и додатни трошкови.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јул 2015, 10:09) - Dvanaest godina do penzije [нерегистровани]

Mit ili istina?

Kupci nekretnina čija se cena kreće više od 250.000 evra stiču pravo za dobijanje boravka u Grčkoj na pet godina. Ko danas ima viška 250 000 evrića? Samo oni koji su svoj prvi milion dobro NADGRADILI. Ova sića ih neće zabrinuti ako kojim slučajem tamo ostane zarobljena!

(уторак, 28. јул 2015, 09:55) - Goran Kapor [нерегистровани]

Nepotrebno

Ako ti taj stan nece sluziti za rentiranje, iznajmljivanje, sta ce ti? Sto ces biti 10 dana godisnje u njemu, zato? Pa za te pare sto ces dati za stan mozes ljetovati do kraja zivota i to gdje hoces, ne moras uvijek u Grckoj. To sto ces dati za godisnji porez mozes ljetovati svake godine. Jos ne brines, je li ga ko opljackao tokom godine, je li krov prokisnjava,....je li pukla vodovodna cijev.......Finansijska inteligencija je čudo. pozdrav iz Sarajeva..

(уторак, 28. јул 2015, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

imovina

Sve je to ok ali noko ne napomenu koli je godišnji porez na te stanove a raspitao sam se prosto da plačes od muke zato i Grci prodaju jer pukli su debelo.bolje za iste pare kupiti stan u Srbiji u nekoj banji

(уторак, 28. јул 2015, 08:10) - opamećeni [нерегистровани]

odvojeni od pameti

Tako smo kupovali i gradili u Hrvatskoj, pa u Crnoj Gori. Nikada se nećemo opametiti.