Читај ми!

Гужве на Хоргошу уочи празника, чека се више сати на улаз у Србију

Уочи божићних празника у западној Европи већ су се створиле колоне возила на граничним прелазима на улазу у Србију. На најфреквентнијем прелазима Хоргош и Реске чека се око три часа. За путнике који су у транзиту кроз Србију није потребан пи-си-ар тест ни ковид сертификат.

Да би се прешла мађарско-српска граница, односно прелази Реске и Хоргош, треба око четири сата, с тим што је колона у Мађарској дуга око три километра и тамо се чека око три, а са српске стране око један сат. 

Ради се максималним капацитетима у шест трака, седма је отворена за аутобусе, а осма трака из контра смера.

Огроман је проток путника, углавном су то странци који пролазе кроз Србију и зато им не треба пи-си-ар тест ни ковид сертификат, јер за оне који су у транзиту у оквиру 12 сати не морају да покажу те документе.

Слична ситуација је и на другим граничним прелазима као што су Томпа, Бачки Виногради или Хоргош 2, где се на улазу у земљу чека два и три сата.

Због те ситуације и великог притиска возила, Хоргош 2 односно Реске 2, гранични суседни прелази са Хоргошом 1, данас ће бити отворен само из правца Мађарске, што значи да ће моћи да се изађе само из Мађарске.

Улаз је затворен да би се убрзао проток возила која стижу из Западне Европе и пролазе кроз Србију.

Царинска правила за путнике за улаз у Србију

Синиша Антонијевић Шеф царинске испоставе на Хоргошу Синиша Антонијевић је истакао да  имају довољан број службеника, раде пуним капацитетима, да су све траке на улазу отворене а да се по потреби отварају и траке на излазу.

Рекао је и да сарађују с граничном полицијом а да је одржан и састанак управа царина Мађарске и Србије како би проток робе и путника био што бољи и да се чека што мање.

"Важно је да знају да имају право да унесу лични пртљаг без посебних дажбина, робу вредности до 100 евра за личне потребе. За робу која је већег износа до 3.000 евра дужни су да је пријаве и она ће бити оцарињена по скраћеном поступку уз царинску стопу 10 посто плус ПДВ. Путници су такође, дужни да пријаве ако уносе у земљу износ већи од 10.000 евра", подсетио је Антонијевић.

Оваква ситуација на граничним прелазима ће потрајати сигурно до католичког Божића.