Читај ми!

Лиз Трас поднела оставку, Џонсон поново у игри

Британска премијерка Лиз Трас поднела је оставку на ту функцију, шест недеља након ступања на дужност. Трасова је изјавила да с обзиром на ситуацију, не може да изврши мандат на који ју је изабрала Конзервативна партија, те да ће следеће недеље бити одржани избори за новог председника странке. Британски "Тајмс" преноси да се очекује да ће бивши премијер Борис Џонсон учествовати у избору за новог лидера конзервативаца. Лидер лабуриста сер Кир Стармер поручује да су Великој Британији одмах потребни општи избор. Европске берзе ојачале после оставке британске премијерке.

Лиз Трас је, на прес-конференцији у Даунинг стриту, саопштила да не може да изврши мандат за који је изабрана, те да подноси оставку.

Изјавила је да је на премијерско место дошла у време велике економске и међународне нестабилности.

"Поставили смо визију економије са ниским порезима и брзим растом, способне да користи слободе Брегзита. Но, признајем да, с обзиром на ситуацију, нисам у стању да испуним мандат на основу којег сам изабрана за лидера Конзервативне странке", рекла је Лиз Трас.

Навела је и да је краља Чарлса обавестила да подноси оставку на место лидера Конзервативне странке.

Трасова је најавила да ће следеће недеље бити одржани избори за новог председника странке, али да ће остати на функцији док не буде изабран њен наследник.

Саопштила је и да се избор новог премијера неће одвијати по устаљеној процедури, већ по хитном поступку.

Британија би, наиме, следеће недеље требало да добије петог премијера у шест година и трећег премијера у овој години.

Председник Комитета 1922 Конзервативне странке сер Грајам Брејди изјавио је да је разговарао са председавајућем странке Џејком Беријем, који је потврдио да ће до петка, 28. октобра моћи да се окончају избори за новог лидера. 

"Имаћемо новог лидера пре објављивања независне фискалне прогнозе 31. октобра", навео је Брејди. 

Лидерка Шкотске националне партије и премијерка Шкотске Никола Стерџон каже да су избори "демократски императив" у овом тренутку.

Лиз Трас je, иначе, јуче поручила у Парламенту да је борац и да неће одустати после економског хаоса, али је већ данас одустала под притиском целе своје странке, која се заправо бори за сопствени опстанак.

Британски Тајмс преноси да се очекује да ће бивши премијер Борис Џонсон, који је на одмору у иностранству, учествовавати у избору за новог лидера Конзервативне странке.

"Он ослушкује реакције, али се верује да је то питање националног интереса", написао је на Твитеру политички уредник Тајмса, прeноси Ројтерс.

Резултати анкете урађене почетком недеље показали су да већина чланова Конзервативне странке жели да се бивши премијер Џонсон врати на место лидера странке и замени Лиз Трас на месту премијера.

Реаговања на оставку британске премијерке

Коментаришући оставку британске премијерке, председник Француске Емануел Макрон изјавио је да је важно да Велика Британија пронађе "стабилност што је пре могуће". "Желимо, пре свега, стабилност", навео је Макрон. 

Саопштењем се огласио и амерички председник Џозеф Бајден, истичући да су САД и Велика Британија "јаки савезници и трајни пријатељи", те да се та чињеница неће променити.

Захвалио се на "партнерству" Лиз Трас у бројним питањима, укључујући и позивање Русије на одговорност у рату против Украјине.

"Наставићемо блиску сарадњу са владом Уједињеног Краљевства, док заједно радимо на суочавању са глобалним изазовима", навео је Бајден у саопштењу.  

Огласио се и шеф особља Беле куће Рон Клајн, који је истакао да ће САД имати блиске односе са било ким ко замени одлазећу британску премијерку. 

Реаговало је и руско Министарство спољних послова, поздрављајући оставку Лиз Трас, уз оцену да ће остати упамћена по свом "катастрофалном незнању". 

Економски хаос и оставке министара бацили владу на колена

Оставка Лиз Трас уследила је после економског хаоса, проузрокованог такозваним "мини-буџетом" сада већ бившег министра финансија Квазија Квартенга, који је поделио Конзервативну странку.

Трасова и Kвартенг објавили су, наиме, у септембру фискални пакет, такозвани мини-буџет, који је изазвао превирања на берзи и довео до пада фунте и панике у пензионим фондовима, али је и критику Међународног монетарног фонда, што је реткост. 

Квартенг је потом 14. октобра поднео оставку на захтев Трасове, пре него што се очекивало да ће укинути делове њиховог економског пакета.

Нови британски министар финансија Џереми Хант је затим поништио је 17. октобра скоро цео "мини-буџет".

Трасова је, затим, за Би-Би-Си рекла да се извињава због грешака које је направила у свом економском програму који је довео до пада поверења инвеститора у њену владу, али је поручила да се неће повући са функције шефа владе. 

После смене на челу министарства финансија, економски хаос био је у затишју, а политички у пуном јеку.

Посланици опозиције захтевали су да Трасова поднесе оставку, а чак из редова њене Конзервативне партије желели су да јој виде леђа. 

Убрзо, потом, и Суела Брејверман поднела је оставку на место британског министра унутрашњих послова због тога што је, навела је, прекршила безбедносна правила, истичући и да је забринута због смера којим се креће влада. 

Оставке министара два кључна ресора бацили су на колена владу Трасове, а хаос се синоћ прелио и у парламент где су се одиграле до сада незабележене сцене међусобних оптужби и излива беса.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво