Читај ми!

Хант поништио скоро цео мини-буџет британске премијерке Трас

Нови британски министар финансија Џереми Хант поништио је скоро цео мини-буџет премијерке Лиз Трас, који је изазвао тржишна превирања, и најавио обуздавање плана субвенционисања енергије. Одговарајући на спекулације да Хант преузима одговорност за будуће одлука британске владе кабинета премијерке поручују да Лиз Трас и даље води државу.

Хант, који је у петак именован за министра финансија са задатком да поправи британске јавне финансије након што је економски план Трасове оборио вредност британске имовине на берзама, сматра да земља прво треба да успостави поверење и стабилност како би могла да тежи привредном расту.

Премијерка Лиз Трас је раније најавила двогодишњу шему субвенција за домаћинства и предузећа током периода раста цена енергије, у износу од 60 милијарди фунти за шест месеци. Хант је међутим саопштио данас да ће та шема сада трајати до априла, након чега ће бити више циљана и ограничена.

"И даље имам изузетно поверење према дугорочним економским изгледима Уједињеног Краљевства док спроводимо нашу мисију крећући се ка расту. Али, раст захтева поверење и стабилност, и Уједињено Краљевство ће за то увек имати средстава", рекао је Хант.

Скоро потпуни преокрет економског плана оставља премијерку Трас, која је четврти председник владе у последњих шест година, да се бори за опстанак у Даунинг стриту мање од шест недеља након што је дошла на власт обећавајући велика смањења пореза и дерегулацију како би поново покренула економски раст.

Она је била приморана да преокрене првобитно најављени курс пошто су тржишта бурно одреаговала на њен план, потопивши вредност фунте и цене државних обвезница и натеравши Банку Енглеске да интервенише како би заштитила пензионе фондове.

Даунинг стрит: Лиз Трас и даље води државу

Званични портпарол премијерке негирао је спекулације да је Трасова била "приморана" да прихвати поништавање највећег дела свог мини-буџета, инсистирајући да је ту одлуку донео заједно са Хантом у разговорима током викенда.

"Британски народ с правом жели стабилност, због чега се хватамо у коштац с озбиљним изазовима с којима се суочавамо у погоршавајућим економским условима. Кренули смо у акцију састављања новог курса за раст који подржава и даје резултате за народ широм Уједињеног Краљевства", написала је Лиз Трас на Твитеру.

Британски медији сугерисали су у извештајима да ће Хант преузети улогу "главног извршног директора" у влади, са одговорношћу за свакодневне одлуке, док ће Трасова више бити "председавајући" са надзорним дужностима.

Портпарол премијерке је, међутим, то негирао и на питање новинара ко сада управља државом одговорио: "Премијерка".

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво